Avslutningsvis på Vinbankens sommarföljetong kommer så resultatet för de röda boxvinerna. Två av dem är från Australien, vilket för undertecknad var en nyhet och något jag inte räknat med. Nog så glädjande och välförtjänt för vinlandet down-under.
Att boxen på tredje plats säljs till ett pris av 128 kr är något som tål att tänka till en gång extra över. Dra bort alkoholskatt och moms, en liten förtjänst till alla inblandade och själv produktionskostnaden så kan ni räkna ut vad själva innehållet "kostar". Ingenting förmodligen och det är helt galet, vad är det i boxen egentligen....jag bara undrar?
Guldvinnare bland röda boxviner i Vinoric Wine Challenge 2009.
Det mest prisvärda röda bag-in-box vinet 2009
6226 Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon 2008, Australien, 269 kr
Smak: Fruktig smak, inslag av vanilj och friska, gröngräsiga toner.
Omdöme: Enklare vin i okomplicerad, vardagstrevlig stil. Högt pris sänker prisvärdhet lite. Duger dock fint som den är!
Betyg: 3
Silver, Rött bag-in-box, 160-199 kr/3 liter: 6352 Opal Springs Shiraz Cabernet Sauvignon Petit Verdot 2008, Australien, 188 kr.
Brons, Rött bag-in-box, -159 kr/3 liter: 2072 Umbala 2008, Sydafrika, 128 kr för 3-L box.
Recept: Grillad timjankyckling och potatissallad med smak av Dijon
4 personer
• Platta till kycklingen och lägg den i marinad av rött vin, salt, svartpeppar och timjan i god tid innan grillning - det är hemligheten för ett mört kött
• Sätt på grillen när tillbehören tillagas så blir glöden perfekt när det är dags att grilla
• Dela 12 kokta färskpotatisar, finhacka timjan och lägg i en skål
• Tillsätt stekt ostronskivling och fräst purjolök och rödlök och blanda med potatisen. Ringla över en god olivolja, salt och peppar
• Rör ihop Crème Fraiche och Dijonsenap
• Grilla kycklingen ca 2 minuter på varje sida (beroende på storlek), linda sedan in den i aluminiumfolie och låt den vila 5-10 minuter.
• Servera tillsammans med ljummen potatissallad, en klick Dijoncrème och ett glas Lindemans Bin 45.
Dessert: Spännande jordgubbar med touch av rödvin
• Koka ihop 1 dl. Rödvin, 2 dl vatten, 1 dl socker och låt vätskan svalna
• Tillsätt några nypor strimlad basilika
• Dela 1 liter jordgubbar och marinera i lagen en stund
• Jordgubbarna är goda att servera till ett glas Lindemans Bin 45 och en enkel men spännande dessert att ta med på picknick.