Laddar annons
3 Dec, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Cafayate med nya röda viner

Jag har just varit i Salta, det nordligaste vindistriktet i Argentina. Sedan länge har man där gjort Argentinas bästa vita torra torrontésviner. Idag är området kring den lilla mysiga Cafayate även ett hett nytt vindistrikt för röda viner.

När man anländer till Cafayate från Salta passerar man genom ett helt magiskt bergslandskap. Där finns jämsides varandra dramatiska berg i alla former och färger med grottor och helt osannolika vyer. Cafayate ligger på drygt 1600 möh och vingårdarna klättrar sedan ända upp till ca 2000 m till kanten av höga branta berg i Chalchaqui dalen. Det är höga berg runt om i alla riktningar, även om det är en bit till de högsta Anderna här på ca 6 000 m. När man så här på senvåren ser den uttorkade flodbädden i mitten undrar man hur de kan bevattna sina vingårdar. Det görs främst genom pumpning från underjordiska åar, men också genom vatten som rinner direkt från de höga bergen.

I Cafayate lyser solen nästan hela året, upp till 350 dagar, även om jag upplevde lite moln och regn. Det är ganska svalt för breddgraden, 26 grader sydlig bredd som motsvarar söder om Marocko på norra halvklotet. Dagstemperaturerna ligger vanligen väl under 30 grader den varmaste delen av året och nätterna är svala. Kombinationen visar sig också fungera mycket väl för rödvinsdruvor.

Här har man mycket länge odlat de främsta argentinska torrontés vinerna. Nu finns de faktiskt två helt olika druvsorter med samma namn i Argentina. I Cafayate använder man den främsta; torrontés riojano. Den har tagits fram i Argentina på en korsning av muscat alexandria och criolla chica. Torrontés mendocino är en helt annan enklare druva som ger mindre distinkta viner. Det finns många som lite överseende förklarar att Torrontés aldrig gör några intressanta viner. För riojano är det definitivt fel. Jag har på plats provat ett betydande antal riktigt ädla viner på druvan, med fin lätt aromatisk ton och långt fina torra toner med utmärkt syra och komplexitet. De kan tävla med bra Viognier och har betydligt bättre och friskare syra. De stora koncentrerade vinerna passar särskilt bra till smakrik fisk som gädda. De lättare och krispiga är lysande bersåviner på sommaren. En bra frisk Torrontés, som fungerar väl både med och utan mat, just nu på Systembolaget är 2009 Inca Reserva för 87 kronor.

Den stora expansionen nu är plantering av blåa druvsorter för produktion av röda viner. Sida vid sida med Torrontés planteras nu främst Malbec, Syrah, Tannat, Bonarda, Cabernet S och Cabernet Franc. De har idag ungefär lika stor areal som de vita. Många av de röda vinerna har både mäktighet och koncentration men ändå mycket mjuka tanniner. De slutar utan hårdhet. Det beror till viss del på terroiret, men också på att man gör ut vinerna på ett mjukt sätt. Man experimenterar med ända upp till 30 dagars kall maceration, ca 5 grader, före jäsning. Då extraheras inga hårda toner alls, men mycket annat. Rödvinsjäsningen görs sedan vid måttliga temperaturer, 25-26 grader, vilket också undviker de stramaste tonerna, ibland görs det fatjäsning även av rött.

Cafayates röda viner är redan en intressant ny stil av rött med intressanta blandningar på alla de ovan nämnda druvorna utöver de i alla Argentinas vindistrikt ständigt närvarande rena malbecerna. Cafayate är ett intressant annorlunda vindistrikt med ovanligt läge som är värt att hålla koll på. Just nu finns ett rött vin i ordinarie sortiment från Cafayate i 2010 Quara Singel Vinyard Malbec för 130 kronor. Quara är ordet för Lamadjurets ungar. Bra lite annorlunda argentinsk Malbec som även vinner en hel del på lagring.