Laddar annons
17 Dec, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinflaskor är unika individer

Dåliga enskilda flaskor av annars bra viner är ett stort problem. Korkdefekter, oxidation och massor av andra saker kan ge defekter under flaskans utveckling. Även utöver dessa finns det ofta en betydande variation hos flaskorna. Det kan ge problem men också magnifika upplevelser.

Alla som provat igenom ett stort antal flaskor av samma sort inför en större middag eller liknande känner igen problemen med underpresterande flaskor. Några av dem är klart sämre utan att det är någon uppenbar defekt. Den trevliga sidan av denna ”naturliga” individuella variation är att det nästan alltid också finns några få flaskor som är klart bättre än de borde vara. Det är stort att få uppleva sådana klart överpresterande magnifika flaskor av ett i sig stort vin.

I går delade jag med några nära vänner och vinprovare en sådan lycka. Det var en 2004 Breuer Berg Schlossberg som var långt mer magnifikt än ens detta stora vin borde vara. Det var helt gudomligt. Omständigheterna som ju alltid bidrar var de allra bästa. Håkan Larsson hade tillagat en magnifik fredagsrätt på pilgrimsmussla. Alla de sju nära vännerna ägnade sig åt att jämföra tre stora rieslingviner i avslappnad stämning med gott om tid.

Då händer det. Vår flaska 2004 Breuer Berg Schlossberg visar sig vara en av dessa gudomliga avvikare uppåt. Den är ännu mycket mer perfekt än vinet egentligen skall vara. Även långt efteråt när vinet blivit rumsvarmt och stått i glaset någon timme visar det upp sin extrema individuella kvalitet. En renklingande tät mineralitet i perfekt kombination med syra och nästan obegränsad genomklingande eftersmak som gifter sig med pilrimsmusslan på ett sätt som egentligen inte alls är möjligt. En av vännerna brukar använda ett uttryck för dessa oförglömliga ögonblick. ”Det går änglar genom rummet”.

Vi är ofta snabba med att karaktärisera ett vin på ett enda prov av en flaska. För stora viner med betydande lagringstid är de enskilda flaskvariationerna ofta betydande och när slumpmässigt en flaska får representera alla kan det bli rätt missvisande. Vi bör kanske istället se de olika flaskorna av ett vin som många individer av en familj. Där det utöver påtagliga likheter mellan flaskorna också i våra upplevelser finns utrymme för en viss individualitet hos flaskan. Vissa är annorlunda och kanske sämre andra är annorlunda och bättre. Andra kanske bara är annorlunda utan att det behöver sorteras hierarkiskt. Inte ens enäggstvillingar blir ju riktigt lika.

Varför blir då enskilda flaskor olika och alltmer olika med ökad ålder och mognad. Det vet man inte. Det ligger fortfarande dolt i den komplierade mognadsprocessen hos bättre viner. Där är det många olika molekyler (ibland i enstaka antal i flaskan) som på många olika sätt samverkar i kemiska och biologiska processer vilket med lång tid kan ge mycket stora skillnader i det slutliga mogna vinet.

Jag provade en gång ett dussintal årgångar av Ch Mouton-Rotschild från 1918 och framåt. Vi var en tillräckligt stor grupp för att det skulle behövas två flaskor av varje vin. Nästa alla buteljerna kom direkt från Mouton’s egen källare, där de legat sedan buteljeringen. De två flaskorna av varje vin hade dessutom i allmänhet legat i samma låda och tillbringat alla åren som grannar i samma miljö. Allt var lika, men vinerna var ändå olika.

Jag lyckades genomdriva att varannan provare fick respektive flaska. Då kan man tillsammans med sin granne prova bägge flaskorna av varje vin. Provningen visade att ingen av flaskorna var defekt. Det fanns betydande variationer mellan flaskorna från samma år, utan att det behövde sorteras i bättre och sämre. Skillnaderna mellan de två flaskorna av 1918 var extremt stor. Det skulle kunnat ha varit från olika vindistrikt. Efter alla år var det individuella uttrycket hos respektive flaska helt dominerande över det gemensamma famljedraget. Varje försök att på grundval av den ena av dem karaktärisera alla 1918 Ch Mouton var uppenbart meningslöst.

De stora flaskvariationerna hos vin är till en del störanade och minskar kontrollen på läget. Men det är också berikande och när allt blir bättre än det borde, som igår, ger det oförglömliga stora upplevelser.