Laddar annons
20 Mar, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinprovning - vitt vin av sauvignon blancdruvan

Sauvignon blancdruvan trivs på svala växtplatser. Hemma-arena är i Loiredalen och Sancerre och Pouilly Fumé är kända distrikt. Nedan är en exempelprovning av fyra viner. Kvaliteten är enkel till mer koncentrerad och av högre "standard".  Missa inte att lägga märke till koncentrationen i vinernas smak vilket avspeglas i priset.  Stilarna är åtskilda p  g a de olika växtplatserna och slutligen, det sista vinet som är "utbyggt" med tid på fat och därför smakar av rostad ekfatskaraktär. Ni kan vara mellan 10 till 12 personer för en provning a fyra flaskor totalt. Enjoy och trevlig helg!

Smaken är torr, frisk och upplyftande livlig på sauvignon blancdruvans viner. De är lätta att känna igen eftersom smaken ofta, förutom att den oftast är torr och frisk, har aromera av päron, fläder, vita vinbär, krusbär, nässlor och mer eller mindre uttalad syrlighet. Det kan smaka mer lime än citrus i vissa viner. "Kattkiss på krusbärsbuske" är en ofta citerad beskrivning. "Burksparris" är en annan, båda används i lite nedlåtande omdömen och när vinet smakar skarpt aromatiskt utan andra balanserande ingredienser.

Druvan odlas förutom i franska Loiredalen, i distriket Bordeaux. Där blandas den med sémillon i de söta vita vinerna från Sauternes. Torr vit Bordeaux är sällsynt i Sverige, det finns några stycken.

I Nya Zeeland har druvan gjort kometkarriär och dess viner är klockrena skolboksexempel på hur en välgjord sauvignon blanc ska smaka. I Sydafrika talade alla jag träffade i höstas om den som druvan på G. Vi får se, spännande fortsättning följer.

Maten till följer först vinets koncentration. Enklare exempel kan vara goda törstsläckare, mingel och umgåsviner till plockmat a la gott och blandat vårtema. Getostar är en klockren kombo till s b då gräs och örtsmak accentueras. Mer koncentrerade vinsmaker kan passa utmärkt till vita fiskar, grönsaker, vegeteriska rätter, skaldjur från räka till ostron. Ett stänk citrus och ni är "hemma".

1. 2267 Garden Party Sauvignon Blanc 2007, Frankrike, 59 kr
Enklare vin än övriga. Frisk, torr lätt till medelfyllig och frisk. Nässlor, krusbär, citrus -smak. Fräsch. Kan slinka ner nu och då och stark kandidat som "sommarvin".
Betyg: 3+

2. 6311 Stoneleigh Sauvignon Blanc 2008, Nya Zeeland, 99 kr
Krusbärsdoft. Torr, medelfyllig och frisk. Nässlor, krusbär, citrus, fläder. Krispig. Ren och frisk eftersmak.
Betyg: 4

3. 2799 Winkl Sauvignon 2008, Italien, 120 kr
Neutral doft. torr, medelfyllig smak av citrus, lime, krusbär och päron. Lätt mineralton. Trevlig eftersmak.
Betyg: 4

4. 4128 Château de Rochemorin Blanc 2006, Frankrike, 149 kr
Torrt, medelfylligt. Elegant, mycket friskt, aromatiskt vin med rostad fatkaraktär, inslag av passionsfrukt, mineral, grapefrukt och nötter.
Betyg: 4+ (detta vin kan passa till grillad, mandelpanerad fisk ex)