Bäst i test vecka 32 - fokus på grüner veltliner
I Bäst i test vecka 32 blir det fullt fokus på den österrikista stoltheten grüner veltliner, och vi hittar fyra fynd i sortimentet.
Vi tar oss raka spåret ner till Österrike och Kamptal för att prova fyra prisvärda viner gjorda på druvan grüner veltliner. Lagringsduglig, matvänlig och smakmässigt egensinnig och speciell.
Vad gäller matkombinationer passar druvan till en bredd av rätter men fungerar speciellt bra till friterat, panerad fisk eller schnitzel, skaldjur och flammkuchen. Den kan även utmana riesling som bästa valet till sparris.
Detta är Bäst i test
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Bäst i test vecka 32 - fokus på grüner veltliner
Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptal Terrassen
2023Ungt och friskt med gråpäron, persika, citronzest, grapefrukt, bergamott, örter, krossad sten, bra syra, sälta och pirriga mineraler. Fortfarande ung men redan en mycket charmig grüner veltlinert. Servera till flammkuchen med potatis och rosmarin. Drick 24-30.
17199 krBründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben
2021Ungt och friskt med lite återhållen doft med äpplen, vita persikor, vitpeppar, citrus och örter. Smakrikt med gråpäron, grapefrukt, persika, nougat, torkade citronskal, fin syra och lysande balans. Bründlmayer håller alltid hög nivå men årgången 2021 av detta vin närmar de sig skyarna. Det här vinet släpptes i slutet av 2023 men finns kvar i några butiker och i webbsaldot och går att beställa till alla butiker. Drick 24-38.
18331 kr
Familjen Bründlmayers historia går tillbaka till 1581 då det ursprungliga företaget startades. 1980 togs driften över av Willi Bründlmayer och hans fru Edwige. Under Willis ledning har Bründlmayer kommit att bli en av de ledande och mest färgstarka producenterna i Österrike. Familjen har cirka 80 hektar vingårdsmark i Kamptal i Niederösterreich. Den årliga produktionen är runt 350 000 flaskor. Grüner veltliner och riesling dominerar men man odlar även flera internationella druvsorter. Utöver de lysande och eleganta vinerna gjorda på riesling och grüner veltliner görs även mycket bra mousserande viner och imponerande viner av pinot noir och chardonnay. Bründlmayer importeras av Vinunic.
Schloss Gobelsburg ligger mitt i Kamptal och har en nära tusenårig historia. Slottet nämns första gången i en skrift från 1074. På 1740 talet togs slottet över av cisternermunkar som började med vinodling. Egendomen har 35 hektar vingårdar i några av de bästa lägena som Zöbinger Heligenstein och Ried Lamm. Grüner veltiner och riesling dominerar. Gobelsburg importeras av Solera.
Familjen Loimer har en lång historia i Kamptal men dagens företag startades av Fred Loimer som efter studier vid Klosterneuenburg och erfarenheter från både Kalifornien och Nahe. 1988 köpte Fred en byggnad med källare från 1700-talet som renoverades och blev grunden till dagens mer utbyggda anläggning. 1997 tog Fred även över ansvaret för familjens egendom. Loimer har vingårdar i några av kamptals bästa lägen : Steinmassel, Heiligenstein, Käferberg, Seeberg, Loiserberg and Berg Vogelsang. Grüner veltliner och riesling dominerar men man har även flera andra druvor. Loimer importeras av Lively Wines.