Laddar annons
Vitt vin från Italien – druvan friulano går i bräschen
5 Feb, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vitt vin från Italien – druvan friulano går i bräschen

Vitt vin från Italien är inte i närheten av lika populärt som de röda vinerna från landet. Orsakerna är många, bland annat ovilja att satsa på vita viner, ständiga jämförelser med Frankrike och en förlegad bild av Italien som vitvinsland. Men frågan är om inte detta håller på att ändras.

Om någon säger vitt vin från Italien så kommer gemene man i Sverige med största sannolikhet inte kunna nämna fem italienska gröna druvor eller viner. Många förknippar italienskt vitt vin med de söta Moscato d’Asti-vinerna som är populära till bland annat desserter, men Italien som producent av vita viner är mycket mer än så.

– Förutsättningarna för röda viner i Italien är verkligen outstanding. Detta har gjort att vinmakare lagt fokus på röda viner av tradition. Italienska vinproducenter har helt enkelt inte lagt fokus på att utveckla intresset för vita viner från Italien. I Italien görs viner i hela landet, med varierande klimat. Klimatet är ofta varmt och jag kan uppleva att många italienska vita viner ibland saknar fräschör, säger Isabella Ankarberg som arbetar hos vinimportören The Wineagency som importerar flera viner från Italien till Sverige.

Bra förutsättningar i Friuli-Venezia Giulia

Även om de italienska vita vinerna i princip alltid stått i skuggan av de franska vita vinerna, så finns det i dag flera regioner och distrikt med oerhört bra förutsättningar att kunna producera vita viner av hög klass. En sådan region är Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien. Där är klimatet betydligt svalare än i många andra delar av landet, vilket gör att förutsättningarna för vita viner är bra.

– Det finns regioner i Italien som satsar på vita viner som kommer bli trendiga. Det finns verkligen utrymme att bredda intresset.

En druva som Isabella Ankarberg tror kan bli populär i Sverige i framtiden är druvan friulano. Den kommer just från regionen Friuli-Venezia Giulia och hette tidigare tocai friulano. Men på grund av EU så tvingades druvan byta namn för att inte förknippas med det ungerska vindistriktet Tokaji. Därför heter druvan i dag bara friulano.

"Kommer på sikt etablera sig i Sverige"

– På ett sätt är det ganska bra att druvan bytte namn, för viner från Tokaji förknippar många med söta viner, även om trenden i dag i Tokaji går mot torra viner. Viner gjorda på friulano är aromatiska och torra med en blommig ton och bra syra, förklarar Isabella Ankarberg.

Orsaken till att druvan och vinerna som är gjorda på friulano inte riktigt slagit igenom i Sverige än är bland annat prisbilden.

– De vita vinerna från regionen är bra, men prisbilden från området är hög och så är det generellt sett med italienska vita viner som håller hög klass. Men jag tror att viner från området på sikt kommer etablera sig i Sverige. Inte minst på grund av de skalmacerade vita viner som görs i området.

Mat och vin i fokus

Trenden i Sverige matmässigt just nu handlar inte minst om asian fusion, och vinerna från Friuli passar bra till den typen av mat, enligt Isabella Ankarberg.

– Vi i Sverige blir mer och mer intresserade av att satsa på rätt vin till maten, och jag tror att vi kommer vilja betala mer för riktigt bra viner. I framtiden kommer det nog dyka upp fler och fler viner gjorda på friulano på Systembolaget.

I dag finns det enbart ett fåtal viner gjorda på friulano på Systembolaget, även om inget av dessa finns i det fasta sortimentet.

– Friuli är en region där man kan göra riktigt bra italienska vita viner. Jag tror att friulano och regionen Friuli kommer kunna etablera sig som ett hippt och trendigt område om några år, avslutar Isabella Ankarberg.

No Name, Friulano, 2019, (78307) 199:-

Läs mer: Vinlandet Italien