argentina

Argentina

Argentina vin

Argentina är känt för sina röda viner och har snabbt blivit en ledande producent av viner i Sydamerika. 

Argentina som vinland har en mångfaldig geografi som erbjuder en mängd olika klimat- och jordmånstyper, vilket gör det idealiskt för odling av olika druvsorter. Ihop med Chile är Argentina det mest populära landet när det kommer till produktion av vin från Sydamerika. Och i likhet med just Chile finns det många druvsorter som odlas på både sidor av bergskedjan Anderna. 

Argentina som vinland - en översikt

Den argentinska vinindustrin har påverkats stort av de stora migrantströmmarna från Italien, Spanien och Frankrike i början av 1900-talet. Immigranterna tog med sig kunskap och kompetens om olika druvsorter och maträtter, vilket man tydligt ser både på odlingarna och matkulturen. Argentina är i dag världens femte största vinland sett till odlingar, men vi i Sverige märker inte av det då majoriteten av alla viner konsumeras på den inhemska marknaden.

Druvor i Argentina

  • Malbec: Malbec-druvan är utan tvekan den mest ikoniska druvan i Argentina. Den producerar viner som är kraftfulla, fruktiga och har djupa lila färger. Malbec är känd för sina toner av björnbär, plommon och kryddor, och vinerna är vanligtvis mjuka med eleganta tanniner.
  • Cabernet Sauvignon: Denna druva trivs också bra i Argentina och ger viner med intensiva svarta frukttoner, cederträ och en fast struktur. Cabernet Sauvignon-vinerna från Argentina är kraftfulla och komplexa.
  • Bonarda: Även om det inte är lika känt som Malbec, är Bonarda en av de mest odlade druvorna i Argentina. Den ger viner med en härlig fruktighet, mjuka tanniner och toner av röda frukter och kryddor.
  • Torrontés: För vita viner är Torrontés-druvan mest populär i Argentina. Den ger uppfriskande och aromatiska viner med blommiga och fruktiga dofter. Torrontés-vinerna är perfekta för sommardrickning.

Terroir och klimat i Argentina

Argentina är känt för sin unika terroir och klimat som spelar en avgörande roll i vinproduktionen. De högt belägna vinodlingarna i bergsområden som Anderna ger en utmärkt dränering och exponering för solen, vilket skapar idealiska förhållanden för odling av druvor som Malbec. Det torra klimatet och temperaturskillnaderna mellan dag och natt bidrar till druvornas koncentration och komplexitet. Resultatet är argentinska viner med distinkt karaktär och elegans, en reflektion av landets unika terroir och klimat.

Vad gör vinerna speciella?

Argentinska viner är speciella av flera skäl. För det första är landets geografi och klimat gynnsamt för vinodling, med hög höjd och många soltimmar. Detta ger vinerna en unik komplexitet och intensitet i smaken.

En annan faktor som bidrar till Argentinas vinframgång är användningen av modern teknik och investeringar i vingårdar och vinproduktion. Kombinationen av traditionella vinmakningsmetoder och ny teknik gör det möjligt att skapa viner av hög kvalitet.

En tredje faktor är åldrandet av viner. Många argentinska viner lagras i ekfat under en viss tid, vilket ger dem komplexitet och struktur. Detta gör att vinerna kan åldras elegant och utveckla mer nyanserade smaker med tiden.

Även om argentinska viner förr i tiden haft ett rykte om sig om att vara massproducerade och billiga så har den bilden förändrats rejält med hjälp av gediget arbete från många producenter som lyft vinnäringen. Dessutom har intresseorganisationen Wines of Argentina arbetat aktivt med exporten av vinerna, så att man även internationellt får upptäcka vinerna som produceras i landet. Som vi nämnt i inledningen så konsumeras den största majoriteten av vinerna på den inhemska marknaden, men exporten av vinerna blir bara större och större. 

Vilken typ av mat passar med vin från Argentina?

Argentinska viner passar utmärkt med många olika maträtter. Här är några exempel på matparningar:

Asado: Argentina är känt för sin grilltradition, och argentinska viner, särskilt Malbec, är perfekta för att följa med grillat kött, som biff eller lamm.

Empanadas: Dessa smaskiga fyllda pajer är populära i Argentina och går bra med ett glas argentinskt vin, särskilt Torrontés för de vita och Malbec för de röda.

Provoleta: Detta är en härlig förrätt gjord av smält ost med kryddor och örter. En kraftig Malbec är en utmärkt komplement till denna rätt.

Pasta: Argentinska Cabernet Sauvignon-viner går utmärkt med pastarätter, särskilt de med köttfärs eller tomatsås.

Sammanfattningsvis erbjuder argentinska viner en spännande smakresa med sina unika druvor och terroir. Deras mångsidighet gör dem till utmärkta följeslagare för en rad olika maträtter, och deras kvalitet och rykte fortsätter att öka över hela världen. Oavsett om du är en vinentusiast eller bara letar efter en god flaska att njuta av vid middagsbordet, kommer argentinska viner att imponera med sin karaktär och smak.

Här nedan kan ni läsa några av reportagen som vi skrivit om vinlandet Argentina och deras odlingar på hög höjd. 

Regioner inom Argentina