Laddar annons
28 Apr, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinprovning, rött vin från Australien

I Australien har vinproducenterna lyckats mycket väl med de röda shirazvinerna. Syrah som den heter i franska Rhônedalen har i landet Down-Under precis som i Frankrike en smakprofiler som stämmer väl in på björnbär och kryddor.

I Aussie shiraz blir  kryddigheten mjukare, mer tillbakalutad om ni frågar mig och och istället lockas en generös violparfymerad smak och doft fram. Lakrits är en annan association man kan hitta. Flera av vinerna har sedan ett mer eller mindre tydligt inslag av mynta och i kraft av ett rött vin blir helheten och smaken ett toppval till lammrätter.

En annan populär druvsort eller blanding av flera olika druvor är den strama, vinbärssmakande cabernet druvan. Lägg till en del mjuk, rödfruktig merlot och lagra allt på ekfat så lockar man fram allt från läder till svettiga häst toner - i positiv mening, och som så ofta på Vinbanken - med glimten i ögat!

Jämför vinerna mellan druvblandingarna och lägg märke till koncentrationen som följer den uppåtgående prisnivån. Att reflektera över är sedan när vinerna ska serveras, i vilket sammanhang och till vad.

2066 Jacob's Creek Shiraz Cabernet 2006, South East Australia, 69 kr
Medelfyllig. Mynta, mörk frukt, örter, fat. Vardagsvin. Fin längd och koncentration. Bra köp.
Betyg: 3+

98998 Schild Estate Shiraz 2006, Barossa-Australien, 219 kr
Fyllig. Mörk frukt, björnbär, blommig. Örter. Balanserad. Lång eftersmak. Kvalitetsvin. Balanserad med potential. Spännande bra vin. Lagra gärna.
Betyg: 4+

6376 Lindemans Bin 40 Merlot2008, south Eastern-Australia-Australien, 79 kr
Medelfyllig.Röda äpplen, inslag av mynta, mjuk frukt och fatvanilj. Vardagsvin. Mustig och generös i genre. Säkert köp.
Betyg: 3

99094 Nashwauk Cabernet Sauvignon 2006, McLaren Vale-Australien, 229 kr
Medelfyllig. Mörk frukt, spänstig och balanserad, mjuka tanniner, balanserad syra. Fat och vinbär. Kvalitetsvin. Balanserad i saftig smakstil. "Fredagsvin" i bättre lyx-tappning.
Betyg: 4

6594 Clairault Cabernet Merlot 2005, Margaret River-Australien, 150 kr
Medelfyllig. Mynta, svarta vinbär, körsbär. Stram. Bättre vin. Attityd så det räcker. Kul.
Betyg: 4+