spanien

Bierzo

Spanien

Ett av världens mest spännande vinländer just nu är Spanien. Det råder en sjudande aktivitet i många områden och det finns mycket att upptäcka. Som Bierzo.

Bierzo ligger i den nordvästliga delen av Iberiska halvön. Vi ska upp mot Atlantkusten mot Rias Baixas men inte hela vägen ut mot havet. Staden Villafranca del Bierzo är ”centralort” i vad som just nu kanske är den hippaste av Spaniens många sjudande vindistrikt, Bierzo. Området ligger i den autonoma regionen Castilla y León. Från Madrid tar det ca 3 timmar med bil. Det är ett slående vackert bergslandskap som tar vid när man lämnar huvudvägen och närmar sig Ponferrada som är områdets administrativa huvudort. Flera förutsättningar påverkar Bierzo som vinproducerande område, för att nämna några är många av vingårdarna belägna på ganska hög höjd. Villafranca ligger mer än 500 meter över havet och de flesta planteringarna ligger på mellan 500 och 800 meter över havet och några på ända upp till 1280 meter. Vingårdarna ligger nästan uteslutande på sluttningar vilket gör att det mesta arbetet i vingårdarna utförs för hand.

Väder och klimat i Bierzo

Klimatmässigt påverkas området av närheten till Atlanten. På grund av omgivande bergskedjor är det är inte lika fuktigt som i Galicien men inte heller lika torrt som i Ribera del Duero. Medeltemperaturen i Villafranca är ca 13 grader och det regnar i snitt ca 650 ml per år vilket tangerar värdena för Haro i Rioja. Förflyttar man sig lite längre österut blir det något fuktigare och någon grad kallare. Utöver goda klimatologiska förutsättningar gör områdets druvor regionen extra intressant. DO-bierzo-vin-vinbanken

Bierzo DO

Ursprungsbeteckningen DO, innebär att vinet tillverkas av fyra röda druvor (mencía, garnacha tintorera, merenzao och estaladiña). Eller av fyra vita (godello, doña blanca, malvasía och palomino). Området fick sitt DO status 1989. Tidigt har det funnits en stolthet över de inhemska druvorna. Regel är att minst 70% av de röda vinerna måste vara områdets stolthet: mencia. För att höja vinernas standard och området renommé har ett nytt klassifikationssystem med kommunviner och klassificerade vingårdar, enligt franskt mönster införts. Flera andra regioner ligger i startgroparna och är på väg att kopiera vad man har gjort i Bierzo. druva-bierzo-galicien-spanien-vinbanken  

Druvorna mencia och godello

Mencia är en druva som kan prestera viner i absolut toppklass och har en värdig plats bredvid Spaniens stora kvalitetsdruva tempranillo. Menciadruvan odlas på 3/4 av arealen. Det som också imponerar med Bierzo är att det finns en grön druva som har i det närmaste samma potential, godello! För tio år sedan var jag övertygad om att det inte fanns några vita druvor på den Iberiska halvön som hade potentialen att nå de absoluta toppnivåerna. Det antagandet stämmer givetvis inte, godello visar på direkt motsatsen. Den mest odlade vita druvan är palomino, lokalt kallad jerez. Med några få undantag har man kvar de ursprungliga druvsorterna där det dessutom finns en stor del mycket gamla vingårdar. 80 % av vingårdarna är över 60 år. Till ytan är Bierzo en relativt liten region med ca 3 000 ha planterade vingårdar. Jämföra med t ex Ribera del Duero som har 22 000 ha. Idag finns runt 80 producenter i området.

Berömda vinmakare i Bierzo

När DO beteckningen kom ökade visserligen intresset för Bierzo. Men det var först efter att familjen Palacios, med Álvaro vid rodret tillsammans med sin systerson, Ricardo Pérez, etablerade sig 1999 som utvecklingen tog fart. Vinerna går under namnet Descendientes de J. Palacios efter Álvaros pappa, José, som avled 1999. Och visst har Álvaro Palacios gjort mycket för att skapa uppmärksamhet kring Bierzo men det går inte tala om Bierzo utan att ge Raúl Perez välförtjänt utrymme. Som vinvän blir man imponerad.  Raúl Pérez Pereira är uppvuxen in i en familj som varit vinproducenter sen början av 1800 talet. Han har varit aktiv både i familjeföretaget, Viñedos Castro Ventosa, samt i sina egna projekt som han nu har samlat under namnet Viñedos de Raúl Pérez. Han har en ikonstatus som kanske inte internationellt har samma magnitud som Palacios men den ligger inte långt efter. Få eller ingen har gjort så mycket för att sätta sin region och sitt lands potential på kartan på det sätt Raúl Pérez. Hans status som vinmamakare i det egna landet är minst lika stor som hans ymniga skägg.

Hur smakar röda viner från Bierzo

Smakmässigt är de bästa röda vinerna från Bierzo koncentrerade viner med elegans och en egen prägel. Det finns en ryggrad av smaker. Drag av bigarråer, ofta nypon med lite örtiga inslag som körvel, mynta och lagerblad. Dessutom finns ofta en blyertsliknande nyans med tydliga syror och markanta mineraltoner. I vissa viner finns ibland en lite grinig bitterhet i eftersmaken. Det just när man lyckats tämja bitterheten och syran som vinerna blir riktigt bra och till och med fenomenala. Producenter som Palacios och Raúl Pérez gör ofta detta genom att tillsätta en mindre andel vita druvor. Några av de bättre producenterna gör viner som bär smakmässiga likheter med koncentrerade viner av pinot noir.

Framtidsspaning i Bierzo

En intressant spaning för framtiden är att det fortfarande finns en stor andel ganska ospännande viner. Stora kooperativ står för merparten av vintillverkningen. Och det är inte mer än 30 procent av vinerna som når utanför landets gränser. Det finns därför anledning att hoppas och tro att det finns utrymme för nya spännande viner från Bierzo. Förutom Raúl Pérez, familjen Palacios och Castro Ventosa är det mest lysande stjärnskottet Verónica Ortega. Men vi är samtidigt förväntansfulla, för allt fler producenter börjar göra riktigt bra viner. TEXT: Christian Stojkovic

SNABBFAKTA BIERZO

Vindistrikt i nordvästra Spanien, i provinsen Léon nära den portugisiska gränsen i region Galicien. Areal för druvodling är cirka 4275 ha. Vingårdarna ligger på höjder mellan 450 till 1000 m ö H. Floden Sil och dess många bi-dalar inverkar på regionens klimat. Årlig vinproduktion hamnar på runt totalt 6,5 milj flaskor.