Efter en veckas zinfandel-arbete i Kalifornien kan jag konstatera - det är stor skillnad på vin av zinfandel respektive primitivodruvan. Det är inte heller förvånande att vinproducenterna i USA är av uppfattning att de är två sorter som skiljer sig åt.
En av odlarna är Hendry i Napa Valley och han är så övertygad om skillnaden att han odlar båda och namnger dem respektive. Den här provningen glömmer jag aldrig för nu vet jag äntligen bättre, vad är skillnaden och vilka karaktärer man kan leta efter hos respektive. Det var en vinprovningen som man säger, undanröjde alla tvivel.
Zinfandel och primitivo, vilka är druvornas unika karakteristik
Primitivo smakar mer av röda bär med en hyfsad generositet av den mogna bärsötman som gör smaken rund. Fruktsyran är mer söt och inte alltför framträdande.
Primitivovin smakar mjukt och den har inga eller mycket snälla tanniner. Färgen ser oftast ut att vilja gå åt det mer röda hållet och smaken vill jag beskriva som 'trevlig, lättsamt generös och vardagsjuste' men inte så mycket mer.
Zinfandelvinerna å andra sidan har både en uttalad frukt- och bärsyra, de smakar i jämförelse mer spänstigt. Helst smakar ingen (zin eller primitivo) 'grönt '(pyrazin-omogna druvor-kännetecken). Bärkaraktären i zinfandel drar åt det blå och mörka och sorten smakar av blåbär, svarta vinbär och björnbär. Förekommer gör även inslag av plommon.
Beroende på kvalitet skiftar vinernas koncentration men i alla bättre viner får zinfandel en underton av ett slags 'bas-frukt-tannin'. Som bäst, enligt mig, blir zinfandel när vinet inte lagrats på nya ekfat. Gärna stora liggare eller mycket gamla fat är däremot mer än intressant. Som mest spännande är vinerna när zinfandel får vara med i blandningen till minst 70 procent eller mer.
Druvans bärsmak är alldeles för delikat för att pumpas upp av nya ekfat eller hård-blandas med andra druvor. Detta zinfandels delikata ådra var en ny insikt för mig och visade sig på ett extra tydligt sätt i projektet Native som är ett samarbete mellan vinmakare i distriktet Lodi. Några av de strålande zinfandelvinerna vi provade hade en nerv, smak av röda bär och förvånande elegans som i tillåtande jämförelse gick att härleda till vin av pinot noirdruvan.
Det är skillnad på smak mellan primitivo- och zinfandelvinerna, med hänsyn tagen till vinernas olika växtplats men också oaktad hänsyn tagen till klimat eller ursprungsplats. Vinodlare och producenter i Kalifornien hänvisar till den officiella rapporten/eller dokumentet på organisationen ZAP's (Zinfandel Advocates & Producers) hemsida som säger att zinfandel har samma DNA som druvan “crljenak kaštelanski” i Kroatien.
Spelar vinets ursprung ingen roll längre?
Systembolaget listar för tillfället 44 viner om man söker på druvsort zinfandel. Några av dem säljs både i flaska och box. Fyra viner är roséer och nio av rödvinerna kommer kanske något förvånande från Apulien i södra Italien. Rimligtvis borde italienska zinfandelviner, givet att ZAPs slutsats räknas som sanning, inte säljas som zinfandel utan som primitivovin. Det är inte olagligt att namnge italiensk primitivo som 'italiensk zinfandel', men man kan undra varför (säljer zinfandel mer än primitivo?) och det är lika anmärkningsvärt att detta tillåts som uppseendeväckande att det får fortgå.
För övrigt skulle det vara mycket intressant att prova zinfandel- och primitivovin med ursprungsbeteckning Apulien för att se om skillnaden är lika stor i Italien som det är mellan vinerna i den kaliforniska jämförelsen.
Det är 11 av bolagets listade 31 röda 'zinfandelviner' som har ett snävare ursprung än delstat Kalifornien. Två viner är till och med från USA (alltså från vilken annan delstat som helst i landet) och slutsatsen är att alla viner med den översiktliga ursprungsangivelsen är kommersiella, enkla vardagsviner (inget fel i detta men ger indikation på kvalitet) och ska eller borde vara billiga. Prisbilden förvånar däremot, för zinfandelvinerna tillhör inte den vanliga billighetsgruppen på bolaget. När man sedan studerar vilka sockernivåer vissa av zin-vinerna innehåller (ju mer socker desto mer kommersiellt är vinet) stärks antagandet att det 'borde' vara enkla, billiga vardagsviner. Vad sägs om allmänt förekommande sockernivåer över 10 gr socker per liter vin ända upp till 21 g/L, två viner innehåller 23 g/L och ett med hela 34 gr socker per liter.
Jämförelse mellan vin och läsk
Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation bör vi inte få i oss mer än 25 gram socker per dag.Det motsvarar ungefär 6 teskedar socker eller 25 gram. Det är mindre än en burk med läsk som innehåller ungefär 35 gram socker Lite mer än ett glas julmust (som innehåller aningen mindre socker än Coca-Cola) är alltså tillräckligt för att täcka hela dagsbehovet .En sockerbit = 8 gr socker. Fakta om socker samt jämförelse från sidan *Hälsoliv*
Som tur är finns alternativ till dessa zin-sockerbomber och jag hoppas att fler av alla de härliga, välgjorda och strålande zinfandelvinerna vi fick prova på resan till Lodi, Sonoma och Napa kommer till Sverige vad det lider. Fram till dess att zin-gruppen utökas med fler kvalitativa vinval kan alla som vill utöka sin egen zinfandelrepertoar hålla koll på lanseringarna i den månatliga, lilla-lanseringsvingruppen och vin från Kalifornienproducenterna Seghesio och Ridge Vineyards.
Mer i diskussion om zinfandel vs primitivo finns att läsa i Cruz Liljegrens artikel ’Låt inte italiensk zinfandelvin bli till ett gräl under julbordet’.
Månadens Topp 10 vin | röda zinfandelviner
Turning Leaf Zinfandel 2013 (16538), Turning Leaf Vineyards, North Coast USA, 84 kr för 750 ml
Druvor: 87% zinfandel och 13% övriga druvsorter.
Smak: Fyllig. Mjuk frutksmak, inslag av vanilj och bär som blåbär.
Omdöme: Syltig och publik för alla som hellre dricker vin efter maten.
Passar till: Som ett glas vin till chokladbit, framför TVn eller bara så. Till mat, gärna pasta.
Betyg: 3
Intressant att notera att tillverkaren skriver ut exakt druvsammansättning. Det är ett stort plus i min mening. Enligt den amerikanska vinlagstiftningen, AVA, ska minst 75 procent av innehållet vara av druvsorten som skrivs på etiketten. 85 procent av druvorna ska komma från området, här ’north coast’, och minst 95 procent av blenden ska komma från angivnen årgång.
Cline Zinfandel 2012 (6687), Cline Cellars, Kalifornien USA, 249 kr för 3000 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Mörka bär, söta inslag med vanilj och lakristvis.
Omdöme: Smakrik, eldig bärsöt och fatad. Förhållandevis högt pris.
Passar till: Vardagsvin, gott och blandat och bara för dem som gillar söta rödviner.
Betyg: 3-
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2012 (26001), Ravenswood, Kalifornien USA, 105 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Tydlig blåbärsmak, inslag av örtkryddor och mörk frukt. Fat. Balanserad.
Omdöme: En av de bästa zinnarna som finns att köpa!
Passar till: Mild vardagsmat som lasagne, köttgryta eller fiskrätt med rödvinsförstärkande mervärden ex. svamp, bacon eller mörkare sås
Betyg: 4
7 Deadly Zins 2012 (6690), Michael & David Vineyards, Lodi USA, 129 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Syltig, mörk bärmix, mörk frukt, tydligt stjälkig blåbärssmak och inslag av choklad. Tät, varm med fin längd.
