Glutenfri öl

Öl. Att vara glutenintolerant och gilla öl är ingen bra kombination. Då tål man inte maltdrycken. Men det finns hopp!

Glutenfri öl. Vem hade kunnat förutse den stora efterfrågan som finns i dag. Eller att god, glutenfri öl ens var möjlig att brygga. Men, det har hänt grejor i den glutenfria ölvärlden. För knappt fem år sedan sålde Systembolaget 13 olika glutenfria brygder. Nu finns drygt 50 stycken att välja på. Och det är framförallt när de kommer till kvalitet och smak som ribban höjts betydligt.

Varför innehåller vanliga öl gluten?

Det beror på att brygden så gott som alltid tillverkas av spannmål, som korn, vete eller havre.

Hur görs glutenfri öl?

Antingen kan ris eller majs delvis användas i stället för spannmål, eller så kan det senare behandlas för att gluten ska kunna avlägsnas.

Varför tål vissa människor inte gluten?

Antingen har de celiaki (glutenintolerans) eller är allergiska mot spannmål. Vid celiaki tål de inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen kn skadas med näringsbrist som följd. Vid allergi är det oftast vete som är boven. Då är ofta symptomen lindrigare.

Innehåller de flesta öl som kallas för glutenfria ändå gluten?

Ja. Gränsen går vid 20 ppm, 20 milligram gluten per liter öl. Den som är väldigt känslig kan reagera på detta och bör helt undvika drycker med spannmål. Att tänka på vid tillverkningen av glutenfri öl, och i det fall när bryggaren avlägsnar gluten från malt, att det ändå stannar kvar lite malt. Därför, det kan vara lite tricky att hitta 100 procent glutenfri öl.

Hur mycket är 20 milligram?

Som jämförelse kan en vanlig ljus lager innehålla 100 mg och ett veteöl upp till 1 000.

Vilka öl är av tradition helt glutenfria?

Sådana som bryggs av hirs eller durra. Dessa öl förekommer och är vanliga i afrikanska kulturer.