Druva

Dolcetto

Dolcetto Vinerna är mjuka (om inte fat slår igenom), bäriga och smakar av körsbär och lakrits. Sorten mognar tidigt, har låg syra och odlas framförallt i provinserna Cuneo och Alessandria i nordvästra Piemonte, Italien. Under senare år har dolcetto fått mer uppmärksamhet och vissa odlare, som San Fereolo, kan även presentera väl lagringsdugliga viner. I regionen Piemonte konkurrerar druvan främst med barbera och nebbiolo, även om den sistnämnda fortsatt stor högst i kurs både i Italien och även internationellt jämfört med de två övriga druvorna. Just dolcetto betyder den lilla söta på italienska, vilket säger en del om viner som görs på druvan, även om det är långt ifrån hela sanningen. På senare år har druvan fått ett uppsving och allt fler i Sverige har börjat få upp ögonen för viner gjorda på druvan. Bland annat uppskattas det kulinariskt i samband med pizza. Bland de mer välkända vinerna gjorda på druvan återfinns till exempel dolcetto d'Alba och dolcetto di Diano d'Alba.