Laddar annons
9 Jan, 2016

Mencía | Druvan som är Spaniens nya stjärnskott

MENCÍA. Winespectators Matt Kramer ger sina tips i artikeln ”regions to watch 2016” och han ser vinländer som Portugal och Spanien som superintressanta "watch outs". I Spanien menar Kramer att det är vin av mencíadruvan som gäller. Vinbanken håller med.

Mencía, blå druvsort för rött vin

Terrängen för många mencíaodlingar är eländig och svårmanövrerad, minst sagt. Kanske finns några av de bästa odlingsförutsättningarna i distrikt Bierzo?

Men även ur luttrade vinbönders perspektiv vad gäller otillgängliga odlingsplatser kan man utgå från att mencíadruvan är långt ifrån som alla andra. Men vad är det, mer än plats och jordmån, som gör mencíavinerna så speciella, egentligen.

Var odlas mencía

Vissa menar att mencía är cabernet franc från Bordeaux. Men ampleografer har inte heller kunnat styrka det påståendet.

Diskussionen fortsätter och givet att cabernetfamiljens druvsorter ska ha introducerats i den nord-västligt belägna delen av Spanien för över hundra år sedan kan drag, en mix eller möjligen regelrätt förväxling mellan sorter ha uppstått under samma tidpunkt. Äkta mencía är bekräftat identisk med Portugals jaen-druva.

Vilka är mencíadruvans DO

Mencíadruvan hittar ni i de spanska klassificerade vinregionerna, de så kallade DO-områdena Denominación de Origen; Bierzo, Monterrei, Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra och Valdeorras. Bierzo och Ribera Sacra är druvans starkaste fästen och där Bierzo är regionen med störst kommersiell potential för att vingårdslägena är större till ytan, mer sammanhållna placerade på platser mer lättarbetade topografiskt.
I alla ovan nämnda nord-västligt belägna vinregioner är mencía den rekommenderade sorten och har så varit sedan lång tid. I Sverige har vi inte riktigt greppat, eller mer rakt på sak, fattat vad mencíavin är och smakmässigt står för. Förrän nu.


Hur smakar vin av mencíadruvan

En kort beskrivning av mencíavin är en smak som är aromatisk, förhållandevis lätta och trevlig med mjuka fruktinfluenser, bra fruktsyra och moderata tanniner. Vinerna kan vara ljusa och eleganta. I regel är mencíavinerna inga lagringsprojekt utan bör drickas unga.

Mencíaviner på Systembolaget (2016-01-09)

Det finns 13 artikelnummer i skrivande stund med ’mencia i namnet’, varav ett beställningsnummer är en låda där vin av menciavin ingår. Vilka alla listade viner är som inte har mencía i namnet känner jag dessvärre inte till. De tre vinerna nedan är provade och har alla fått betyg 4 av 5 möjliga.

1. Aventino Old Vines 2012 (2707), Hammeken Cellars, Bierzo, 99 kr

Lättare stil med mjuk fruktsmak.

2. El Castro de Valtuille 2012 (2736), Bodegas y Vinedos Castro Ventosa, Bierzo, 125 kr

Kraftigare, tätare smakstil.

3. Losada 2012 (2713), Losada, Bierzo, 139 kr

Tät, fruktig och balanserad.

Producenter att bevaka för mencíavin

Bierzoproducenter med stjärn- & kultstatus och som är några av alla spännande att hålla utkik efter (för menciavin) är:
Dominio de Tares
Dominio do Bibei
Bodegas Estefanía
Descendientes de J Palacios.

 

Läs mer: Aventino, prisvärd Ribera del Duero

Huvudbild: Getty Images för dailymail.co.uk

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons