Laddar annons
5 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan (v.36) | Härliga vintips på listan till helgens inköp

På väg till bolaget och nyfiken på en ny smak? Eller för dig som vill prova ett annat vin än det du annars väljer och helt enkelt bara vill bryta gamla invanda smakspår? Kolla då in denna”veckans” helg- och inköpslista som vi kallar Vinbankens #vinköpslista. 

För kommande helg utlovas fint väder. Därför satsar vi på torra, friska vita viner och för rödvinsdrickare, som kanske varit ute i svampskogen, finns två riktiga kap, eller om du vill säga fynd som förslag. Trevlig helg!

 

Vinbankens vinköpslista, vecka 36.

Vit box

Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen 2013 (2069), Drosty Cellars, Western Cape Sydafrika, 169 kr för 3 L
Smakar lätt av mogen frukt av mandarin, päron, äpplen och smak som av vingummin. Okomplicerat vardagsvin att dricka på glas och perfekt för alla som gillar att dricka ett glas "gott" vin efter maten.
Betyg: 3

Vitt vin upp till 80 kr

Prova Régia Arinto 2013 (2140), Wine Ventures, Lissabon Portugal, 79 kr
Lätt till medelfyllig, torr smak .Fruktig av gröna äpplen, örter, citron och mineral. Trevlig och fräsch längd. Passar till lätta rätter, sallader av olika slag ex Ceasarsallad, till grillade grönsaker, till haloumi eller getost, till friterad abborre eller kall inkokt lax. Glöm inte citronklyftan, oavsett rätt!
Betyg: 3+
Men, varför finns vinet bara i butik från Stockholm och söder samt väster-ut?

Vitt vin upp till 160 kr

Riesling Smaragd Terrassen 2013 (4622), Domäne Wachau, Wachau Österrike, 119 kr
Torr, medelfyllig och fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, mineral, persika, örter och lime. Välgjord och personlig! Vinet passar till i stort sett liknande förslag som för vinet ovan.
Betyg: 4

Om du befinner dig nära ett bolag i Stockholmsområdet finns ytterligare en riktigt bra portugis att upptäcka. Här har vinet fatinslag och därför är det av en annan kaliber än vinförslaget ovan, ”under 80” kr. Passar utmärkt till rätter av fisk eller ljust kött, gärna smaksatta med Medelhavskryddor.

Quinta do Ameal Escolha 2012 (92013), Quinta do Ameal, Portugal, 159 kr
Smaken är torr, knappt medelfyllig, nyanserad och fruktig med inslag av bland annat gröna äpplen, persika, honung, citrus, mineral och örter. Vinet har fatkaraktär, därtill lätta drag av vanilj. Spännande.
Betyg: 4

Rött vin upp till 80 kr

Mezzacorona Lagrein 2011, Italien, (22951), 69 kr
Vinet är lätt till medelfylligt och friskt av röd frukt. Det smakar av röd frukt, bär och örter och det har en mjuk rondör som av lakrits med inslag av vanilj. Om ett vin kan beskrivas som älskvärt så är det Lagrein, svår att motstå helt enkelt och ett suveränt köp i vardagsklass (provad 2014-08-27).
Betyg: 4

Passar bra till alla kalla rätter, till vardagliga rätter med pasta eller risotto. Förslag mat, se "måndagsmatchen med Lagrein. Keep it simple!

Rött vin upp till 160 kr

Le Volte 2012 (32472), Ornellaia, Toskana Italien, 159 kr
Fyllig, nyanserad och fruktig smak med inslag av svarta vinbär, örter, björnbär, ceder och kakao. Markerad men inte torr strävhet och balanserade fatinslag. Passar finmiddag och vinvänner perfekt, servera till nöt- eller viltkött. Veckans fina vinare!
Betyg: 4