Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 1 september
30 Aug, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 1 september

Den första september är det dags för en storlansering i Systembolagets tillfälliga sortiment. Närmare trettio röda viner ingår i denna veckas nyhetssläpp. Det är inte en lansering som är späckad av fynd men det finns flera bra och intressanta viner som är mycket prisvärda.

Främsta köprekommendationerna är maffiga Emilio Moro från Ribera del Duero, Seppeltsfield Shiraz från Barossa, Gimenez Mendez Tannat från Uruguay och den lite annorlunda men energisprakande Colline Novaresi Vespolina.

Nu förhåller det sig så att det denna dag även lanseringsdag i det fasta sortimentet, vilket gör att det är massor av nya produkter som ska ut på hyllorna denna fredag.

Frankrike

Le Petit Ducru 2019 (92041), Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien, 399 kr

Stor, djup, kraftig och mörk stiltypisk Bordeaux med björnbär, mörka körsbär, mörk choklad, mocka, ceder och en trevlig dos nya fat. En bra Bordeaux som ger lite mer än vad som krävs för en Bordeaux i denna prisklass vilket gör den till en trevlig bekantskap.

Maison Chandesais Juliénas 2021 (94084), Vinicole de Bourgogne, Juliénas, 185kr

Trevlig och charmigt fruktig Beaujolais med blåbärsris, tranbär, lingon, energi och bra balans. Energi och trevlig spänst och oväntat fruktdrivet för en Beaujolais den lite knepiga årgången 2021.


La Piade Vinsobres 2021 (95628), Dom. Chaume Arnaud, Vinsobres, 159 kr

Stor björnbärsdominerad doft med ett stänk av vildhallon, björnbär och blåbär. Samma nivå på charm som tidigare årgångar men inte riktigt samma täthet och djup i frukten. Efter en lång rad av bra årgångar är vinerna från områden i och runt Rhônedalen inte lika imponerande årgången 2021 som de tidigare har varit men La Piade lyckas mästra problemen och återigen skapa ett mycket prisvärt vin.

Österrike

Blaufränkisch vom Kalk 2021 (92259), Markus Altenburger, Leithaberg, 199 kr

Mycket aromer i en sprittande livlig kombination av mörka och röda bär – blåbär, körsbär, kraft, kalk, lagerblad och örter som slingrar fram med en bra koncentration mot en lingonsyrlig eftersmak och lite spänstiga tanniner. Trevlig, medelfyllig blaufränkish med mycket karaktär.

Italien

Dolcetto d'Alba 2022 (94120), E. Pira & Figli Chiara Boschis, 209 kr

Ung, aromatisk och frisk dolcetto med plommon, blåbär, mörka körsbär, kanel och andra kryddor. Välbalanserad smak med violer och en fin rödpepprigt pigg eftersmak. Passar till pizza.


Massolino Barolo 2019 (92391), Vigna Rionda S.S. di Massolini, 379 kr

Djup fint mogen frukt med körsbär, rosor, tranbär och lite tjära. Smakrikt och välbalanserat med nougat, granskog, mineraler, kryddor och mocka.

Colline Novaresi Vespolina 2022 (93007), Carlone Davide, Colline Novaresi, 199 kr

Ungt, piggt och fruktigt med blåbärsris, violer, drottningsylt och massor av energi som allt får plats i en knappt medelfyllig smak som ändå är fylld med intensitet och egen karaktär. Gjort på druvan vespolina.


Contrada Blandano Etna Rosso Riserva 2017 (90192), Terra Costantino, Etna, 299 kr

Energisprakande etnavin med körsbär, lagerblad, blodapelsin, tjära, vulkanisk aska och tranbär. Smakrikt och lite ogint kärvt (precis som det ska vara) med jordgubbar, blodgrape, te, kaffe, bra balans och lite knastriga tanniner. Väldigt snyggt och mycket prisvärt.

Spanien


Remelluri Reserva Organic 2015 (92498), Rioja, 299 kr

Snygg och välpolerad Rioja med begynnande mognadstoner och massor av trevliga körsbär, röda plommon, kryddor, lite tjära, bra koncentration, fin syra och snyggt hanterade fat.


Malleolus Emilio Moro 2020 (92470), E. Moro, Ribera del Duero, 329 kr

Ung, mörk och koncentrerad frukt med violer, björnbär, choklad, kaffe, rökta charkuterier, lakrits, bra balans och en rejäl dos väl integrerade fat. Lika pricksäkert som alltid och ett av lanseringens mest prisvärda viner.

Australien


Seppeltsfield Village Barossa Shiraz 2021 (90202), Seppeltfields, Barossa, 185 kr

Ytterligare en återkommande lansering som hittills konsekvent misslyckats med att leverera någon besvikelse – extremt stiltypisk med maffiga och traditionella shirazdrag av violer, plommon, björnbär, oliver, lagerblad, kaffe och choklad. Smakrikt och mycket prisvärt. Vegetariska burgare eller hembankade högrevsburgare direkt från grillen.

Argentina


A Lisa 2022 (95527), Bodega Noemia, Patagonien, 219 kr

Stramt och elegant med violer, björnbär, mörka körsbär, choklad, mynta, lakrits och en diskret ton av fat. A Lisa är en återkommande lansering som bjuder på en egen, lite svalare och elegantare stil av argentinsk malbec utan att ge avkall på druvans kraftfulla potential. A Lisa kräver massor av luft och bör serveras i en stor kupa för att det ska hinna utvecklas innan det tar slut. Servera till grillade lammracks och potatisgratäng. A Lisa släpps även på magnumflaska med artikelnummer 92497.

Uruguay


Gimenez Mendez Premium Tannat 2020 (94141), Las Brujas, 199 kr

Stor, mörk och kraftig doft med plommon, svarta vinbär, tjära, lavendel choklad och rostade fat. Mycket koncentration och ett solklart fokus på mörka bär som björnbär, svarta körsbär, lakrits, svarta oliver, kokos och ceder. Massor med smak per krona och dessutom paketerat på ett sätt som gör det charmigt trots den rustika stilen.

[drinklist id="106893"]