Tomatsoppa

30 minuter
Enkel
16 ingredienser
En busenkel, värmande, klassisk och mustig tomatsoppa som vi väljer ett servera med en grilled cheese-macka till. Och givetvis har vi valt ett vin till soppan.
Tomatsoppa

Vintips till receptet

  • Cecchi Toscana Sangiovese

    Cecchi Toscana Sangiovese

    2022
    italienItalien
    750 ml
    13%

    Det finns flera olika varianter av tomatsoppa. Om vi hade haft en lite lättare soppa så hade vi valt ett vitt vin, som till exempel en sauvignon blanc från Nya Zealand. Men nu när vi har en tomatsoppa som går åt det toscanska hållet med basilika, vitlök och olivolja så väljer vi en sangiovese från just Toscana. Här får du inte några pampiga tanniner, för i så fall hade soppan fått en lite metallisk smak. Här är det istället ett lugnt bärigt vin med massvis av färska och intensiva sommarbär, och dessutom en lätt kryddighet i avslutet. Servera gärna lite svalt. 

Ingredienser för 4 personer

Tomatsoppa

8 st
Plommontomater
1 st
Gul lök
2 st
Vitlöksklyftor
2 st
Palsternackor
1 kruka
Basilika
1 msk
Olivolja
1 st
Burk hela tomater
2 msk
Tomatpuré
1 dl
Grönsaksfond
1 dl
Vispgrädde
Salt och svartpeppar

Grilled cheese

1 st
Surdegsbröd
25 g
Smör
100 g
Cheddarost
100 g
Gruyereost
1 msk
Krispig chiliolja

Se hur man lagar receptet

Vintips till receptet

  • Cecchi Toscana Sangiovese

    Cecchi Toscana Sangiovese

    2022
    italienItalien
    750 ml
    13%

    Det finns flera olika varianter av tomatsoppa. Om vi hade haft en lite lättare soppa så hade vi valt ett vitt vin, som till exempel en sauvignon blanc från Nya Zealand. Men nu när vi har en tomatsoppa som går åt det toscanska hållet med basilika, vitlök och olivolja så väljer vi en sangiovese från just Toscana. Här får du inte några pampiga tanniner, för i så fall hade soppan fått en lite metallisk smak. Här är det istället ett lugnt bärigt vin med massvis av färska och intensiva sommarbär, och dessutom en lätt kryddighet i avslutet. Servera gärna lite svalt.