Skaldjurstider innebär räkor, krabba, musslor, havskräftor och hummer med mera, med mera. En skaldjursmiddag kan vara hur lätt som helst. Flera vintips och gärna chablis men också några öl följer med recepten och att matcha till.
Vi åker till vår lokala fiskhandlare, köper och lägger upp. Kanske har du möjlighet att köpa färskt och koka själv, vilket innebär lite mer pyssel. Skaldjur kan också anrättas snabbt och lätt för lite variation.
Gratinerad hummer 4 portioner
2 kokta humrar
200 g rumstempererat smör
½ dl finhackad bladpersilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk ströbröd
Rivet citronskal från 1 citron
Några stänk cayennepeppar (ta det försiktigt)
Salt efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på grill 250 grader C.
Klyv humrarna. Knäck klorna.
Blanda smöret med resten och bred sedan på detta på hummerhalvorna.
Gratinera i tre minuter. Kanske någon minut till, men kolla först. Vi vill inte ha segt hummerkött!
Krabbröra på grillat bröd 4 portioner
4 tjocka skivor surdegsbröd
1 krabba rensad på kött – lägg kloköttet för sig
1 dl hackad bladpersilja
2 hackade salladslökar alt 1 hackad schalottenlök
½ pressad vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronsaft
1 finhackad röd chili, utan kärnor
1-2 msk rapsolja för att "binda" ihop röran
Färsk koriander om du vill
Smör eller olivolja till brödet
Gör så här:
Sätt ugnen på grill 200 grader C.
Bred smör på brödet eller häll över olivolja. Grilla ca 5 minuter. Kolla noga så att det inte bränns!
Blanda resten utom kloköttet. Bred röran på det grillade brödet. Dekorera med klokött och ev koriander. Blandningen går även fint att lägga på små crostini som tilltugg till drinken.
Dryckestips till skaldjur
”Jag gillar inte chardonnay, men tar gärna en chablis.” En kommentar som många sommelierer vittnar om. Vissa kanske inspireras att dra en vinlektion, medan andra ligger lågt och svarar ”naturligtvis”. Och visst är det svårt att förstå att det är samma druva i en knastertorr chablis som i en amerikansk tropisk, ”ekbomb”. Det är den speciella jordmånen med kalksten och fossillämningar som gör mycket av jobbet i Chablis.
Till naturella skaldjur sitter viner från chablis alltid som en smäck. Särskilt de unga, riktigt krispiga och mineralrika. En champagne - samma jordmån som chablis - är festligt och passar bra om den är frisk och torr. Ju mer smak skaldjuren har eller om man anrättar dem, ju mer smak kan vinet ha. Fräschör och friskhet vill vi dock behålla i skaldjursdrycken. Så ligg lite lågt med de ekfatslagrade, tyngre chardonnayvinerna.
Till naturella skaldjur
Chablis
Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2012 J M Brocard (5588), 109 kr
Torrt och friskt, tydlig mineralton, citrus och gröna äpplen. Härlig chablis av enklare snitt av en stilsäker producent som alltid gör sina viner utan ekfatslagring.
Chablis Clotilde Davenne 2011 (6307), 139 kr
Torrt, friskt med örtig ton, mineral, grape och gröna äpplen.
Chablis Domaine de la Boissonneuse 2010 (5624), 159 kr
Ekologiskt. Något fruktigare, rundare chablis med smak av gula äpplen och citrusskal.
Chablis Saint Martin 2012 (7143) Laroche, 77 kr
Enklare chablis som fungerar bra till stora räkmackan. Citrus, gröna äpplen och mineraltoner.
Champagne - Blanc des Blancs
Palmer Blanc des Blancs 2007 (7553) 294 kr
Friskt, stramt och smakrikt. Gula äpplen, bröd och nougat. 2007 var ett mediokert år i Champagne och generellt inte ett bra år för chardonnay. Det märks inte här, tvärtom! Drick nu.
Pierre Peters Cuvée de Réserve Grand Cru Champagne (7350) 295 kr
Krispigt fräsch med mycket smak. Bröd, äpplen och liten nötton.
Till anrättade skaldjur med mycket smak
Skaldjursviner från nya världen
Reserva del Pueblo Riesling 2012 (nr 6011) Miguel Torres, Maule, Chile, 89 kr
Etiskt producerad riesling från Chile. Torrt med smak av citrus, päron och grönt äpple.
Tahbilk Marsanne 2009 (6406) Victoria, Australien, 89 kr
Smakrikt vin gjort på druvan marsanne. Bivax, honung, tropisk frukt och citrus med torr fräschör.
Fleur du Cap Unfiltered 2010 (15530) Western Cape, Sydafrika, 109 kr
En blandning av lika delar chardonnay, sauvignon blanc, semillon och viognier ger ett torrt och tropiskt, friskt och fräscht vin med päron, citrus och honung.
Old Winery Verdelho 2011 (83478) Hunter Valley, Australien, 112 kr
100 procent av druvan verdelho som odlas mycket i Portugal och förknippas med Madeira. Doftar grape och äpple. Mycket och fräsch smak av citrus och tropisk frukt. Eftersmak av citrusskal.
Skaldjursöl
Brewdog Trashy Blonde (11582), Skottland, Storbritannien, 18,90 kr för 330 ml
Fruktig och smakrik ale med bröd, aprikos, grape och aningen kåda. Tydlig humlesmak. Toppen till krabbmackan.
Nils Oscar God Lager (1305), Sverige, 18,90 kr för 330 ml
Lager med mycket smak och tydlig humlebeska. Ett bra alternativ till färsk krabba som har ett smakrikt kött med något söt smak.
Oppigårds Amarillo Ale (1442), Sverige, 19,70 kr för 330 ml
Vinbanken gratulerar Oppigårds bryggeri som tog många medaljer på Stockholm Beer and Whisky Festival och därför fick ta emot Beer Trophy 2013. Amarillon blev utnämnd till bästa svenska öl på fat. Blommig och humlebesk med inslag av aprikos och apelsin. Prova till krabbmackan - toppad med färsk koriander.
Senaste vintipsen till skaldjur, oktober 2016
https://vinbanken.se/2016/10/19/vin-till-skaldjur-naturell-topp-10/