frankrike

Sauternes

Frankrike
Sauternes En stor del av produktionen av vin i Sauternes är söta och mycket aromatiska viner som passar till desserter. Honung och aprikos är smaker som många upplever när de dricker vin från Sauternes. Sauternesvin är ofta kopparfärgat och säljs vanligtvis i halvbuteljer. Det är praktiskt eftersom vinet bör serveras i mindre glas.

Sauternes ligger i Bordeaux

Sauternes är en appellation i vad många anser vara det viktigaste området för vinproduktion i världen, Bordeaux. Här kan klimatet vara svårt, med risk för tidig frost och ihållande regn som kan förstöra en skörd. Vinodlarna i Sauternes har dock anpassat sig utifrån de villkor som gäller här. I Sauternes finns ett stort kunnande när det gäller vin. Appellationen delas in i fem mindre områden; Barsac, Sauternes, Bommes, Fargues och Preignac. Var vinet är gjort säger en del om hur det kommer att smaka. Det brukar dock vara lätt att känna igen ett vin från Sauternes, oavsett i vilken del av appellationen det är producerat. Produktionen av söta viner tog fart på 1700-talet i och med nya handelsvägar till länder med efterfrågan på de lite speciella vinerna. Inte minst holländska köpmän var tidigt intresserade av söta viner från Sauternes.

Sauternes görs ofta på druvan sémillon

Sauternes görs på sémillon, sauvignon blanc och muscadelle. Alltså tre av de viktigaste gröna druvorna i världen. Druvorna kan blandas och ofta är andelen sémillon hög. I ett typiskt vin från Sauternes har druvan drabbats av ädelröta. Det innebär att druvans skal har angripits av svampen botrytis cinerea, som gör att den inte kan behålla vatten på samma sätt som friska vindruvor. Smaken blir mer koncentrerad och druvorna får ett högre sockerinnehåll när de skrumpnar på grund av angreppet. Det sätter en starkare prägel på vinerna än vilken druva de är gjorda av. Det är komplicerat att framställa vin med den här metoden. Det går inte att räkna med att betingelserna ska vara de rätta varje år för att ädelröta ska uppstå. De år då ädelröta inte utvecklas görs istället enklare vita viner i Sauternes.

Vin från Sauternes passar till gåslever och efterrätter

Söker du ett finare dessertvin som passar till söta efterrätter eller grönmögelost? Då är Sauternes ett utmärkt val. Det är också ett klassiskt val till gåslever, om det ska vara riktigt fint.

10 grader är lagom temperatur för vin från Sauternes

Ett vin från Sauternes kan med fördel serveras vid en temperatur på 10 grader. Något högre än så är bra om det är ett vin med riktigt fyllig karaktär. Sauternesvin kan vinna på att luftas. Servera dem gärna i ett droppformat dessertvinsglas. Då balanseras syran och sötman och de eleganta aromerna kommer till sin fulla rätt.

Sauternesvin finns till bra pris

Sauternesviner täcker hela spektrat när det gäller pris. På slottet Château d'Yquem görs vad många anser vara världens bästa – och dyraste – vita vin. Det finns också trevliga viner för omkring en hundralapp.

Sauternes på Systembolaget

De viner från Sauternes du kan köpa på Systembolaget är av den typ som brukar förknippas med appellationen. Alltså vita och söta viner. Urvalet är riktigt bra.

Regioner inom Sauternes