Laddar annons
9 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nino Negri - på stadig fot i brant vingård

Centimeterstora hagelkorn slår hårt mot kroppen och den våldsamma regn- och hagelskuren gör ont. På min hud men mest i hjärtat hos vinbonden. Den 11 juli 2012 blev himlen svart över Valtellinadalen. Hagel förstörde 15 till 20 procent av årets skörd.

Artikeln publicerades 10 september 2012
Ovädret kom precis när Claudio Alongi, vinmakare hos Nino Negri, stannade bilen framför tågstationen för att släppa av mig. Att vara vinproducent i ett för extremväder utsatt område, med vingårdar i så branta lägen som här är inte lätt.

Men att stå stadigt med båda fötterna på jorden är något vinproducenterna i Valtellina är experter på och jag får senare höra att oavsett väder ser årgång 2012 mycket lovande ut. Till saken hör att växtsäsongen 2012 ser ut att gå till historien som en av de varmaste någonsin (notering i september 2012).Lombardiet

I norra Lombardiet, i kommunen Sondrio ligger Valtellina. Resan dit har gått norrut från Milano via staden Lecco vidare till Colico på östra sidan av Comosjöns nordliga spets med ett byte för vidare färd med regionaltåg österut, in i Valtellinadalen. Området är inte stort och jag kan i stort sett se hela den öst-väst orienterade, smala dalgången från min vänstra fönsterplats i tåget när det kommer ut ur tunneln vid Morbegno. Vingårdslägena hänger längs bergssluttningarna mer än att de ligger, lägena är branta och deras exponering är i direkt sydläge. När jag ser åt höger, ut genom fönstret på vagnens andra sida och bort till platsen där dalgången övergår till berg är skogen mörk och tät och husen få om några. I söder odlas varken hushållsgrödor eller vin.


Huvudstad i Valtellina är Sondrio, namn som kommunen, och här stiger jag av tåget för att den sista milen fram till Nino Negri åka taxi. Vinegendomen har sin adress i byn Chiuro sedan firman grundades 1897. Nino Negri är en av distriktets äldsta vinfirmor och de odlar, själva eller i samarbete med andra, vin på 150 ha av Valtellinas totala vingårdsareal om 1000 ha. Jämför till australiensiska Penfolds som arbetar med cirka 700 ha odlingar enbart i Barossa.

I Valtellinas norra del (där vingårdarna vetter mot söder) råder medelhavsklimat, i den södra delen är klimatet strängt, kontinentalt. Vingården är viktig i Valtellina och kan sammanfattas i tre parametrar: latitud, position och altitud. Den varma sydvinden, fön, drar genom Valtellina (motsats till den kalla mistralen från norr som går genom Rhône) och påverkar klimatet positivt medan ett alltid närvarande ”natur-bekymmer” är jorderosion. Renoveringsarbeten i vingårdarna måste utföras dagligen.

Vingårdar som kräver omsorg

Samtidigt med renoveringsarbetena av vingårdslägena driver Nino Negri egna forsknings och utvecklingsprojekt. All nyplantering sker med flera olika, men noggrant utvalda nebbiolo-chiavennascakloner. Claudio Alongis chef, Casimiro Maule har arbetat i företaget över 40 år är välmeriterad och efterfrågad vinmakare i branschen.

De två männen är utan tvekan ett bra team. Nino Negri samarbetar även med två av de kanske mest hängivna nebbioloproducenterna i Piemonte, Paolo Scavino och Giorgio Rivetti.

Chiavennasca

I Valtellina är druvsorten chiavennasca, en klon av nebbiolo som den heter i Piemonte. Ett vin som exempelvis Valtellina Superiore från sub-zonen Grumello, och så som jag känner vinet fram till idag, blir  dock i en jämförelse till Barolo eller Barbarescos mer fin och elegant utan den typiska Piemontenebbiolons torra kärvhet. Nino Negri använder nya och äldre, franska som amerikanska ekfat i olika storlekar till sina viner. I källaren finns 170 stora ekliggare om 930 L, 1200 franska barriquer om 270 L och 100 amerikanska ekfat om 22,5 L. Jäskaren är av stål och tankarna är nya och temperaturkontrollerade.Nino Negri äger 34 hektar vingårdar. Men köper även frukt från odlingar som de driver i samarbete med enskilda jordägare (mycket intressanta lägen). Men också från kooperativet där Nino Negris agronom bidrar med teknisk kunskap och support. I distriktet har alltid funnits en stark tradition av småodlare som säljer druvor till de större firmorna. Valtellinas 39 producenter är alla anslutna till Consorzio Vini di Valtellina varav fyra producenter står för hela 70 procent av distriktets produktion.

Branta vingårdslägen

Alla, som precis som jag har svårt för höjder, kan förstå att den obligatoriska vingårdsexkursionen var en ”halvkul” upplevelse då det på sina ställen var jäklar-anamma-brant. Vingårdslägena i Valtellina är terrasserade, ibland låga 30 cm medan andra har 6 meter höga stenmurar. Den generella jordmånsstatusen i Valtellina är klassad som mager och stenig men viktigt att minnas är att alla lägen har unika förutsättningar.

