Laddar annons
Bäst i test vecka 41 - Systembolagets beställningssortiment
11 Oct, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 41 - Systembolagets beställningssortiment

I ”Bäst i test” vecka 41 tar vi ett steg in i ett av vinvärldens mest personliga och kanske också mest underskattade viner: vintage port. Som av en händelse är vi extremt lyckligt lottade i Sverige. Vi har nämligen ett fantastiskt utbud ute i butikerna med flera världsklassviner på hyllorna. Lägger man till de som finns i beställningssortimentet är utbudet riktigt bra.

Vi kommer att återkomma med flera artiklar om kategorin portvin som helhet och då fundera kring tillfällen då portvin verkligen hör hemma. Vintage port är premiumkategorin och producenternas stoltheter. Den är omgiven av anekdoter av skrivna och oskrivna regler om när och hur vinet ska drickas. Vi gräver oss inte djupare i det nu annat än att säga ”Det är vinter, det är mörkt, brasan är tänd och på bordet står en historiskt bra vintage port som håller ungefär 16-17 grader. Bredvid flaskan står ett fat med halverade fikon. I halvorna finns det en blandning av inklämda valnötter och rostade mandlar. Ett lysande tillfälle för en vintage port.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

I det tillfälliga sortimentet finns 17 vintage port varav två är världsklassviner i form av Fonseca Vintage Port 2017 och Taylor Vintage Port 2017. Årgången 2017 är lysande och en av de absolut bästa på 2000-talet. Vi kan inte inleda en artikel med rekommendationer utan att nämna dessa fortfarande finns. Har man möjligheten är det verkligen värt att lägga undan ett par flaskor av de här vinerna. De kommer leverera glädje på hög nivå i minst 50 år till. Båda vinerna borde ha varit slutsålda sedan länge med tanke på kvalitet och internationell efterfrågan. Nu håller de visserligen på att ta slut men finns fortfarande i några butiker (ni hittar utförliga recensioner av vinerna i följande länk: https://vinbanken.se/2022/02/14/portvin-topplista-och-recensioner/

Taylors

Taylor's Vintage Port, 2017 (92777), 899 kr 20 poäng

Fonseca

Fonseca Vintage Port 2017 (92182), 899 kr 20 poäng

Utökar vi sökningen och låter spelplanen inkludera både tillfälligt sortiment och beställningssortimentet får vi ytterligare 11 träffar. Av dessa 28 viner har vi tagit fram fyra favoriter som alla är underbara och klarar fyndnivån.

Wine & soul

Wine & Soul är i portvinssammanhang ett ungt företag men en av ”själarna” i Soul, Jorge Serôdio Borges har sina rötter i Dourodalen. När han 1999 träffade den andra själen, Sandra Tavares da Silva, var det bara vinet som saknades. Det kom 2001 och efter tjugo år har man hunnit med att både revolutionera marknaden där de traditionella portvinshusen verkar men också gjort ett rejält avtryck i Dourodalen med både stilla vita och röda viner som utstrålar personlighet och kvalitet. Pintas är företagets vintage port och 2019 Pintas spelar i samma liga som de absolut bästa portvinsnamnen. Frågan är om inte detta är det bästa köpet från årgången 2019. Här finns kvalitet, smakrikedom och personlighet för under 700 kronor. Svårslaget och därför årgångens köprekommendation just nu. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines importerar Wine & Soul.

Pintas

Wine & Soul Pintas Vintage Port 2019 (78138), 695 kr 19,5 poäng

Stor, tät, mycket ung port med mörk frukt med violer, björnbär, kakao, mocka, russin, lavendel mörka körsbär, mynta och lakrits. En fantastisk vintage port som påminner om den lysande 2018 från samma egendom men här finns det mer ryggrad och mer struktur vilket gör det här vinet snäppet vassare och för 695 kronor är det nästan köptvång.

Niepoort

Niepoort Vinhos startades 1842 och familjen Niepoort sitter fortfarande vid rodret med Dirk Niepoort som femte generationens frontfigur. Niepoorts vintage port har länge hållit hög kvalitet men årgångarna producerade under 2000-talet har djup, koncentration och komplexitet på ett sätt som visar att Niepoorts portviner blir bättre och bättre och hör hemma bland eliten av portvinsproducenter. Wicked Wine importerar Niepoort.

Niepoort

Niepoort Vintage Port 2019 (95715), 749 kr 19 poäng

Djup, mörk och mogen frukt som signalerar värme, kraft och koncentrerad rik frukt av björnbär, viol, mentol och nyrostat malt kaffe. Ungt är inte ens förnamnet men det här är en riktigt bra ung port med lysande balans och massor med charm. 30-40 år i källaren kommer inte att möta några hinder men jag skulle köpa några flaskor och faktiskt prova en NU!

Niepoort Vintage Port 2015 (78165), 799 kr och 479 kr på halvflaska 18 poäng

Djup, ung och koncentrerad doft med lila frukt av violer, björnbär, blåbär och mörka körsbär. Smaken är stor och koncentrerad med fortfarande oförlöst, rökig, komplex frukt som ligger spelar i bakgrunden. En riktigt bra ung port som behöver ytterligare ett tiotal år i vila för att visa lite mer av vad som finns i paketet. Drick 28-55

Quinta do Noval

Under en lång rad av år hade Quinta do Noval en svacka som de började resa sig ur på 90-talet sedan Franska AXA Millésimes tog över ägarskapet 1993. Sedan dess har vinerna blivit allt bättre och de hör återigen till områdets mest pålitliga producenter. Dessutom har företaget den ikoniska vingården Nacional, som har presterat många av de absolut bästa portvinerna genom tiderna, i sin ägo. Till skillnad från andra kända hus deklarerar Noval de flesta årgångarna. Sigva AB importerar Quinta do Noval.

Quinta do

Quinta do Noval 2019, (94134), 729 kr 18,5 poäng

Ung rikt laddad port med aromatisk doft med violer, björnbär, vildhallon och bigarråer. Stor koncentrerad smak med mogen mörk frukt och härligt, tät struktur, mynta, kryddor, mörk choklad, engelsk lakrits och underbar balans. En extremt ung port som kräver rejält med luft och som bara blir mörkare och mörkare ju längre tid man har det i glaset och dessutom tenderar sötman att försvinna i den täta frukten. 729 kronor gör det här till ett tveklöst fynd! Drick 28-55