Laddar annons
Vita viner i tillfälligt sortiment - 7 oktober
5 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita viner i tillfälligt sortiment - 7 oktober

Och så blev det på något sätt oktober och dags för oktobers första lansering i det tillfälliga sortimentet. Lanseringen 7 oktober är liten med enbart sex vita viner men kvalitet är hög och bland de sex finns två fynd. Sauterneskända Château Guiraud är en av dem. Det andra är Juliusspitals Stein Sylvaner.

I lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 7 oktober hittar vi ett fåtal viner, men där åtminstone två håller väldigt hög klass.

Frankrike

Giraud

G de Château Guiraud 2020 (90588), EKO, Bordeaux, 199 kr

Lätt aromatiskt med krusbär, nässlor, vita vinbär, vita persikor, blommor, päron och färska örter. Smaken är härligt rik i en frisk, krispig stil som kombinerar mineralrik elegans, havskänsla och smakrikedom på ett lysande sätt. När namnet Guiraud kommer på tal tänker man söt Sauternes men slottet gör även det här torra vinet på lika delar sauvignon blanc och semillon. Det är alltid bra, prisvärt och matvänligt. 2020 är det ännu lite ”prisvärdigare” än vanligt och får en av veckans två fyndmarkeringar. Servera till skaldjur eller stekt abborrfilé med gaffelmosad potatis, gröna ärtor och vitvinssås.

Tyskland

Idig Riesling 2020 (92622), Weingut Christmann, Pfalz, 560 kr

Snygg, djup och varmt mogen riesling med gula äpplen, persika, citrus, vita blommor och kalk. Välsvarvad smak med underbara mineraltoner, äpplen, gråpäron, mandlar, bra syra och sälta. ”Idigt” snyggt och välgjort som detta underbara Christmannska flaggskeppet alltid är men det är lite rundare och bredare och har inte riktigt samma fokus som årgången 2019 hade.

Juliusspittal

Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2021(90358), Juliusspital, Franken, 199 kr

Ståligt ren med gula äpplen, melon, timjan, flinta, citrusskal och päron. Elegant lite rund smak med bra syra, mineraler och saltvattenstänkta stenar. Servera till en krämig hummersoppa.

Italien

Vigna Santa Margherita Vernaccia di San Gimignano 2020 (94884), Panizzi, 179 kr

Ungt rent och friskt med gula äpplen, persikor, vita blommor, citrusskal och mandlar. Bra smak med grapefrukt, persika, päron, citrus och örter.

Coriole fiano

Coriole Fiano 2021 (94656), Coriole Vineyards, McLaren Vale, 169 kr

Ungt, friskt, rent och blommigt kompletterat med citrus, persika och lite melon som mynnar ut i en mycket trevlig och prisvärd Fiano med adress McLaren Vale en sisådär 1 500 mil från hemmaregionen Kampanien. Servera till capresesallad med basilika och massor med smakrik olivolja.

[drinklist id="102294"]