Druva

Carignan

Blå druvsort

Carignan

Carignan är en rödvinsdruva som främst odlas i Frankrike. Den förmodas dock ha sitt ursprung i grannlandet Spanien. Forskare tror att druvan kommer från staden Cariñena i Aragonien, och att det är därifrån den fått sitt namn.

Cariñena är nämligen vad druvan kallas i Spanien, medan carignan är det franska namnet. I Italien är det carignano som gäller, och i USA benämns druvsorten som carignane. Carignan kräver ett varmt klimat och är ganska sårbar när det gäller sjukdomar. Fördelarna med druvan är att den inte behöver särskilt mycket vatten och att den ger stora skördar. Carignan producerar upp till fyra gånger mer vin per hektar jämfört med exempelvis cabernet sauvignon. Därför var carignan länge Frankrikes mest odlade druva. Odlingsarealen nådde sin toppnotering 1988. Därefter började carignan förlora mark till merlot som sedermera tog över förstaplatsen. Carignan har länge dragits med ett dåligt rykte. Druvan har förknippats med enkla viner av begränsad kvalitet. Den uppfattningen har dock ändrats en del på senare år. Ett flertal producenter, exempelvis i den spanska regionen Priorat, har visat att carignan kan ge intressanta viner av hög kvalitet. Ofta har druvan ingått i blandningar, men det finns även många respektabla viner som enbart består av carignan.

Carignandruvan odlas på många håll i världen

Frankrike är fortsatt den största odlaren av carignan, trots nedgången som skett där. Spanien och Italien kommer därnäst på listan. Sedan följer en rad länder från olika kontinenter. I Afrika hittas carignan bland annat i Algeriet och Tunisien, och i Sydamerika odlas druvan i Chile och Argentina. Det finns även carignanodlingar i USA och Israel.

Carignanvin har en torr karaktär

Carignanvin är ofta torrt och rikt på tanniner. Smaken präglas vanligen av plommon, körsbär och svarta vinbär. Det kan även finnas inslag av peppar, kanel, kryddnejlika och muskot. En smak av kött är också ett utmärkande drag hos carignan, något som särskiljer druvans viner från andra sorter.

Carignan passar bra till bacon och skinka

Carignanvin går väldigt bra ihop med många olika maträtter. Framförallt är vinet ett bra komplement till kött av varierande slag. Testa gärna carignan till köttbullar, korv, skinka och bacon. Vinet passar också fint till kyckling och anka. Det går bra att dricka carignan ur ett vanligt rödvinsglas med bred kupa.

Carignan bör serveras ett par grader under rumstemperatur

Rätt temperatur för carignanvin är 16–18 grader, alltså en liten bit under rumstemperatur. Om vinet serveras för varmt riskerar smaken att bli bitter och präglas för mycket av alkohol. För att få rätt temperatur brukar det vara lagom att ställa flaskan i kylen ungefär en halvtimme innan servering.

Carignan på Systembolaget

Systembolaget har ett ganska brett utbud av carignanvin. Det finns ett fyrtiotal sorter att välja mellan, och ungefär hälften hittas i det fasta sortimentet. Dock ska man komma ihåg att många av vinerna är blandningar, och att carignan ofta bara utgör en mindre del av innehållet. Frankrike dominerar utbudet, men det finns också alternativ från exempelvis Spanien och Chile. Det går att hitta sorter en bit under hundra kronor, för den som är nyfiken på att testa druvan utan att spendera alltför mycket pengar.