Laddar annons
Ribolla Gialla Spumante – mousserande vin från Friuli
28 May, 2022

Ribolla Gialla Spumante – mousserande vin från Friuli

I nordöstra Italien handlar det allra mesta om prosecco och druvan glera när det kommer till mousserande vin. Det många inte känner till är att det finns en annan druva än glera när det kommer till bubbel från den delen av Italien, nämligen ribolla gialla, som sedan ibland blir till spumante.

Ribolla Gialla är namnet på druvan som är lite av en lokal stolthet i regionen Friuli Venezia Giulia. När det mesta i den här delen av Italien handlar om mousserande viner gjorda på druvan glera, som till slut blir till det världsberömda vinet prosecco, så bör det nämnas att det finns andra druvor från regionen. Om du ser namnet Ribolla Gialla Spumante på en etikett nära dig så vet du att det är ett mousserande vin gjort på en relativt okänd druva.

Passar till mat

I just fallet med ribolla gialla spumante så finns det stora skillnader jämfört med prosecco. Den främsta är nog i smaken där ribolla gialla har bra mycket mer nötiga toner än vad prosecco har. Smaken går även mer åt melonhållet, och dessutom finns där mer örter, vilket gör att ribolla gialla passar riktigt bra till flera olika maträtter.

I samband med ett besök av den berömda vinmakerskan Piera Martellozzo i Stockholm fick vi möjlighet att uppleva flera lokala druvsorter som inte hör till de mest välkända. Bland annat just mousserande vin på ribolla gialla.

Ribolla gialla spumante – mousserande vin från Friuli

Selezione de Piera, Onedis Ribolla Gialla Spumante Brut, 2020 (56735) 199:-

Gyllengul färg och en tydlig doft av äpplen, citron och lite melon. I smaken får man även tydliga nötiga inslag och även en hel del örter. Vinet har en frisk syra, väldigt fräscha toner och väldigt fina fruktiga inslag som samspelar väl med örterna och nötigheten i vinet. Testa det gärna ihop med vit sparris och hollandaisesås.

Fem prosecco du inte får missa 2022

Lambrusco - sommarens hetaste vin

Friulano - druvan som går i bräschen

Vinregionen Friuli

Mer om mousserande vin