Ett vingårdsläge kan antingen vara så litet som 10 stockar eller en betydligt större och sammanhängande ytan med hundratals stockar. De kan ligga på olika höjd och med olika riktning i väderstreck. Och branterna skiljer sig åt. Många av vingårdarna har extremlägen.

Inferno

I den äldre historiska delen av Inferno (naturligtvis-var annars), finns många, mycket branta vingårdar. Flest extremlägen hittar man bland de fem klassificerade subzonerna Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno och Valgella. Således, det är en poäng med att Nino Negri tar hjälp av helikopter under skörd. Vinsten är tid plus att det finns en arbetsmässig fördel, samtidigt är tidsvinsten en bidragande kvalitetsfaktor när det gäller druvornas skick.

Visste du t ex att merparten av nebbiolos färg oxiderar inom några sekunder!

Under tiden som jag lyssnat på allt intressant Claudio Alongi berättar ser jag så oberörd och så koncentrerad som möjligt över den vackra dalen. Förhoppningsvis har han inte sett min svindel.

Provning vin olika zoner och i olika utvecklingsfas

Påtaglig är smakskillnaden i fatprovet av 2011 Inferno, tuff och kryddig, Sfursat -10, livlig och fruktig, eleganta Sassela -11 och den fantastiska, strama, fruktigt läderbitna Grumello -09. Senare provar vi även äldre buteljerade viner, bland andra, vita Ca Brione 1998 som visar sig från sin allra bästa sida med stor, komplex, utvecklad, fet, rökig smak i en häpnadsväckande gröngul färg. Wow!

Eller Sfursat 2003 som är precis sådär mogen och balanserad med inslag av läder och nypon som det bara går att få till. Jämför med unga vinet 2009 (lans okt -12 på SB) som upplevs som ett nästan diametralt annat vin med sin ungdomliga frukt och just nu, lätta vaniljton.


 

Vinmakaren hos Nino Negri

Claudio Alongi berättar vidare om Nino Negris systematisering av de tusentals olika vingårdslägena de identifierat och som han har koll på med office excel. Precis innan årets skörd gått igång har Nino Negri 1450 vinfat med 1800+211 platsspecifika druvor i ett hundratal olika stadier av fatlagring. Claudio Alongi avslutar med att säga att detta är den lugna perioden men att han snart, när skörden är i full gång, kommer att ha 90 olika vinifikationer på gång, alla i nya fat.

Druvan Chiavenasca

Klassifikation

Valtellina har två DOCG, en DOC och en IGT klassificering. Se bild nedan från Conzorzio Vini Valtellina. Klassificeringen grundar sig på ursprungsområden.

I beteckningen Rosso di Valtellina DOC kan man också tillverka Sfursat di Valtellina. Metoden, vinifieringen, skiljer sig dock åt.

Sfursat di Valtellina DOC beteckningen innebär att druvorna torkar (vätska dunstar). Musten kan då nå en alkoholhalt om 14,5 volymprocent. Vinet läggs på ekliggare tre år.

Rosso di Valtellina DOC vinifieras (tillverkas) som ett vanligt (ej torkning av druvor) vin, hålla minst 11 volymprocent och ha lagrats på fat minst ett år.

Sammanfattning om vin i Valtellina

De många Rosso di Valtellina jag provade under vistelsen i regionen hade genomgående smak av röd frukt. Av körsbär, ett lätt drag av nypon, bra syra och medelkärva tanniner. Merparten hade slank, medelstor kropp. Nino Negris Valtellina Superiore 2011 smakade därtill balsamiskt och av lavendel. Stilmässigt fanns producenter av klassiskt snitt, mer nypon. Men också dom i moderna gardet med den genrens favoritkännetecken, frukt och mer frukt.

Intakt stil

Då var också fruktsmaken mer mörk men fortfarande kärnig. I något enstaka fall fanns obalans av för mycket fat och extraktion, eller båda. Sammantaget är slutsatsen att regionen lyckats behålla en grundkarakteristik med klockren typicitet. Och just det är trevligt och ger en igenkänningsfaktor hos konsumenterna vilket förmodligen bidrar till den uppskattning vinerna röner. Claudio Alongi bekräftar med att säga att det kommer många besökare till Valtellina och Nino Negri, framförallt från Skandinavien.

Hösten 2012
I oktober kommer eleganta Sfursat 5 Stelle 2009 (99265), 425 kr till vinkällarbutikerna.

Druvorna kommer från de bästa vingårdarna i Valtellinas sub-regioner: Inferno, Grumello och Fracia. Druvorna torkar på mattor i 100 dagar. Jäsningen sker på ståltankar under 15 dagar.

Sforzato eller Sfursat?

Det första är italienska, sfursat enligt lokal dialekt och som Nino Negri föredrar namnet.

Siffran 5 är från den lokala femstjärniga skalan att ranka årgången. Vinet 5 stelle tillverkas bra år.

Första årgången var 1983. Därefter följde +86+88+89+90+94+95+96+97+98+99+01(bästa vin enligt Gambero Rosso)+02+03+04+05+06+07+09.