Varför pratar alla om vin från Jura?
Med Bourgogne till väster om sig, traditionstyngda Rhone drygt 20 mil i sydlig riktning och välkända Alsace några mil norrut så borde egentligen vinregionen Jura stå i ständig skugga. Och det har regionen och dess viner gjort, fram tills nu. I dag är regionen en av de allra hetaste i Frankrike och i Europa. Det ledde till att vi ställde oss själva frågan; varför pratar alla om vin från Jura?
Egentligen borde det inte vara så konstigt. Den lilla regionen Jura, som är den minsta i hela Frankrike, har ett strategiskt läge som borde göra alla andra regioner i Europa avundsjuka. På några timmars bilfärd kan man nå natursköna Genevésjön i Schweiz, foten av Europas högsta berg Mont Blanc, den lyxiga franska rivieran, den italienska storstaden Turin och några av Europas allra hetaste vinregioner. Vad är det då som gör att den lilla regionen Jura trendar just nu och att många pratar om vinerna därifrån? Vi ställde följande fråga till några riktiga Jura-experter: varför pratar alla om vin från Jura?
"Jura är en oerhört charmig och pittoresk vinregion"
Den svenska vinimportören Pompette går i bräschen för att lyfta Jura-vin i Sverige genom sina lanseringar av framförallt Jerome Arnoux på den svenska marknaden. Ihop med ett fåtal andra vinimportörer har de sett till att Jura är en av de mest trendiga vinregionerna på den svenska marknaden.
– Jura är en oerhört charmig och pittoresk vinregion där områdets unika vinstilar är som klippta och skurna för den lokala gastronomin med comtéostar och bressekycklingar, säger Fredrik Iveskär från Pompette Dryckeshandel.
Jurabergen i östra Frankrike. Foto: Canva
När de närliggande regionerna satsat på världskända druvsorter som chardonnay, pinot noir, syrah och grenache bland annat så har Jura valt en helt annan väg. Här är det istället savignan, poulsard och trousseau som får spela förstafiol och får stå rampljuset.
– Utmärkande hos vinerna, oavsett om det handlar om stilla, bubbel, oxiderat eller upptoppat, är att varje gång man stoppar näsan i ett glas med kvalitetsvin från regionen så doftar det verkligen Jura. Det finns en oefterliknelig nerv i vinerna och de smakar traditionellt och modernt på samma gång. Ett tidlöst urpsprung, fortsätter Fredrik Iveskär.
Om man tittar på utbudet av vin från Jura på Systembolaget så inser man snabbt att det fortfarande är en bra bit kvar till de stora och betydligt mer välkända grannregionerna. I dag går det att hitta strax under 50 viner från regionen. Med det är men en av de minst representerade franska regionerna på Systembolaget, men det oroar inte Fredrik Iveskär som menar att vinernas unika stil nu gjort att de börjat trenda.
"Oförskämt mycket vin för pengarna i Jura"
– Det är på modet att dricka röda viner av slankare snitt och vita viner med tryck i syra och mineralitet. Båda de stilarna finns representerade i regionen och dessutom med en stor dos personlighet. Även om priserna börjat stiga så får man fortfarande oförskämt mycket vin för pengarna i Jura, speciellt om man jämför med Bourgogne.
En annan trendig våg har haft en väldigt stor påverkan på Jura, och det är naturvinsvågen. I dag serverar de allra flesta vinbarer i Stockholm naturvin av något slag, och de renodlade naturvinsbarerna blir bara fler och fler.
– Naturvinsvågen har påverkat regionen enormt mycket och är också ett svar på varför området blivit mer och mer trendigt. Pierre Overnoy i Arbois, vars viner är extremt eftertraktade, är en av naturvinsrörelsens förgrundsgestalter och många av den yngre generationens vinbönder har gått i hans fotspår.
Jerome Arnoux båda viner på Systembolaget.
Fredrik Iveskär har sett hur regionen ökat i popularitet, både genom att fler och fler restauranger har viner från regionen på sina vinlistor, men även på Systembolagets försäljning. I dag importerar Pompette de välkända Jerome Arnoux-vinerna till Sverige som sett en stadig ökning i försäljning sedan vinerna lanserades.
– Tradition Rouge är en klassiskt rödfruktig tolkning av Jura i slank och läskande stil på trion Pinot Noir, Trousseau och Poulsard. Jérome Arnouxs Brut Nature vilar 36 månader på jästfällningen och är ett knastertorrt, friskt och mineralrikt bubbel på Chardonnay och Pinot Noir. Vi kan också redan nu meddela att vi i april kommer att släppa ett vitt vin från Jérôme Arnoux på Chardonnay och Savagnin i lätt oxiderad stil vid namn Tradition Blanc.
Hur tror du framtiden ser ut för vinregionen?
Framtiden ser ljus ut för vinbönderna i regionen. Efterfrågan är däremot redan nu större än tillgången, vilket gör att vi kan förvänta oss en hel del prishöjningar, avslutar Fredrik Iveskär.
Recension av Jerome Arnoux vin från Jura
Jérôme Arnoux, Tradition, 2020 (52533) 199:-
Ett fint uttryck av vad regionen Jura går för. Vinet bjudet på en bärig doft av färska jordgubbar, hallon, örter, apelsin och körsbär. I smaken får man en härligt läcker kombination av bär, örter och lite stalltoner som skapar ett snyggt paket. Man kan se det framför sig hur det här vinet slinker ner så fort temperaturen höjs och det blir lite varmare i luften. Ett snyggt och läckert vin om man vill få ett ärligt uttryck av vad Jura står för.
Jerome Arnoux, Brut Nature (56071) 188:-
En frisk, fräsch och fruktig cremant med tydliga inslag av mogna äpplen direkt i doften. Samtidigt kompletteras det av en rejäl dos av citrus och även lite örtighet i doften. Här får vi ett vin med en fin mousse, bra balans och en trevlig längd. Knastertorrt med en härlig fräschör. Vinet bjuder även på små hintar av mandel i längden som höjer upplevelsen. Ett trevligt vin som visar att cremant du Jura håller väldigt hög nivå.