Laddar annons
18 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Topplista | nya viner småpartier 18 augusti 2017

VINNYHETER. Idag, den 18 augusti 2017, lanseras en liten grupp viner under rubriken, småpartier.  Men se upp, allt är inte guld som glimmar. Vinbanken har valt sina favoriter.

Småparti vin-gruppen är viner som är lite dyrare. De tillverkas inte i stora serier och bara därför, exklusiva. Självklart är priset avhängigt av ett vins tillgång.

Det är ingen stor grupp nyheter som knuffas ut i butik idag. Jag kan också konstatera att i stort sett alla viner är bra köp. Vilken prisnivå som är rimlig avgör du själv och det är klart, ibland kan det tyckas kosta väl mycket för vad smak levererar. Det är å andra sidan upp till var och en själv att ta ställning till.

Ett vin var dock för mig ett stort frågetecken, Melville Estate Chardonnay. Det ska jag prova om då producenten är mycket seriös, även om husets faiblesse vurmar för de überekade smaknoterna. "Alla" gillar inte superekade viner men det var inte heller anledningen. "konstig och obalanserad", har jag skrivit i kanten. Så, fram till nytt omdöme får denna notering ligga kvar.

För alla som sett fram emot veckans vinköplista, sorry - vi hoppar den i dag. Sök gärna bra vin från tidigare rekommendationer via länken. Rekommendationerna håller!

Ny champagne, 18 augusti 2017



 • Femme de Champagne (92436)
  Duval-Leroy, Champagne Frankrike, 599 kr

  Druvor: större delen av blenden består av chardonnay.
  Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig och frisk, äppelsmak med krispiga nyanser, fin längd medsmak av mineral och kex.
  Omdöme: Superelegant och finlemmad. Fest och för alla som gillar ”stramt” framför generösa, brödigt storsmakande champagner.
  Betyg: 4


Bästa vita viner bland småpartier, 18 augusti 2017



 • Lapola 2015 (99189)
  Dominio de Bibei, Ribeira Sacra Spanien, 179 kr

  Druvor: 80% godello, 15% , 5% dona blanca
  Smak: Torr, medel/fyllig. Gul frukt med exotiska smakdrag som ex mango, inslag av örter, lätt kryddig och nyanserad. Bra eftersmak.
  Omdöme: Spännande ursprung! Intressant, gott vin. Servera till fågel, fläsk eller fisk och toppa med en liten nypa curry eller rostade mandlar alternativt parmesan.
  Betyg: 4




 • Greywacke Chardonnay 2014 (93383)
  Marlborough Nya Zeeland, 229 kr

  Druvor: Chardonnay
  Smak: Torr, fyllig. Fruktig, gulnyanserad frukt, päron och persika, nyanserade fattoner, lätt rostad. Lång och balanserad eftersmak.
  Omdöme: Läcker och god nu men gärna för att lägga undan några år. Ett vin att dricka syndigt stora klunkar av, gott till mat och lagrad hårost.
  Betyg: 4


Läs mer: om Greywacke och ägaren Kevin Judd.



 • Clay Shales 2016 (99605)
  Crystallum Wines, Overberg Sydafrika, 319 kr

  Druvor: Chardonnay
  Smak: Torr, fyllig. Fruktig, vit och gröna toner, stram nerv och ryggrad, inslag av örter och fat. Nyanserad, lång eftersmak.
  Omdöme: Läckert, välgjort vitt ambitiöst vin från Sydafrika! Servera till höstens läckraste svamp-, eller skaldjursrisotto. Ugnsbakad fisk, lyxiga skaldjur eller lagrade hårdost.
  Betyg: 4


Mer om:
Crystallum Wines drivs av två bröder som är tredje generationen (wow-för ett nya världenvinland) vinmakare. De är två coola killar som möjligen inte hade som största dröm att producera vin men hur det nu var så blev det som det är. När de startade 2007 gick de ut hårt med vin av sauvignon blanc (alla gör ju sb-vin, eller hur?), från 2008 är fokus på chardonnay och pinot noir. Bourgognekvalitet eftersträvas och japp, jag är med på resonemanget.



 • Heimbourg Riesling 2015 (92375),
  Domaine Zind Humbrecht, Alsace Frankrike, 259 kr

  Druvor: Riesling
  Smak: Torr, medel/fyllig. Fruktig, gul, vit och gröna nyanser, stram ryggrad i extraktrik kropp. Elegant eftersmak, komplex. Syran är i perfekt balans, mogen ändå livlig.
  Omdöme: Unikt vin. Producent som utan att blinka, fångar vinvänners uppmärksamhet. När ska man inte dricka ett vin som detta? Lyxproblem av liknande dignitet hör till livets trevligaste utmingar.
  Betyg: 4+




 • Gewürztraminer Goldert Grand Cru 2011 (95032)
  Domaine Zind Humbrecht, Alsace Grand Cru Frankrike, 299 kr

