Laddar annons
10 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan (v.41) | Bästa röda husvinet och vitt från Tyskland

Det drar ihop sig till Helgtime och med anledning av att Fredagskocken kallar dagens inlägg ”Hummertime” vill vi inte vara sämre. Veckans #vinköplista vecka 41 presenterar köpvärda vin från Nya Zeeland, Italien, Tyskland och Frankrike.

Saknar du förslag eller inspiration till helgens middag? Rekommendationer till vininköp hittar du i Vinbankens helglista. Varje vecka plockar vi ut en handfull viner bland dem vi gillar bäst, just nu. Vinerna nedan är provade under veckan i en så kallad, ny årgångsprovning. Det är Systembolaget som bjuder in journalister till provningen för vin i ordinarie sortiment och som byter årgång.

Bubblande vin

Rapaura Brut Cuvée 2008 (92197), Stoneleigh Vineyards, Nya Zeeland, 149 kr
Torr, medelfyllig frisk smak av gröna äpplen och citrus med inslag av nougat, gula plommon, rostat bröd och mogen gul frukt som persika. Lång eftersmak.
Här ett bubbel av bästa snitt. Passar alla som gillar strama mousserande viner, dessutom finns inslag av karakteristisk ”champagnekaraktär” den härliga och lätt rostade brödsmaken. Passa på nu eftersom vinet är tillfälligt och kanske med planering nyårsfirande i åtanke. Dricker du vinet nu är snittar i lättare stil, och smaker med syrlig touch perfekt. Klassikern, lever, är inte heller fel.
Betyg: 5

Förslag på mumsbitar och snittar, läs Karins artikel ”Snittar till champagne”.

Vitt vin upp till 80 kr

Soave Levarie 2012 (nr 6997), Masi, Soave Italien, 72 kr
Vinet behöver luftas vid servering, och det är inte ett problem snarare en enkel åtgärd för en bra mycket större smakupplevelse. Trevligt husvin som smakar av vit frukt, päron, och av örter, lime och en knivsudd mandel och mineral.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 160 kr

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2013 (6257), Kloster Eberbach, Rheingau Tyskland, 119 kr
Torr och frisk, medelfyllig och druvig smak med inslag av aprikos, honung, päron och citron. Fin längd. Välgjort vin. Servera vinet till lax, exempelvis som rökt, gravad eller kall inkokt lax.
Betyg: 4

Rött vin upp till 80 kr

Montepulciano d´Abruzzo Bianchi 2013 (7126), Umani Ronchi, Italien, 66 kr
Bärig fin doft. Medelfyllig smak av bär, vinbär, hallon och körsbär. Lätt inslag av lakrits. Supertrevligt husvin med obegripligt lågt pris. Njut till kycklingrätter och fläskkött eller vegetariska rätter. Okomplicerat, enkelt vin.
Betyg: 4

Rött vin upp till 160 kr

Vieux Château des Jouans 2012 (3128), Calvet, Bordeaux Frankrike, 119 kr
Medel/fyllig och fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, läder och örter. Fin ursprungskaraktär till budgetpris. Kan passa till rustikare höstmiddagar med lamm och svamp.
Betyg: 4

 

Trevlig helg!