Crémant de Bourgogne

Cremant

Crémant de Bourgogne är ett mousserande vin från Frankrike, men inte champagne.

2016 uppdaterades AOP reglerna för Crémant de Bourgogne. De nya klassificeringarna är Eminent och Grand Eminent.

AOP ursprungsskydd

Crémant de Bourgogne

Gäller för mousserande vita och roséviner, framförallt av druvorna pinot noir och chardonnay (minst 30 procent av blandningen). Andra tillåtna druvsorter är gamay (max 20 procent) och aligoté, melon och sacy.

Eminent

Lagrad på jästfällningen 24 månader.

Grand Eminent

Gäller för vitt eller rosévin av druvorna chardonnay och pinot noir. Cirka 75 procent av musten används, från den första pressningen. Minsta alkoholhalt 10%. Lagrad minst 36 månader på jästfällningen. Försäljning tidigast tre år efter degorgering (avlägsnandet av jästrester i flaskan), max 12 g restocker/liter (Brut).

Distriktet och producenterna

Den skyddade ursprungsmärkningen, AOP eller l' Appellation d'Origine Protégée gäller i distrikten Yonne, Côte d'Or och Saône från 17 oktober 1975. Det tillverkas över 19 miljoner flaskor Crémant de Bourgogne varav en stor del går på export. Och efterfrågan ökar, över hela världen. En anledning till vinernas popularitet är att priserna är lägre i jämförelse med champagne. Och precis som i Champagne finns olika kvaliteter även för Bourgognes mousserande viner. Konsumenter kan således utan problem hitta ett enklare bubbel av god kvalitet men ändå och i jämförelse, till ett billigare pris. En av de största producenterna av Crémant de Bourgogne är Louis Bouillot med säte i byn Nuits-Saint-Georges i Côte de Nuits. Andra välkända tillverkare är Maison Louis Picamelot och Maison Parigot & Richard.

Andra distrikt i Frankrike med tillverkning av crémant

Alsace, Die, Loire, Limoux och Bordeaux. På gång är Gaillac. Kul att känna till: de bästa mousserande vineri Luxembourgs också för Crémant.