argentina

Salta

Argentina
Salta Vin

Salta är en annan spännande vinregion i Argentina, belägen i landets nordvästra del. Denna region skiljer sig avsevärt från Mendoza på många sätt, inklusive sin geografi, klimat och druvsorter. 

Salta är en av de absolut mest intressanta och spännande vinregionerna i Argentina för tillfället. där framförallt druvan torrontes fått sig ett rejält uppsving på senare år och även nått den svenska marknaden vid flera tillfällen. 

Salta - en översikt

Salta är en av de äldsta vinregionerna i Argentina och har vuxit i popularitet på senare år, särskilt när det gäller dess produktion av högkvalitativa viner. Regionen omfattar flera subregioner, inklusive Cafayate, där majoriteten av vinodlingarna är belägna. Salta är känd för sina vinrankor som växer på höga höjder och de unika druvsorterna som trivs här.

Vad gör Salta speciellt som vinregion?

Höga höjder: Salta är känd för sina höga höjder, med vingårdar som ligger på upp till 3 000 meter över havet. Denna extrema höjd ger ett svalt klimat, intensivt solljus och en dramatisk temperaturskillnad mellan dag och natt, vilket resulterar i druvor med enastående komplexitet och friskhet.

Torra förhållanden: Precis som i Mendoza har Salta relativt torra förhållanden med lite nederbörd, vilket är idealiskt för vinproduktion eftersom det minskar risken för sjukdomar och mögel på druvorna.

Unika druvsorter: En av de mest spännande aspekterna av Salta är användningen av unika druvsorter som inte är lika vanliga i andra argentinska vinregioner. Den mest kända av dessa är Torrontés, en vit druva som ger aromatiska och blommiga viner med en distinkt karaktär. Tannat, en röd druva, odlas också med framgång i regionen och ger djupa och kraftfulla viner.

Typer av viner i Salta

Salta är mest känd för sina vita viner tillverkade av Torrontés-druvan. Dessa viner är fräscha och livliga med toner av blommor, citron och persika. När det gäller röda viner är Tannat en stjärna i Salta och ger viner med mörk frukt, kryddighet och strukturerad tannin.

Maträtter som passar till viner från Salta

Vinerna från Salta, särskilt Torrontés, är utmärkta för att para ihop med en rad olika maträtter. Här är några exempel på maträtter som passar till vinerna från Salta:

Ceviche: Den fräscha syran och citrusnoterna i Torrontés kompletterar perfekt ceviche, en rätt med rå fisk eller skaldjur marinerade i citrussaft.

Andrätter med kyckling eller fisk: Torrontés är en mångsidig druva som fungerar bra med lättare rätter som grillad kyckling eller stekt fisk.

Lamm: Tannat-vinerna från Salta har tillräcklig struktur och kryddighet för att komplettera rätter med lammkött.

Sammanfattningsvis är Salta en spännande vinregion som har blivit känd för sina högkvalitativa viner, särskilt de aromatiska Torrontés-vinerna och de kraftfulla Tannat-vinerna. Dess unika geografi och klimat ger upphov till viner med distinkta karaktärer och smaker som är värda att utforska och njuta av. Med en ökande internationell uppmärksamhet är Salta ett spännande tillskott till Argentinas vinlandskap.

Regioner inom Salta