Laddar annons
29 Apr, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans vin, v. 19 sjung in våren med bubbel

Att beställa vin på Systembolaget tar tid. Det är inte så lätt att ha den framförhållning som krävs men tipset för veckan är just ett sådant beställningsvin. Backup är samtidigt ett bubbel som ska finnas i alla butiker. Spanskt mousserande vin av bästa sort heter Cava och det är en konkurrent till Champagne, samtidigt som det också är något helt annat och just bara, Cava.

Ur beställningssortimentet
74756 Gran Claustro Brut Nature 2005,  Spanien, 169 kr
Lite om vinet:
I det nordliga spanska vinområde, som ligger vid Medelhavet, intill gränsen mot Frankrike, finns Castillo Perelada, som tillverkar allt från breddviner och cava till exklusiva, röda kvalitetsviner. Castillo Perelada ligger i vinområdet Empordà-Costa Brava, men man har också stora områden för sin cavatillverkning i Vilafranca del Penedès och sedan år 2000 också 50 hektar vingårdar i Priorato.
The Peñin Guide är en bästsäljande , årlig Spansk vinguide med olika listningar och betyg.  Nyligen fick Castillo de Pereladas Cava utmärkelsen 5 stjärnor av fem möjliga, för kvalitet kontra pris.

Finns i alla butiker:
7735 Codorníu, Spanien, 69 kr
Enkel, söt. Betyg: 3- . Tipset är att hoppa upp i kvalitet från den "vanliga" bascavan till producentens bättre tappning som är;
7778 Codorníu Selección Raventós , Spanien, 99 kr
Torr, mycket frisk, aningen brödig smak, inslag av äpplen, jäst och grapefruktskal. Växande mousse drar ner toppbetyg. Annars helt okej. Servera väl tempererat/svalt så är problemet inget att tala om och ni höjer betyg med minst ett snäpp. Betyg: 3+