  Druvor: Gewürztraminer
  Smak: Söt, medelfyllig. Elegant fruktsmak, gul och gröna toner, smak av apelsin, satsumas, fikon och russin. Lätt anklang mineral. Stor! Nyanserad och komplex.
  Omdöme: Toppvin! För vin-meditiation eller för att spara till kommande festernas vin-fest, fest! Vinet är ungt varför betyg, precis som vin, kommer utvecklas. (Undertecknad sätter betyg vid specifikt provningstillfälle). Dricker du vinet nu servera gärna till en bit ost.
  Betyg: 5-


Läs mer: Artikeln är från 2011 när undertecknad provade Zind-Humbrechts viner av årgång 2007.

Bästa röda viner bland småpartier, 18 augusti 2017



 • Le Poiré 2012 (99805)
  Domaine Saint Nicolas, Fiefs-Vendéen-Brem Frankrike, 299 kr

  Druvor: Cabernet franc, pinot noir
  Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, röda och blå bär, inslag av örter och lätt kärnig. Frisk, spänstig eftersmak.
  Omdöme: Härlig vin i högsta prisläge (drar ned betyg något). Kul att veta är att producenten gör ett dito, vitt vin med samma namn. Ska man vara korrekt och som görs internationellt borde det skrivas ut Blanc eller som för detta vin, Rouge i namnet.
  Betyg: 3+


Kul att veta:
Fiefs Vendeens är en litet område i det administrativa departementet Vendee, i västra Frankrike. Mer exakt ligger Fiefs Vendeens i den södra delen av Pays Nantais, i Loire.



 • Givry Premier Cru 2015 (95121)
  Domaine Francois Lumpp, Frankrike, 369 kr

  Druvor: Pinot noir
  Smak: Medel/fyllig. Fruktig av mogna körsbär, röda plommon och unga, strama tanniner som ger en lätt kärvhet, inslag av örter, fat och kryddor. Mineralton kan anas i eftersmaken.
  Omdöme: Kraftfull, ung pinot som lovar gott till både middagsbordet eller för att lagra. Något av det häftigaste som finns (nåja, vinnörd som man är) är när ett vin, som detta, mognat och får (som man hoppas) den där härliga sammetstonen. När allt stämmer och texturen smälter i munnen.
  Betyg: 4




 • Pinot Noir 2014 (92168)
  Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 249 kr

  Druvor: Pinot noir
  Smak: Fyllig. Frukt och rödabär, mogen och nyanserade noter, örter, kryddor och generös med smak av fat. Hög alkoholhalt noteras men stör inte. Vinet är balanserat.
  Omdöme: Nyanserad, välgjord och läcker. Suverän smak som drar åt det europeiska med stilig fruktdriven elegans i kombination med kännetecken av sitt ursprungs varmare temperaturer. Tänker på solvarmadagar! Laga en middag med fin köttbit där du toppar måltiden med svamp, rotfrukt eller annan ingrediens som förstärker ”sötma”.
  Betyg: 4




 • Châteauneuf-du-Pape 2006 (99414)
  Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 332 kr

  Druvor: 80%grenache, 10% syrah, 6% mourvèdre, 4% cinsault, counoise och vaccarèse
  Smak: Fyllig. Nyanserad och utvecklad och mycket fruktig med smak av russin, fikon, läder, tobak och örter. Lång eftersmak.
  Omdöme: Klassiskt, komplext och rejält gott vin som får mig att längta efter en rejält tilltagen bit grillade älgfilét.
  Betyg: 4+




 • Prado Enea Gran Reserva 2009 (90429)
  Bodegas Muga, Rioja Spanien, 399 kr

  Druvor: 80% tempranillo, 20% garnacha, graciano och mazuelo
  Smak: Fyllig. Nyanserad fruktighet med inslag av fikon, russin, mörk mogen söt frukt, fat, läder, örter och kryddor. Komplex.
  Omdöme: God och välgjord och ett toppköp från Rioja. Supergod i kombination till pulled pork, eller varför inte en god ost.
  Betyg: 4




 • Clos Figueres Priorat 2013 (90444)
  Priorat Spanien, 449 kr

  Druvor: Carignan, grenache, syrah
  Smak: Fyllig. Rik fruktighet, stram och koncentrerad, tät med mörkblå-röda fruktnoter, inslag av örter och kryddor, fat. Stor och komplex.
  Omdöme: Ungt vin med stor potential. Ska du dricka nu, dubbeldekantera (häll över på karaff, sedan tillbaka i flaska) och servera till en finfin köttbit med aromsmör, potatis och haricot verts.
  Betyg: 5


Huvudbild: Domaine Zind-Humbrecht, och från ett av producentens topplägen, Brand Grand Cru

Läs gärna vilka viner Magnus Waern plockat ut bland nyheterna 18 augusti 2017.