Laddar annons
3 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 14 | Vin till mat, kärnfrisk Beaujolais Cru

Denna vecka tipsar vinköplistan om användbara matbordsviner. Först ut ett vitt respektive rött Rhônevin vilka båda på ett fenomenalt sätt anpassar sig till många rätter. Och en frisk Beaujolais är aldrig fel till kallskuret.

Till fest en snygg chablis som gör sig bäst till det eleganta och citrusstänkta köket samt veckans 'klo' en urläcker, men notera att jag gillar den här kärnfriska smakstilen, röd Beaujolais. Att känna sin egen smak, eller veta att man valt att prova ett nytt vin och framförallt, att just det här vinet blir så mycket bättre i kombination till mat är viktigt att ta med sig. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Héritages Côtes du Rhône Blanc 2013 (2866), Ogier, Rhône, Frankrike, 91 kr
Torr, medelfyllig och fruktig smak av en mogen och generös dos päron och gula äpplen. Tydligt örtkryddig smak med mineralton. Fin längd och liten smak av vanilj. Spännande, personligt och mycket användbart vin. Servera till osträtter, pajer, till kyckling eller kalkon, till fläsk eller fisk. Var noga med kryddor som timjan, dragon eller rosmarin eller smaken av mandel. Match till mat är enkel men når ’full pott’ med uppmärksamhet i detaljerna.
Betyg: 3+
http://vinbanken.se/2015/03/09/heritages-cotes-du-rhone-blanc-mandagsmatchenn

Vitt vin upp till 170 kr

Chablis Le Finage 2013 (70631), La Chablisienne, Chablis, Frankrike, 131 kr
Smaken är frisk och äppelkäck a la granny smith, vinet är torrt och medelfylligt. Utöver smaken av gröna äpplen finns inslag av citrus och mineral. Avslutningen är örtfrisk, ren och härlig!
Ett vitt festvin! Smakens härliga fräschör och friskhet passar rätter som är ’gröna, primörer eller rena’. Menar att råvaran ska tala: som fisk, skaldjur eller grönsak och där tillagning eller kryddor ska poängtera ’lätthet och elegans’. Citronstänk över färska skaldjur är ett sådant ’trick’. Passar även utmärkt som fördrink.
Betyg: 3+

Rött vin upp till 90 kr

Côtes-du-Rhône Saint-Esprit 2013 (71832), Delas, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, lakrits, lagerblad, slånbär och gräs.
Tydlig dofta av örter och mörk frukt. Smaken är medelfyllig av mogna plommon med inslag av björnbär, örtkryddig, pepprig smak som har markerade och fruktiga tanniner. Bra val för liten peng.
Suveränt, enklare Rhônevin som har ursprungsstil och som i sin enkelhet passar otroligt bra till många husmansrätter som kycklinggryta, oxrullader eller helstekta lammracks.
Betyg: 4

Rött vin upp till 170 kr

Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2013 (5150), Domaine de Vissoux, Beaujolais Cru, Fleurie Frankrike, 149 kr
Lätt/medelfyllig nyanserad smak av röd frukt, inslag av bär, kärnig touch, örter och som en knivsudd mineralitet. Fin längd.
Personligen gillar jag denna stil av vin, vilken kan sägas vara direkt i motsats till många populära, mustiga lakrits och chokladsmakande viner. Känn din smak, eller hellre, våga prova nytt! Det är att rekommendera att servera vinet till mat och det kan vara allt från okomplicerade pajer, kallskuret, kraftig fiskrätt – marulk – eller till fläsk alt kyckling.
Betyg: 4+

Extraviner att upptäcka i beställningssortimentet

Maquis Cabernet Franc Gran Reserva 2011 (78779), Viña Maquis S.A., Colchagua Chile, 139 kr
Här ett vin som passar alldeles utmärkt till lammrätter, gärna i kombo med fetaost. Smaken är fyllig av mörka bär, inslag av viol, örter och balanserade fat. För alla som gillar vin av cab francdruvan är detta ett exempel utöver det vanliga. Vill inte kategorisera smaken som extraherade men det finns en täthet och mognad i frukten som balanserar, det som jag ofta förknippar med cab francgröna örtsmak. Intressant och spännande.
Betyg: 4+

Conde de Valdemar Reserva 2007 (73924), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 99 kr
Snacka om mycket vin till budgetpris! Vinet har redan en mognad och rondör precis som att smaken är typisk ’Rioja’ med balanserad smak av fat, runda tanniner och mörk frukt.

 

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.