italien

Friuli Venezia Giulia

Italien

Friuli Venezia Giulia

Regionen Friuli Venezia Giulia ligger i det nordöstra hörnet av Italien och är starkt influerad av sina grannländer Slovenien och Österriket både när det kommer till mat och vin.

Vid gränsen till Slovenien återfinns Trieste, den välkända hamnstaden som även är den största staden i regionen Friuli Venezia Giulia. Just närheten till Slovenien har gjort att regionen har slovenska influenser när det kommer till allt från mat och vin till språk och kultur. Vin från Friuli Venezia Giulia är för det mesta vitt då över 70 procent av regionens vinproduktion utgörs av vita viner. Då är det framförallt den välkända lokala druvan friulano som är dominant i produktionen, men vi hittar även glera som är druvan som används i samband med produktion av prosecco. Totalt har regionen 20 vindistrikt och appellationer, varav fyra är DOCG-klassade. Av dessa fyra är två vita viner och två dessertviner. Druvorna som används i produktionen av dessertvin från regionen är främst picolit och verduzzo som båda är välkända druvor som främst odlas i regionen och dess grannregioner. Colli Orientai del Friuli Picolit DOCG och Ramandolo DOCG är namnet på de två dessertvinerna med DOCG-status som produceras i regionen. De två vita vinerna med samma status är Lison DOCG och Rosazzo DOCG. I de båda så är friulano den mest använda druvan, även om det i det sistnämnda viner även får blandas i den betydande del av till exempel sauvignon blanc och chardonnay. Även om produktionen av rödvin från Friuli Venezia Giulia inte är den största så finns det fortfarande en del produktion. Den utgörs främst av druvor från Bordeaux, som till exempel merlot, cabarnet sauvignon och cabarnet franc. Utbudet av vin från Friuli Venezia Giulia på Systembolaget är långt ifrån det största, men det finns ett antal viner, både röda, vita och dessertviner, att få tag på i framförallt beställningssortimentet.
Kända druvor: Glera, friulano, picolit, verduzzo Kända viner: Lison DOCG, Ramandolo DOCG, Prosecco DOC, Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG.