Laddar annons
21 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 47 | Frisk sauvignon blanc & rött klassigt vin av druvan xynomavro

Vad är Vinbankens #vinköplista? Det är vår lista med vin- och passande matförslag för helgen. Vinbankens vinköplista är för för dig som saknar förslag eller inspiration till helgens middag. Står du på bolaget fredag efter lunch och vill ha lite hjälp är du självklart även välkommen att kontakta oss. Vi svara så snabbt vi kan.

I #vinköplistan ska du hitta de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna till helgens vininköp när du handlar på Systembolaget. Denna vecka har det lite olyckligt smugit sig in två viner som idag visade sig vara beställningsvin. Min rekommendation är att du ser förslagen som planeringsvin inför nästa helg.

Varje vecka presenterar vi en handfull viner bland dem vi gillar bäst, just nu. Vinerna nedan är provade för några månader sedan i en så kallad, ny årgångsprovning. Det är Systembolaget som bjuder in journalister till dessa provningar. Det kan gälla vin i ordinarie sortiment vilka ska byta årgång eller vara en s k nyhetsprovning, för helt nya lanseringar.

 

# Vinköpslistan v. 47

Vitt vin upp till 80 kr

Chardonnay 2013 (16445), Mc Phearson Wines, Australien, 71 kr (hoppsan- numer ett beställningsvin)
Doften är rostad och innehåller ft. Smaken är torr, medelfyllig av rostad gul, tropisk frukt och örter. Rostad, gulfruktig avslutning. Okomplicerad.
Här ett vin till milda curryrätter och milt kryddade wokrätter. Prova även till husman som pasta med skaldjur, kyckling- sallad, grillad lättare fisk eller grillad kyckling.
Betyg: 3

 

Vitt vin upp till 160 kr

Neethlingshoof Sauvignon Blanc 2014 (28006), Neethlingshof Estate, Coastal Region Sydafrika, 90 kr
Doften är lätt, frisk och blyg. Smaken torr och medelfyllig av gröngul frukt av mogna krusbär, vita vinbär och mogen citrus.
Servera vinet till vegetariska rätter med smakrik olivolja, till getost i många former, till pastarätter med smak av lime, örter, kanel, till vinkokta musslor färska örter.
Betyg: 3

 

Rött vin upp till 80 kr

Dão Casal Mor Reserva 2012 (12520), Caves Primavera, Portugal, 54 kr. (hoppsan, numer är även detta ett beställningsvin)
Supertrevligt vardagsvin som smakar av röd frukt och bär med örtig avslutning. Lite kärv, absolut robust karaktär med det enkla vinets korta längd. Mycket bra för sin prisklass och ett vin som väl möter höstens köttgrytor (om inte för eldiga i smaken).
Betyg: 3+

 

Rött vin upp till 160 kr

Ramnista Xinomavro 2010 (2070), Kir-Yianni Estate, Grekland, 99 kr
Rött vin som är medel/fylligt, smakar balanserat av kärnig mörk frukt och har uttalade tanniner. Det finns inslag av fat, lagerblad och kryddor. Lång eftersmak. Servera med smakrika kötträtter, kokt kött eller tillagat i ugn på låg temperatur och under många timmar. Servera med ugnsbakade rotsaker. Suveränt köp!
Betyg: 5

 

Veckans planerings- och festvin

Moulin Touchais 2011 (4196), Touchais, Frankrike, 199 kr
Vinet är sött, medel/fylligt. Smaken innehåller gul frukt som persika, torkade aprikoser, mandelmassa och honung. Lätt mineralton ger smaken skön ryggrad. Underbart vin som även kan sparas, länge.
Servera till glass, till mörk choklad, till desserter med aprikoser, mogna apelsiner, smak av saffran eller till grönmögelost som St Agur.
Betyg: 5

 

Inte nöjd med ovan rekommenderade viner - hitta fler förslag under fliken Vinköplista ovan.

Trevlig helg!