Laddar annons
18 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Gör din egen Glögg och lokaltillverkad Äppelglögg

Huruvida man gillar sin glögg söt eller stark, modern med en nypa smak av kakao eller lavendel eller stilmässigt traditionell liknande glöggen från varumärket Blossa, är en personlig smaksak.

Om Glöggens historia finns mycket spännande läsning att ta del av och att dricka glögg inför Jul är förmodligen en av Sveriges äldsta dryckestraditioner. Att glöggen var starkare förr i tiden är sant och här ska ni nu få ett glöggrecept som gått i arv.

För årets  2015 recensioner: Glögg 2015 - årets bästa!

Varsågoda, här är den starka glöggen som inte liknar någon annan.

Bergsmans Jul Glögg

75 cl brännvin eller vodka
300 gr socker (3,5 dl)
1 dl russin
1 bit kanelstång
1 pomerans skal
5 kryddnejlikor
15 sötmandlar
1 tsk kardemummakärnor


1) Blanda allt, värm upp långsamt till dess att sockret smält. Men pass på, glöggen får inte stå på plattan längre än dess att sockret smält.

2) Ställ undan i 14 dagar i tät burk eller flaska.

3) Sila, värm och drick.


Glögg i tillfälligt, lokalproducerat sortiment

På senaste journalistprovningen fanns ett 20-tal drycker att prova under sortimentsbeteckningen TSLS (tillfälligt lokalt sortiment från varudepån). Norrtelje Brenneri AB i Roslagen har funnits länge och de har lång erfarenhet av bränning för starka droppar. Här är deras äppelglögg som slår alla andra, svaga som starka, med hästlängder.

 

Roslags Äppelglögg Stark (30082), Norrtelje Brenneri, Sverige, 140 kr för 500 ml. 14,5% vol.

Kan beställas f o m 21 nov-14.

Färgen är orange, doften är söt, balanserad och kryddig av nejlika. Smaken är medelfyllig, balanserat sötkryddig av nejlika och kardemumma och tydlig av äpple. Smaken har bra drag, den är ren och lång. Balanserad.
Årets bästa?
Betyg: 5