Laddar annons
14 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Långkok och matvänligt vin från Mazzei

LANGKOK. Det har skrivits mycket om långkok redan, men jag har fått en aha upplevelse som jag måste dela med mig av. Långkok är enkelt och kräver en liten arbetsinsats.

Grytan sköter sig själv och förberedelserna är minimala. Köttet du ska använda är dessutom billigt. Min favorit är högrev.

Det här receptet är enklare än enklast och innebär att du kan ställa in grytan i ugnen när du går till jobbet på morgonen och ha en färdig, härlig måltid när du kommer hem på kvällen. Perfekt en vardagkväll så varför spara långkoket till helgen? Koka en panna ris, ett gäng morötter och saken är biff. Bokstavligt talat. Eller servera med nykokt potatis och färskriven pepparrot.

Recept

1. Sätt ugnen på 90 grader C.
2. Dela högreven om den är större än ett kilo. Bryn den runt om och lägg i en stor gryta eller kastrull. Fyll på med rött vin och varm buljong, eller bara varm buljong, så att det täcker köttet.
2. Lägg i skalad gul lök i bitar, vitlöksklyftor, ett par lagerblad, några hela svartpepparkorn, bitar av rotfrukt som rotselleri eller en morot. Ta det du har hemma, det är inte så noga!
3. Sätt nu in hela grytan/kastrullen i ugnen på 90 grader och låt stå minst åtta timmar. Tio timmar går också bra. Du behöver inte stressa hem från jobbet.

Långkok bjöds vi på när markisen Francesco Mazzei besökte Sverige nyligen för att berätta om sina viner. Hans familj har producerat viner i Toscana i mer än 600 år, så hans lugna och självsäkra berättande om vinproduktion kommer förstås från det stöd han har från alla tidigare generationer som har gjort precis samma sak som han själv.

Francesco Mazzei provar vin. Sitt eget förstås!

Mazzeis viner blir en bra kombo till långkok. Prova själv:

Serrata Belguardo 2011 (22955) Maremma, Toscana, 99 kr
Ett vin på sangiovese samt med en liten skvätt av den lokala druvan alicante. Alltså känner man körsbär och kryddor. Vinet har bra syra och runda tanniner. Lättdrucket med bibehållen kompexitet.

 

Zisola 2011 (71912) Noto, Sicilien, 139 kr
Hundra procent nero d’avola. Vinet är smakrikt, fräscht och fruktigt.

Fonterutoli 2011 (32229) Chianti, Toscana, 149 kr
Sangiovese har huvudrollen i detta härliga vin som är en personlig favorit. Körsbär, ceder, läder. Mycket frukt och mjuka tanniner. Det här vinet gör mig aldrig besviken.

Ser Lapo Riserva 2010 (73864), Chianti Classico, Toscana, 169 kr
Sangiovese med en skvätt merlot. Kraftigt och smakrikt, både stramare och fruktigare än Fonterutoli. Mer av allt.

Prova några andra favoriter:

Montes Alpha syrah 2009 (86787) Colchagua, Chile, 149 kr
Kryddigt, smakrikt och sammetslent. En härlig syrah som jag helst behåller för mig själv.

Fetzer Merlot 2010 (16669) Kalifornien, USA, 89 kr
Detta merlotvin är blandat med en smula zinfandel och var överraskande trevligt vid en blindprovning nyligen. Plommon, choklad och fat i lättdrucken stil.

Le Verdier 2011 (2440) Rhône, Frankrike, 89 kr
Ett trevligt vardagsvin från Côtes-du-Rhône-Villages. Kryddor, örter och blåbär i en typisk blandning av grenache, syrah, cinsault och mourvèdre.

Amager Modern IPA (11020) Danmark, 35 kr
Föredrar du öl till grytan så välj en smakrik ale.  Denna har trevlig fruktighet med persika och honung. Fyllig med fin beska. Humle som stöttar upp i eftersmaken.

Bon appétit och skål!