Omdöme: Trevlig. Bra köp i zinfandelgruppen.
Passar till: Uppgraderat vardagsvin för alla som gillar bärsötma och täthet.
Betyg: 4-
Bogle Old Vine Zinfandel 2012 (90240), Bogle Vineyards, Deltaregion Kalifornien, 129 kr. EJ PROVAD.
Girard Old Vine Zinfandel 2012 (22337), Girard, Napa Valley USA, 189 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Söta mörka bär, björnbär, solmogna skogshallon, lätt örtig. Fat. Choklad.
Omdöme: Mörka bär med en lätt marmeladtendens.
Passar till: Inbakad oxfilet, mustig, smakrik men ej het köttgryta. Lasagne. Grillade lammracks.
Betyg: 3+
Buena Vista Sonoma Zinfandel 2011 (73776), Buena Vista Winery, Sonoma USA, 149 kr för 750 ml
Druvor:
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt och mörka bärsötma, liten fatton. Lättsamt parfymerad, viol-liknande smak.
Omdöme: Trevlig zin som har gjort raketcome-back sedan 2010.
Passar till: Gärna som grillvin, till lamm, till grillad vego etc
Betyg: 3
Brazin Old Vine Zinfandel 2012 (6261), Brazin Cellars, Lodi USA, 129 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Smak av bär, mustigt sött drag.
Omdöme: Rejäl och nästan svulstig, med druvkaraktär
Passar till: när ni vill dricka vin efter maten och för alla som gillar sötare rödviner. Detta vin innehåller 3 gr socker/L men den söta, relativt täta smaken är tydlig och i stället för socker finns en dos portvin i blenden (detta är lagligt tillvägagångsätt).
Betyg: 3-
Bonterra Zinfandel 2012 (22620), Bonterra Vineyards, North Coast USA, 139 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Röda och blå bär, röd frukt, örtig ton, smak av kakao och fat. Mjuka tanniner.
Omdöme: Saftig stil med viss struktur. Varmeldig. EKO-certad är ett plus.
Passar till: Vardagsrätter där en viss sötma finns med i maten. Rotfrukter, vitlök etc. Drickvin, utan mat.
Betyg: 3
Seghesio Sonoma Zinfandel 2012 (22562), Seghesio Family Vineyards, Sonoma USA, 199 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Medelfyllig. Bärig. Blåbär och hallon samt mörk frukt. Örter, knivsudd mynta och fatinslag av vanilj.
Omdöme: Stor och mastig zin med bra struktur, kropp och längd.
Passar till: Pasta med tomatröra, italienska charkuterier
Betyg: 4
Ravenswood Big River Zinfandel 2011 (90170), Ravenswood, Alexander Valley USA, 250 kr för 750 ml.
OBS: finns bara 3 flaskor i Sundsvall!
Druvor: Zinfandel
Smak: Fyllig. Mörk frukt, söta plommon och körsbär, touch av söta bär, inslag av tobak, örter, kryddor och fat. Balanserade tanniner. Varm eftersmak.
Omdöme: Modern och högoktanig med snits och stil
Passar till: Lammrätter, pasta, stek med bärgelé.
Betyg: 4
Seghesio Old Vine Zinfandel 2012 (91228), Seghesio Family Vineyards, Sonoma County USA, 299 kr för 750 ml
Druvor: Zinfandel
Smak: Fyllig. Mörk fruktsmak av körsbär och plommon, inslag av björnbär, fat, rostad touch och smak av både mynta och knivsudd lakrits. Varm sötmaton.
Omdöme: En av få amerikanska zinfandelviner som har struktur av tanniner.
Passar till: Finvin, när fina köttbiten läggs på grillen eller till en lammstek.
Betyg: 4+