Laddar annons
8 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 19 | Châteauneuf-du-Pape till fest eller present

Châteauneuf-du-Pape är en geografisk ursprungsbeteckning i södra Rhônedalen som gäller för rött men också för vitt vin. De vackra flaskorna vars korslagda nycklar går till Påvens sommarresidens bidrar till igenkänningsfaktorn. De röda vinerna är mustiga, smakrika, fylliga och de håller vanligtvis en hög alkoholhalt.

Ursprunget bidrar till mycket goda mognadsförutsättningar för druvor. Karakteristiska är områdets vingårdar vilka är täckta med stenar. Stenarna samlar på sig värme och de fungerar som element under natten eller när den kalla, nordliga mistralvinden viner över området.

Påven, stenarna i vingården och det ännu gällande ytterst lustiga förbudet att man inte får flyga zeppelinare över Châteauneuf-du-Pape (för den eventuella turbulens som kan uppstå och som kan skada vingårdarna) är tre anledningar till att vinälskare känner till (lite eller mer) om vinerna från Châteauneuf-du-Pape. På frammarsch idag är distriktets vita viner vilka visar sig gå utmärkt till många maträtter och gärna till kött.

Som sig bär innehåller veckans vinköplista ett förslag 'för alla', vitt eller rött vin, för vardag eller fest och som extra bonus är två röda Châteauneuf-du-Pape'er bonus-tips. En annan trevlig producent är Château Mont-Redon som du kan läsa mer om här. Trevlig helg!

Vitt vin upp till 90 kr

Pinot Grigio Riserva 2012 (2412), Mezzacorona, Trentino Italien, 79 kr
Torr, medelfyllig smak av mogen gul, melon och päron inslag av citrus och örter. Supertrevligt vardagsvin.
Gärna till sallader, lätta fiskrätter, en pasta frutti di mare och liknande. Okomplicerad och personlig!
Betyg: 4

Vitt vin upp till 170 kr

Bourgogne Blanc Jurassicue 2014 (5688), J M Brocard, Bourgogne Frankrike, 99 kr
Tydlig doft av mineral. Smaken är torr, medelfyllig, stram av gröna äpplen med inslag av citrus, örter och mineral. Klockren, frisk och fräsch!
Servera till skaldjur naturell, till fiskrätter som forell eller liknande där finess är ett genomgående tema.
Betyg: 4+

Rött vin upp till 90 kr

Dâo Casal Mor Reserva 2012 (12520), Caves Primavera, Dâo Portugal, 51 kr
Billigt - ja, men det fungerar. Doften är kärnig, lite lätt rostad. Smaken medelfyllig av mörk frukt, kärnig och lätt örtig. Skönt sommarvin
Betyg: 4

Rött vin upp till 170 kr

Bourgogne Cuvée Margot 2013 (5447), Olivier Leflaive, Bourgogne Franrkike, 154 kr
Medelfyllig. Lättsam, sammetslen, röd frukt smak av röda bär, inslag av kryddor, mineral, svamp. Nyanserad, läcker i budgetbourgogne-klass.
Stram lätt stil gör sig utmärkt till mat, snarare än prat.Prova till grillad tonfisk, torsk på norskt vis, kycklingrätter eller klassisk kalvstek.
Betyg: 4-

Extravin, två toppbra Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape 2009 (70503), E Guigal, Frankrike, 319 kr
Doften är nästan blommig, nyanserad, örtig och fruktig. Smaken är fyllig av mörk frukt som plommon. Inslag av mörka bär, touch av björnbär, vanilj, fat, kryddor och viol. Komplex och nyanserad.
En tillgänglig årgång, i min smak, och ett vin jag dricker med stort nöje - nu!
Betyg: 5

Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2013 (2291), Vignobles Mayard, Frankrike, 189 kr
Medel/fyllig. Röd och blå, mogen frukt. Inslag av örter, lagerblad, vitpeppar, lakrits, fat och lätt mineralton. Elegant.
Servera till lammrätter som kryddats med medelhavskryddor. Timjan och rosmarin, bl andra.
Betyg: 4+

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.