frankrike

Côtes du Jura

Frankrike

Cotes du jura

Appellationen Côtes du Jura etablerades 1937. Sedan dess har vinproducenter som vill bära applikationens namn på flaskans etikett följt bestämmelser som syftar till att säkerställa vinernas kvalitet och särart. Produktionen av vin i Côtes du Jura täcker ett brett spektra. Här görs vitt och rött vin samt rosé. Cremant du Jura är ett mousserande vin med högt anseende.

Två av de mest speciella och kända vinerna från Côtes du Jura är Vin Jaune och Vin de Paille. Vin Jaune är ett gyllengult vin som får en komplex smakprofil. Vinet kan vinna på att lagras mycket länge. Flaskor som är över 100 år gamla är fullt drickbara och säljs för höga priser. Vin de Paille görs på druvor som torkat på stråmattor i sex veckor. Vinet får en koncentrerad arom med inslag av nötter och russin. Dessa viner kräver skicklighet vid framställningen och kostar en del, även om det inte är gamla klenoder vi talar om. I Côtes du Jura görs det dock vin i flera prisklasser.

Côtes du Jura är en viktig appellation i Juraregionen

Côtes du Jura är ett vindistrikt i östra Frankrike, beläget mellan Schweiz och Bourgogne. Till ytan är Côtes du Jura den största appellationen i Juraregionen. Landskapet präglas av skog och berg. Klimatet är svalt och många vinodlingar är placerade på sluttningar i söderläge, för att ge druvorna så många soltimmar som möjligt. Jordmånen kan vara väldigt varierande, vilket återspeglas i att smak och doft på vin från olika delar av Côtes du Jura skiljer sig åt. Côtes du Jura delas idag in i över 100 mindre områden. De viktigaste anses vara: Voiteur Toulouse-le-Château Buvilly Gevingey Rotalier Mantry Passenans Lavigny Poligny Saint-Lothain Beaufort Le Vernois Vincelles Arlay

Fler olika druvor förekommer i Côtes du Jura

Att det görs många olika typer av vin i Côtes du Jura innebär att det odlas flera olika druvor. För vita viner används chardonnay och savagnin. I röda viner från Côtes du Jura spelar pinot noir, poulsard och trousseau en viktig roll. Även andra druvor kan förekomma i vin producerade i regionen som inte säljs under appellationens etikett. Dessa viner kan också vara mycket bra.

Det finns ett passande vin från Côtes du Jura vad du än serverar

Att det görs så många olika typer av vin i Côtes du Jura innebär att det är svårt att tala om maträtter som vinet passar till. Det beror helt på vad det är för vin du har. Ett tips kan vara att kombinera vin från Côtes du Jura med typisk mat från Juraregionen. Ostarna Comté och Morbier är utsökta tillsammans med sött vitt vin från Côtes du Jura.

Côtes du Jura kan serveras vid en temperatur på 10 grader

När det handlar om serveringstemperatur på vin från Côtes du Jura beror det helt på om är det till exempel ett friskt mousserande vin eller ett rödvin i glaset. Följ grundläggande råd baserade på om det är rött, vitt, mousserande eller dessertvin. Samma sak kan sägas gälla val av glas för Côtes du Jura.

Priset på vin från Côtes du Jura varierar

En flaska Côtes du Jura av typen Vin Jaune som lagrats i flera decennier kan kosta mycket pengar. Men det görs också trevliga viner till riktigt bra priser i appellationen.

Côtes du Jura på Systembolaget

Systembolaget har ett tiotal flaskor röda och vita viner från Côtes du Jura. Snittpriset ligger på omkring två hundra kronor. Om du vill ha ett större urval av viner med en liknande karaktär kan du söka på Jura, som är det vindistrikt där Côtes du Jura ligger.