frankrike

Bordeaux

Frankrike

Bordeaux

Bordeaux är inte minst känt för strama röda viner i internationell toppklass, och för söta vita viner. Här görs även mousserande vin och rosé. Den totala årsproduktionen är närmare en miljard flaskor, och det handlar om viner i alla prisklasser.  Ett kännetecken för finare viner från Bordeaux är att de tål mycket lång lagring och kan vara som bäst när de är 20 år gamla, eller i vissa fall ännu äldre.

Bordeaux är ett av världens främsta vindistrikt

Staden Bordeaux i sydvästra Frankrike anses av många vara världens viktigaste vincentrum. Det beror dels på att en hel del av den internationella handeln med vin görs här, men också på att många av vinerna som görs i Bordeaux hör till de bästa i världen. Det ska dock sägas att bara ca 5 % av allt vin som görs i Bordeaux kan klassas som “fine wine”.

I Bordeaux görs vin på flera olika druvor

Kännetecknande för vinerna är att de inte görs av en enda druva, utan en blandning av druvor. De druvor som används är cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec och petit verdot för röda viner samt sauvignon blanc, sémillon och muscadelle för vita viner. Att det är så många olika druvor som används innebär att viner producerade i Bordeaux kan vara väldigt olika sinsemellan.  Det är värt att notera att viner från samma del av Bordeaux, gjorda på olika druvor, ofta liknar varandra när vi talar om vinernas karaktär. Så stor roll spelar jorden och mikroklimatet. Det är nära till Atlanten men regionen skyddas av skog. Det skapar bra förutsättningar för vinproduktionen i Bordeaux.

Bordeaux rödvin är vida känt

I Bordeaux görs alla typer av vin men det är kanske framförallt för de röda vinerna i det högre prissegmentet som regionen är känd.

Vitt vin från Bordeaux

Lagrade vita viner på druvan sauvignon blanc har varit populära de senaste åren. I Bordeaux görs en hel del vita viner där druvornas skal har fått angripas av ädelröta. Vinet får då en speciell och väldigt koncentrerad sötma.

Bordeauxvin på Systembolaget

Bordeauxvin är en av de bredaste kategorierna i Systembolagets sortiment så det finns mycket att välja på även i en mindre butik. Några av de dyraste vinerna i Systembolagets sortiment finns i den här kategorin, men du hittar även enkla lådviner.

De bästa vinerna från Bordeaux

Redan 1855 kom en klassificering till stånd som innebar att Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, samt Château Haut-Brion erhöll den högsta graderingen; 1er cru classé. Dessa viner hör än idag till det absoluta toppskicktet i Bordeaux. Grand vin de Bordeaux, och Bordeaux supérieur är andra beteckningar som är bra att känna till. Saint-Èmilion, som är en del av Bordeaux, har sin egen klassificering. I och med det kan det vara lite komplicerat att hitta toppvinerna. Att det finns producenter som gjort vin av enormt hög kvalitet i över hundra år hör till charmen med Bordeauxregionen. Röda Château Petrus och vita Château d'Yquem är två legendariska viner från Bordeaux. De anses vara världens mest exklusiva viner, alla kategorier. 10 000 kronor för en enda flaska är helt normalt när det gäller dessa viner. 75 cl Château Petrus från den klassiska årgången 1961 kan betinga ett pris på mer än 100 000 kronor.

Regioner inom Bordeaux