Laddar annons
7 Oct, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinbanken goes 5:2

Har du undgått att höra om den senaste modedieten och hälsotrenden 5:2 så är du nog unik. Begreppet 5:2 har synts på löpsedlar och i tidningshyllor, diskuterats i tv-soffor och på radio. Vinbanken hänger med i trenderna och har spanat in några aktuella böcker i ämnet samt tagit reda på om vin är tillåtet under fastan.

För många, inklusive undertecknad, började det med en tv-dokumentär där läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley utrönade olika möjligheter till att leva längre och vara friskare. Programmet gjordes inom serien Horizon på engelska BBC under våren 2012. Michael Mosley åkte runt i USA, träffade forskare och undersökte olika metoder. Ganska snart framkom det att kaloribegränsning och fasta var nyttigt på en mängd olika sätt.

Michael Mosley, läkare, vetenskapsjournalist och 5:2 guru.

Förutom viktnedgång, något som nästan kan ses som en bonus, har fasta bland annat en positiv inverkan på blodtrycket och sänker dessutom IGF-1 värdet (insulin-like growth factor 1). Ett för högt sådant värde kan leda till cancer och för tidigt åldrande.

Michael Mosley tyckte att de olika fastemetoderna han stötte på var jobbiga att följa och bestämde sig för att utveckla en egen och modifierad variant. Det blev den som han till slut fastnade för och själv testade under en längre tid; den numera världsberömda 5:2 dieten. Han kunde se genom provtagning att hans version av fasta gav lika gynnsamma förändringar när det gällde kroppens värden, som mer ”späkande” metoder.

Michael Mosleys halvfasta går ut på att man två dagar i veckan, i sträck eller utspritt, drar ner sitt kaloriintag till 500 kalorier om man är kvinna och 600 kalorier om man är man. Hur man delar upp dessa kalorier verkar inte spela någon roll; tre små mål eller ett enda stort. Halvfastan utförs under de dagar i veckan som passar individen bäst.

Vinbanken fastar förstås

Vinbanken har givetvis testat metoden. Någon större viktnedgång har ännu inte konstaterats, men å andra sidan har det heller inte känts jobbigt att dra ner på mat- (och vin-) intaget två dagar i veckan. Faktum är att det är ganska skönt för en person (undertecknad) som alltid tänker vad som ska lagas, ätas och drickas därtill att vila från detta under två dagar. Tänk på fastan som en pensionsplan för din kropp, säger Michael Mosley, så perspektivet kan alltså inte vara fem veckor utan helst resten av livet. Hmm?! Nåja…

Vinbanken har också läst tre böcker om 5:2, varav två mer är upplagda som kokböcker.

Vill man verkligen lära sig mer om fasta generellt och 5:2 specifikt så är Michael Mosleys första bok 5:2-dieten att rekommendera. Har du läst den från pärm till pärm så är du fullärd. I den finns också en del måltidsförslag, kaloritabell etcetera, men inte några recept.

Detta finns dock i Ulrika Davidssons bok Kokbok om 5:2. 100 stycken närmare bestämt, med vackra bilder. Recepten är kaloriberäknade och uppdelade på frukost, lunch & middag, och dessert. Boken innehåller en kort inledning och beskrivning av dieten.

Samma upplägg har Mimi Spencers bok 5:2 dieten kokboken. Vilken man väljer av dessa två är tycke och smak. Är du intresserad så se till att bläddra i båda innan du bestämmer dig. Personligen har jag fallit för den senare som känns lite mer spännande, har lite fler en-portions recept, noter med hänvisning till forskning och artiklar och ett avslut med lite av varje som recept på pesto, salsa, dressing och kryddblandningar.

En bonus är faktiskt att böckerna kan användas som allmän inspiration till kalorisnåla måltider, man behöver inte halvfasta.


Är det ok med ett glas rött?

Hur går det då med vinet under en halvfasta? Så här säger Michael Mosley i sin bok:
- Även om det kan vara gott med alkoholhaltiga drycker ger de bara tomma kalorier. Avstå om möjligt helt från alkohol på fastedagarna. Det är ett gyllene tillfälle att dra ner på veckokonsumtionen utan att känna att man alltid måste avstå.

Ps. Kan inte låta er leva utan Tina Nordströms härliga kommentar på Bonnier Faktas pressträff nyligen:
- Passa på att bjuda hem folk när de har sina fastedagar. Det blir ju både billigt och enkelt!

Fakta

Titel: 5:2 Dieten
Författare: Dr Michael Mosley och Mimi Spencer
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174243703

Titel: Kokbok om 5:2
Författare: Ulrika Davidsson
Förlag: Tukan förlag
ISBN: 9789174018332

Titel: 5:2 Dieten Kokboken
Författare: Mimi Spencer
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174243925