Rött vin i tillfälligt sortiment - 14 oktober
Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet 14 oktober är riktigt bra med flera fynd och några riktiga höjdare. Missa inte Occidental, Raspail-Ay, Pesquié och Monteraponi.
Till detta kommer en alldeles lysande webblansering den 13 oktober kl 10:00 med flera storslagna viner. Visserligen i lite högre prisklasser men kvaliteten slår det gnistor om så prisvärdheten följer med. Vi har att se fram emot två cuvéer av pinotmästaren Steve Kistler. En uppsättning viner från vansinnigt duktiga baroloproducenten Azelia. Dessutom kommer en laddning viner från Tenuta Terre Nere . Tyvärr kunde vi inte vara med på den provningen men har man intresset är dessa viner fantastiska. Klockan 9:55 torsdagen den 13 oktober är det värt att stå i den virtuella kön för att komma åt några av vinerna i webblanseringen. Här nedan kan du läsa recensioner och se tabellen kring rött vin i tillfälligt sortiment 14 oktober.
Frankrike
Gigondas 2019 (93125), Raspail-Ay, Rhônedalen, 279 kr
Ung, djup och varmt mogen frukt med violer, björnbär, vildhallon, salvia, lavendel och underbart rustikt koncentrerad frukt. Lång eftersmak med kryddor, choklad och bra balans. En traditionellt svarvad Gigondas med härligt tät frukt med skogiga inslag och fyndigt så det räcker. Servera till viltgryta med svamp.
Quintessence Rouge 2020 (93070), Château Pesquié, Ventoux, 219 kr
Stor tät och rikt mogen mörk frukt med violer, björnbär, blåbär, vildhallon, kryddor, lakrits och väl integrerad ek. Välgjort, supersnyggt och ett fynd!
Italien
Brunello di Montalcino 2016 (94903), Fattoria del Pino, 549 kr
Underbart varmt mogen frukt med traditionella brunelliga drag med blodapelsin, krossad sten, blommor, lakrits, mocka, nötter och fat och härligt energirik eftersmak. Svamprisotto till detta.
Monteraponi 2020 (90250), Toscana, EKO, 199 kr
Elegant Chianti med körsbär, vildhallon, plommon, läder, energiladdad medelfyllig frukt med lång balanserad eftersmak. En riktigt bra Chianti som det dessutom står Classico på.
Spanien
Arzuaga Gran Reserva 2016 (90627), Arzuaga Navarro, Ribera del Duero, 349 kr
Traditionell Ribera med allt vad som hör hemma med tät och rik frukt, mörka körsbär, mandlar, torra tanniner, mycket smak i en traditionell stil.
Finca Valdelroble Callejo 2019 (94567), Felix Callejo, EKO, Ribera del Duero, 249 kr
Ung frisk frukt med mörka körsbär, vildhallon, vanilj, tobak, svarta oliver, svartpeppar och fat. Stor och välbalanserad smak med tjära, torv, kaffe, fat och choklad.
Baron de Ley Siete Viñas Reserva 2015 (91256), Baron de Ley, Rioja, 259 kr
Traditionellt och riojatroget med mörka körsbär, lätt parfymerat med tät ungdomlig frukt, slånbär, tranbär, läder, bra balans och bra koncentration.
USA
Occidental Freestone 2020 (94711), Occidental Wines, Sonoma Coast, 699 kr
Elegant doft med djup energispäckad pinotfrukt med jordgubbar, vildhallon, tranbär, nypon, rosor, underbart tät smak med intensitet, längd och sagolik balans. Bästa instegsvinet hittills av Steve Kistler.
Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Pinot Noir 2019 (94554), Brewer-Clifton, Kalifornien, 439 kr
Brewer-Cliftons , Santa Rita Hills Pinot Noir, börjar lite oförlöst stram i glaset och kräver rejält med luftning. Med lite tid öppnar den sig och framförallt i smaken blir det en tät och rik pinot, packad till bredden med djup rödbärig frukt av vildhallon, tranbär, jordgubbar björnbär, lite rökig ek och mineraler. Ge den två år i vila så kommer den öppna sig och vara mer integrerad både i doft och i smak och dessutom ackompanjeras av en hel del charm.
Uruguay
Gimenez Mendez Premium Tannat 2019 (94141), Las Brujas, 179 kr
Lätt aromatiskt med violer, svarta vinbär, björnbär, kaffe, lakrits, ceder, tobak, lavendel och fat. Stor och rik smak i en bordeauxnära stil med massor av smak per krona.
Sydafrika
David & Nadia Pinotage 2021 (94750), David & Nadia, Swartland, 169 kr
Frisk energiladdad pinotage som har hittat en lite elegant och energidriven stil med skir rödbärig frukt av vildhallon, körsbär, lingon, rökiga mineraler och en elegant lång eftersmak. Drick lätt kyld i stor kupa.
Webblansering 13 oktober
Webblasneingen den 13 oktober har minst tre producent-höjdpunkter: Tenuta dele Terre Nere, Azeila och Occidental. Vi tar en lite närmare titt på de två senare.
Steve Kistler och Occidental Vineyards gör några olika cuvéer. På webblanseringen den 13 oktober släpps två av vinerna. Jag har följt egendomen sedan 2016 och även provat några tidigare årgångar. Vinerna hör till de bästa som görs av pinot noir. Sedan 2018 har Occidental nått en ny nivå och flera av vingårdsvinerna är monumentala både 2018 och 2019. Vi får två av dessa till Sverige varav jag har provat en av just denna årgång och det blir inte så mycket bättre än så här.
Occidental
Running Fence, 2019 (94681), Kalifornien, Sonoma Coast, 1249 kr 20 poäng (++)
Finstämt rik doft med ett djup och en elegans som känns så fort näsan kommer i närheten av glaset, försiktigt seglar det upp täta energiladdade aromer av tranbär, vildhallon, körsbär, blommor, krossad sten och varma, färska örter. Smaken är rödbärig och har en renhet, energi och intensitet som är gränsar till perfektion. Allt handlar om elegans och nackhåren reser dig av det här. Det här är en pinot i världsklass. Priset är det inget att säga om pinoter som landar på den här nivån kostar sällan under 3 000 och jag har svårt att se att Occidentals viner kommer stanna på de här förhållandevis beskedliga pengarna på sikt.
Azelia
1920 köpte Lorenzo Scavino några hektar vingårdar i Barolo. Idag är det femte generationen som driver gården, Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo, har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. Luigi och Lorenzo månar om varje liten druvklase och ser till rankorna trivs så bra det bara går. Man använder inga kemikalier som kan skada jorden. Azelia var en av de första att börja tappa sina viner själva istället för att sälja dem på bulk, vilket var revolutionerande på den tiden det begav sig. De var dessutom tidiga med att buteljera enskilda vingårdslägen och år 1978 tappade dom upp Barolo Bricco Fiasco under eget namn.
Barolo Bricco Fiasco Azelia 2018 (92956), Piemonte, Barolo, 799 kr 18 poäng (++)
Barolo Margheria Azelia 2018 (93558), Piemonte, Barolo 779 kr 18,5 poäng (++)
Barolo San Rocco Azelia 2018(93599), Piemonte, Barolo 779 kr18 poäng (++)
Barolo Ceretta Azelia 2018 (93657), Piemonte, Barolo, 899 kr 19 poäng (++)
[drinklist id="102363"]