Laddar annons
24 Mar, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Planera för pinot noirprovning


Flera av nedan listade viner måste beställas och för att få hem dem till helgen rekommenderas skyndsamt agerande. Ställ upp dem i provningsordning 1 till 6, vill man så går det bra att välja ut några, bryt däremot inte ordningen. Tänk på att kraftig smak, som kan drivas på av hög alkoholhalt eller rejäl fatkaraktär alltid bör komma sist i provningar. Anledningen är att man behöver vårda sina smaklökar. Bröd eller vatten kan neutralisera gommen mellan vinerna. Ni kan vara upp till ca 12 deltagare i en provning, om fler så går det åt ytterligare en flaska per vin.

1. 5447 Bourgogne Cuvée Margot 2006, Bourgogne-Frankrike, 125 kr
Medelfyllig. Lingon, röda vinbär och hallon. Stram med markerad syrlighet. Fin längd i eftersmaken. Bättre vin. Stramsyrlig bärsmak. Ursprungssäker.
Betyg: 3+

2. 16394 Stoneleigh Pinot Noir 2007, Marlborough- Nya Zeeland, 135 kr
Bär, vanilj, krydda, stram och lättare till medelfyllig smak. Bättre vin. Trevlig pinot med smakerna där de ska vara.
Betyg: 4

3. 96116 Granit de la Vallée Pinot Noir 2007, Alsace-Frankrike, 99 kr
Medelfyllig, lätt. Bärig, fatinslag av vanilj. Mullig och söt-charmig. Trevlig längd. Bättre vin. Mullig av sötvanilj är förtjusande i lagom mängd.
Betyg: 4-

4. 2089 Paul Cluver Pinot Noir 2007, Elgin-Sydafrika, 149 kr
Medelfyllig. Bärig och extraherad. Choklad. Bättre vin. Bra druvkaraktär, spännande projekt i framtiden när stockarna får lite ålder och man kan utgå ifrån att vinet får ett större djup i smaken.
Betyg: 4

5. 96293 Mad Fish, Pinot Noir 2006, Western Australia- Australien, 116 kr
Medelfyllig. Lätt, frisk bärig och kryddig. Söt rondör är insmickrande. Bättre vin. Sötma döljer tillkortakommanden av bredd och djup. Okej och välgjord.
Betyg: 4 (obs!-få kvar I butik)

6. 96437 Josef Lentsch Pinot Noir 2006, Burgenland-Österrike, 145 kr
Medelfyllig. Söta bär, eldig, extraherad och smak av fat. Tveklöst modern. Bättre vin. Modern - och ja, hur kul är det?
Betyg: 3-
Förskräcks inte av betyget 3-. I Vinbankens betygsindelning som kopplas till vinets försäljningspris och jämförs med likvärdiga i sin grupp betyder ett minustecken att mervärdet, eller prisvärdheten om man vill, är låg. Det betyder alltså inte att det är ett ”uselt” vin. Sen får ni lägga till min personliga åsikt som jag kan tygla till en viss gräns men då det gäller den ”moderna vinstilen” kopplat till höga priser ofta slår bakut. Vet ni om det kan ni välja vinskribent eller bara filtrera alla kommentarer som hamnar under fliken ”modernsnacket”.

Pinot noir är en fantastisk druva, svårodlad, kinkig, med tunt skal som ofta ger bleka viner och vars aromatiska karaktärsdrag påminner om röda bär, hallon och jordgubbar. Beroende på var den odlas och hur den byggs ut (fatlagring) dyker inslag av soliga skogsstigar av torra löv, champinjoner, vanilj, ekfat etc upp. Den trivs bäst i svala klimat. Rikligt solbelysta vingårdslägen har en tendens att producera druvor med höga sockerhalter, det påverkar i sin tur vinets alkoholhalt. Ålder på vinstockar, vilken typ av fat, jordmån, hur stor andel nya ekfat m m är alla parametrar som i ett komplext samband inverkar på ett vins smak.

Pinot noirvinerna är fantastiska middagsviner. Till fläskkött, fågel eller fiskrätter är pinot noir oftast perfekt förutsatt att en smakbrygga planeras in. Exmepel på det kan vara rätter med tillbehör som svamp eller en gelé. Mer mogen, utvecklad pinot passar till mörkare kött, exempelvis oxfilet som kan vara festligt flamberad. Till lagrade ostar är pinot noir utsökt.
Serveringstemperaturen kan vara svalare, från 16 grader upp till 19 beroende på när och var vinet serveras. Vid en picknick med kallskuret, ost och sallader kan den lägre temperaturen vara klockren för vinernas friska fruktsyror, dessutom – den stiger snabbt vid tillfällen som i exemplet.