Laddar annons
17 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintips Sancerre | Topplista

SANCERRE. Sancerre är namnet på en stad och en appellation i Loire för vitt vin av druvan sauvignon blanc. Vinbanken listar, de just nu, bästa vintipsen bland bolagets Sancerre-utbud.

Sancerrevin var omåttligt populära förr det vill säga långt innan de feta, smöriga och gulfruktiga chardonnayvinerna startade sitt segertåg bland vinvänner. Kan anledning till fokusskifte i smakpreferens vara att sauvignon blancvin med ursprung från hela världen gör succé? Sancerre som är av sauvignon blanc har minst sagt en mördande konkurrens i dag. Bland restauratörer är däremot sancerrevinet givet, få andra viner passar lika bra till "mat" generellt och klockrent specifikt.

För konsumenter finns därmed ett större smakspektra att välja bland även i det snäva urvalet när man kollar efter vin från en enda druva. Precis som för chardonnayvin är inte heller sauvignon blanc stöpt i en och samma smaktappning – såvida inte ursprunget är Sancerre såklart (nåja, nästan i alla fall). Från den lilla ursprungsbeteckningen är vinerna förhållandevis jämna i smak. För dem som vill ha skillnad är tipset att välja bland enskilda producenter.

Vanligtvis är sancerrevin ett oekat, vitt, krispigt och aromatiskt vitt vin med en mineralkaraktär som kan beskrivas som ”rökig”. Vinerna passar utmärkt till skaldjur naturell, till fiskrätter av många slag men gärna när tillagade i den lätta, råvarupräglade smakstilen. Som fördrink är ett glas sval Sancerre oslagbar. Likaså är vinerna utmärkta till getostar eller krämig, fet färskost, generellt. Vill du gå för mer tryck är gröna örter och kryddor, selleri eller paprika smaker som passar Sancerre.

Sancerrevin är toppen att dricka ungt då vinet har en s makfräschör som blir dess ledord. Därför har, inte oväntat, många producenter valt att försluta vinerna med skruvkapsyl. I listan nedan finns också ett vin i PET-butelj. Vissa sancerreviner går naturligtvis att spara, det kommer mer an på vilken producenten är. Eller hur du vill dricka ditt sancerrevin. Sällan tillverkas söt Sancerre men de händer precis som att röda och roséviner från Sancerre finns.

Fakta appellation | SANCERRE

AOP:  sedan 1959
Yta: 2 900 Ha
Byar: Bannay, Bué, Crézancy, Menetou-Ratel, Ménétréol, Montigny, St-Satur, Ste-Gemme, Sancerre, Sury-en-vaux, Thauvenay, Veaugues, Verdigny och Vinon
Druvor: Sauvignon blanc, pinot noir
Odlare: 330
Jordmån: Lera och kalksten, stenar kända som ”cailottes”, kisel och lera
Topografi: 200-400 m ö H
Klimat: Kontinentalt. Vanligt med frost under våren.
Officiell sida: AOP Sancerre

VINTIPS SANCERRE | TOPPLISTA

1. Sancerre Domaine des Vieux Pruniers 2016 (5494)
Earl Christian Thirot Fournier, 89 kr för 375 ml

Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Uttalad citrus, inslag av gröna äpplen, nässlor, lime och mineral. Bra längd!
Omdöme: Krispig och fräsch!
Sockerhalt: < 3g/L
Betyg: 3

2. Sancerre 2016 (2420)
Domaine Michel Girard et Fils, 149 kr + 1 kr pant (PET butelj)

Smak: Torr, medelfyllig. Äpplen, päron, krusbär, lime och örter med lättsam frisk eftersmak.
Omdöme: Spänstigt fruktig. Bra köp. Gillar även PET-flaskan för ett vin som detta.
Sockerhalt: < 3g/L
Betyg: 4

3. Sancerre 2016 (12173)
Domaine Raimbault-Pineau, 156 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Spänstig aromatisk och fruktig, frisk grön fruktsmak. Inslag av citrus, krusbär och äpplen.
Omdöme: Stram och koncentrerad. Bra köp.
Sockerhalt: < 3g/L
Betyg: 3+

4. Le MD de Bourgeois 2014 (99528)
Henri Bourgeois, 226 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Frisk aromatisk, grönfruktig stram smak av citrus, mineral med grönkrispig spänstig frukt. Bra koncentration, fin längd.
Omdöme: Koncentrerad, bra eftersmak.
Betyg: 4

5. Sancerre Le Vallon 2014 (92248)
Domaine de Terres Blanches, 249 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Grönfruktig aromatisk smak av mogna päron, äpplen och citrus. Tydlig inslag av mineral med örtig ton och en rökpuff som av lätt stendamm i avslutningen. Fin längd.
Omdöme: Trevlig om än i höga prisklassen. Kan sparas!
Betyg: 3+


Tidigare inlägg

https://vinbanken.se/2015/07/28/sauvignon-blancdruvans-hogborg-ar-sancerre/

Inte Sancerre men väl vin av sauvignon blancdruvan, Topp 10 sauvignon blanc