frankrike

Barsac

Frankrike

Barsac

Vill du dricka ett sött, vitt kvalitetsvin med ett stråk av syra är Barsac ett bra val. Smaken beskrivs ofta som att den har inslag av honung, citrus och aprikoser och Barsac klassas som ett dessertvin. I sin kategori är detta några av de högst ansedda vinerna i världen.

Appellationen har haft AOC-klassificering sedan 1936. Det betyder att det är ett vin med rika anor. Det är skarpa regler som vinproducenterna måste leva upp till för att vinet ska få kallas för Barsac. Bland annat ska druvorna plockas för hand.

Barsac är ett vindistrikt nära Sauternes i sydvästra Frankrike

Barsac är en by som ligger nära Sauternes och Bordeaux i sydvästra Frankrike. Appellationen är inte större än sex kvadratkilometer. Trots att Barsac inte är stort kan jordmånen variera. Det innebär att det finns tydliga skillnader mellan viner gjorda i olika delar av appellationen. Det kulliga landskapet och närheten till floderna Garonne och Ciron ger förutsättningar för fina viner. Klimatet bjuder dock på en hel del utmaningar med dimma och risk för höstfrost. Sauternes är en närliggande större appellation och vinerna från Barsac är snarlika. De anses dock vara något lättare till karaktären. Vin från Barsac kan även klassificeras som Sauternes.

Sémillon används i Barsac

I Barsacvin används druvan Sémillon som fått angripas av ädelröta. Det är ett svampangrepp som gör så att druvans skal släpper igenom mer vatten. Druvorna skrumpnar ihop och får en mer koncentrerad smak på det sättet. Det innebär att det går åt fler druvor för att producera Barsac, men eftersom det är ett vin med väldigt speciella kvalitéer är det värt det. Producenterna kan helt enkelt ta betalt för vin av den här typen. Andra druvor som kan blandas i ett vin från Barsac är sauvignon blanc, sauvignon gris och muscadelle.

Barsac passar till desserter och gåslever

Barsac passar till påkostade efterrätter och ostar. Det är också ett klassiskt val till gås- och anklever på fina restauranger.

Barsac kan serveras vid en temperatur på 10 grader

Barsac kommer till sin rätt vid en temperatur på omkring 10 grader. Alltså relativt svalt. Undantaget är om du har kommit över en flaska Barsac som är 15 år eller äldre. Då bör temperaturen vara några grader högre. Glaset bör vara litet och avsmalnande, gärna tulpanformat. Det gör att dofterna bevaras samtidigt som vinet kan syresättas så att alla smaker utvecklas som de ska.

Priset på vin från Barsac kan vara högt

Barsacvin kan kosta en hel del. Det beror delvis på att efterfrågan är stor på de mest exklusiva flaskorna. Det kostar dessutom mer att framställa en flaska Barsac jämfört med de flesta andra viner. Det har framförallt att göra med att druvorna har en lägre halt av juice när de skördas.

Barsac på Systembolaget

Du kan beställa Barsac i Systembolagets butik online, men räkna inte med att utbudet består av mer än någon enstaka flaska. Vita viner med märkningen Sauternes kan vara gjorda i Barsac och är ett bra alternativ om du inte hitta en Barsac i rätt prisklass.