Laddar annons
Veckans femhundring – vi testar både gammalt och nytt
1 Sep, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Veckans femhundring – vi testar både gammalt och nytt

Tanken med artikelserien ”Veckans femhundring” är att ge tips på viner som man kanske inte vågat testa, men även viner som man kanske inte testat på länge. Häng med in på Systembolaget med oss och hitta viner inför helgen för max 500 kronor.

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet, och man ska helt enkelt kunna ta upp artikeln när man står på Systembolaget och hitta vinerna vi tipsar om.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Veckans femhundring – vi testar både gammalt och nytt

Monterustico, Dogliani, 2021 (20076) 129:-

När vi kliver in på Systembolaget denna fredag så möts vi av ovanligt många orangea nyhetsetiketter bland vinerna på hyllorna. Vi inser då att det är 1 september och att det har kommit in en hel del nya viner i det fasta sortimentet. Hmm, vilket ska vi då ta av alla nya viner? Bland de röda vinerna hittar vi ett italienskt vin från Piemonte för 129 kronor. Det kommer från den tämligen okända appellationen Dogliani där druvan dolcetto är i fokus. Dolcetto är nog den druva i Piemonte som får allra minst uppmärksamhet för tillfället bland de röda druvorna, vilket vi tycker är lite konstigt. För när en producent väl får till ett snyggt dolcetto-vin så kan det bli riktigt bra.

Det jag gillar framförallt med dolcetto är att den inte skäms för sig. Den är lite bonnig och charmig. Den är sig själv, och den står stolt på sina egna ben utan att blicka uppåt mot storebror nebbiolo. I det här vinet så får du ett charmpaket av mörk frukt med allt från plommon till mörka körsbär och blåbär. Här kommer chokladen och lakritsen fram i avslutet. Körsbärssyrorna är påtagliga och syran i vinet är hög. Det är snyggt, det är enkelt och det är tillgängligt. Ett bra husvin för en överkomlig peng. Ät med en napolitansk pizza margarita eller en italiensk charkbricka där bresaola är ett givet inslag. Vi tar en flaska av det här nya vinet och lägger direkt ner det i korgen.


País Viejo, Bouchon, 2022 (3024) 139:-

Vi rör oss vidare bland hyllorna för röda viner. Vi fortsätter leta efter orangea etiketter då vi är sugna på något nytt. Det finns väldigt mycket nytt att välja på, men till slut kommer vi fram till den chilenska hyllan. Här hittar vi ett vin som är gjort på en druva som vi kanske inte hört talas om tidigare; pais står det på den snygga etiketten. Men luras inte av det okända namnet. Om ovanstående vin hade väldigt mycket mörk frukt i sig så är det snarare det motsatta här. Vi får ett väldigt bärigt och okomplicerat vin med lite småflorala inslag i doften. Vad sägs om hallon, jordgubbar och körsbär. Färgen är ljus, vinet är enkelt men samtidigt är det extremt josigt och klunkvänligt. Det här är verkligen ett okomplicerat vin som även de som inte gillar rödvin generellt kommer uppskatta. Kanske ska vi laga en caesarsallad till middag?

Vi tar givetvis en flaska av det här och stoppar ner i korgen som nu är två flaskor full.


Château Pech-Latt, 2021 (2233) 159:-

Sydfransk charm i en vinflaska, så skulle man kunna beskriva Chateau Pech-Latts vin som finns på hyllan på Systembolaget. När vi just varit på väg att lämna rödvinshyllan så såg vi det här vinet. Languedoc är ofta en region i Frankrike som förbises när det kommer till vin, ganska mycket då det finns väldigt många andra franska regioner som producerar vin av absolut högsta klass. Men enligt mig så finns det få franska vinregioner som levererar lika stor prisvärdhet som heta Languedoc. I Pech-Latts vin kommer du få en ärlig bild av Sydfrankrike. Du kommer få ett energiskt och intensivt vin som rider på sin märka frukt i form av blåbär, plommon och bigarråer. Här får du även ett knippe färska örter som ger vinet en liten grön touch. Ett solkysst och charmigt litet kraftpaket som har balans, medelhög syra, en intensiv fruktighet och härliga färska örter. Detta blir det tredje vinet som åker in i korgen. Drick ihop med kryddade lammfärsbiffar med råstekt potatis och tzatziki.

Totalt pris: 427 kronor