IPA

ÖL. Ipa är stilen som ritade om ölkartan. I modern tid fick den sin renässans i USA och har på senare år tagit världen med storm.

IPA är den fortsatt mest viktiga (och populära) byggstenen i den pågående ölrevolutionen. Ölstilen sägs ha sin början under Brittiska Imperiets glansdagar. Innan öl skeppades från London till kolonierna, bland annat Indien (India pale ale), slängdes ytterligare lite humle i faten. Man gjorde så för att ölet skulle klara den långa resan utan att förstöras. Ölet bryggdes också lite eldigare. Att tillsätta humle när ölet redan är färdigbryggt kallas torrhumling och används idag flitigt på sina håll.

Vad är india pale ale?

Denna överjästa ölstil bryggs med mycket humle. Och den rikliga humlesmaken är grundläggande. Det brittiska originalet är maltigt med toner av knäck och marmelad, medan den vanligare amerikanska versionen smakar av citrus, tallbarr eller tropisk frukt. Den amerikanska ipan är oftast mer alkoholstark.

Stämmer det ölet togs fram för att klara den långa resan till Indien?

Nej, det är en myt. Ölen som skeppades till Indien var bland andra pale ale, som på 1830-talet började kallas för india pale ale just för att det skickades till denna brittiska koloni. Däremot stämmer det att humlens konserverande egenskaper hjälpte till att hålla ölet fräscht.

Hur uppkom ölstilen?

Den stora ölexporten till Indien kom igång i slutet av 1700-talet. Då började George Hodgson på Bow Brewery i London sälja öl till fartygens officerare. Dessa fick bedriva egen handel och sålde brygderna till sina landsmän i Indien. Särskilt populär blev stilen pale ale, som efter båtresan på runt ett halvår ofta kom fram färdiglagrad och att redo att drickas. Succé!

Hur gick det sen för ipan?

Dåligt. På grund av bland annat det svagare ljusa lagerölets frammarsch och den växande nykterhetsrörelsen tappade ipan greppet om marknaden i slutet av 1800-talet. Därefter dog den ut på bara några årtionden.

När vaknade ipan till liv igen?

Inte förrän i början av 1980-talet. Då märkte man på bryggerier som Anchor Steam, Sierra Nevada och Yakima att amerikansk humle gav den brittiska stilen en rejäl skjuts i både smak och arom. Ipan spred sig över USA men det dröjde innan den slog igenom i övriga världen. Numera är amerikansk ipa förebilden.

Vilka olika ipa-stilar finns?

Många. Som svart-ipa, belgoipa och session-ipa. Dessutom kan stilen både fatlagras och smaksättas med allt ifrån habanero och choklad till mango, citron och granskott.

Skillnaden mellan öst- och västkust-ipa?

I USA uppkom ganska fort en distinktion. Ipan på östkusten blev maltigare och mer karamellig, medan den på västkusten fokuserade mer på humlearomen.

Vad är New England och Hazy & juicy?

Det är samma sak. Under senare år har Hazy & juicy blivit ett begrepp. Sådan ipa har sitt ursprung i New England på norra östkusten, och är en grumlig och juicig ipa med tropiska toner samt obefintlig efterbeska. Stilen är fortfarande väldigt populär.

Dipa och tipa, vad är det?

En dubbel-ipa (dipa) är fylligare, alkoholstarkare och smakar ännu mer humle än en vanlig. En trippel-ipa (tipa) innebär mer av allt. Dessa begrepp är dock i huvudsak en markör för alkoholstyrkan.

Vad skiljer en modern ipa från 1800-talets?

En avgörande skillnad är att originalet bryggdes för att serveras efter minst ett års lagring, medan dagens ipa görs för att drickas så färsk som möjligt. Detta innebär att många moderna ipor har en kort hållbarhet.