Laddar annons
Nyhetslanseringen 16 mars | Systembolagets TS-lansering vin
15 Mar, 2021

Nyhetslanseringen 16 mars | Systembolagets TS-lansering vin

Systembolagets nyhetslansering den 16 mars går i rödgula tecken. Sju av lanseringens viner kommer från Spanien, samtliga av hög klass. Börja med att lägga namnet Verónica Ortega på minnet.

Nyhetslanseringen 16 mars. Det lär inte vara sista gången Verónica Ortega hamnar högst upp på listorna bland de 'bästa'. Men det lär antagligen vara sista gången hennes viner säljs till dessa prisnivåer.

Lanseringens bästa vin bubblar dock förbi hela startfältet och gör som den brukar: först, bäst och vackrast – Roederers Cristal med årgången 2013 på etiketten. Men det finns flera intressanta och prisvärda viner som passar den antågande våren och sommaren. Läs igenom både text och tabell.

SNABBVAL

Champagne och mousserande | nyhetslanseringen 16 mars

• Louis Roederer Cristal Brut 2019 (93453), 2150 kr, BIO

Rik balanserad frukt med vita blommor, citrus, vitpeppar, vita persikor och nötter. Underbart elegant och välbalanserad smak med vit choklad, kalk, mandlar och en snygg syrastruktur som kryper fram mellan de eleganta mineraltonerna. Nära perfektion.

• Weingut Rings Blanc et Noir 2014 (93273), 299 kr

Återigen ett imponerande tyskt bubbel denna gång från Pfalz. Ett ungt friskt vin med vinteräpplen, päron, citrusskal och mandarin. Eftersmaken levererar en klingande ren syra, kalk, mineral och en fin sälta. Elegans på hög nivå från Pfalz. Gjort på de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir.
Läs mer om sekt under mousserande.

Tyskland vita viner | TS-lanseringen 16/3

• Dreistern Grand Cru Lieser Niederberg-Helden Spätlese Trocken 2002 (95189), 479 kr, BIO

Varmt utvecklad moselriesling från Sybille Kuntz som levererar tropisk frukt i form av persika, gula plommon och pomerans. Smakmässigt klassiskt med gula äpplen, lite petroleum, mineral, sälta och bra syra men faller en smula kort i eftersmaken.

Frankrike vita viner tillfälligt sortiment 16 mars

• Jules Desjourneys Beaujolais-Villages Blanc 2017 (92482), 269 kr

Elegant och snyggt balanserad med gröna äpplen, vita blommor, granit, bra längd, ett försiktigt inslag av fat, sälta och ett krispigt mineraligt avslut. En stram, ung vit Beaujolais i en intressant, lite återhållen stil där mineral, syra och sälta för tankarna till en kombination av vit bourgogne och muscadet. Ett lysande vin till rätt mat: skaldjur, ostron, musslor. Varför inte en moules frites? Vit Beaujolais görs på druvan chardonnay och utgör mindre än 3 % av områdets totala volym.

• Jules Desjourneys Pouilly-Fuissé 2017 (93437), 459 kr

Ett ungt vin med vibrerande energi, citrus, päron, gula äpplen och väl avvägd men tydlig ny ek. Lång elegant eftersmak med bra syra, bra extrakt och krispiga mineraltoner.

Spanien vitt vin | TS 16 mars

• R López de Heredia Vina Tondonia Reserva Blanco 2008 (91804), 349 kr

Stor komplex doft med en försvarlig dos ek, grillade citroner, bivax, aprikos och mandlar. Fylligt och samtidigt piggt och friskt med bra sälta, mineral, nötter och honung.

I Logroño i Rioja finns ett litet lokalt gastronomiskt paradis som få utanför Rioja känner till. Huvudgatan heter Calle Laurel, en bigata heter Calle Balmes. Området är proppat med tapasbarer där varje bar har sina specialiteter och här produceras tapas av världsklass. Ett oförglömligt gastronomiskt minne är min första Viña Tondonia Blanco som serverades tillsammans med tortilla de patatas, champiñones al ajillo, croquetas och en tallrik ibericoskinka. Men självklart passar detta superhäftiga vin till mer än så. Men lägg Calle Laurel på minnet. Det är väl värt en omväg.

• Albamar 69 Arrobas 2018 (93012), Rías Baixas, 349 kr

Stort och aromatiskt med melon, gula äpplen, vita persikor och citrus. Eftersmaken är stram med imponerande energi, knivskarp syra och en mineralig sälta och ligger kvar i en liten evighet.

Kalifornien vitt vin | TS-lanseringen vin 16/3

• Mount Eden Estate Chardonnay Mount Eden Vineyards 2017 (95484), Santa Cruz Mountains, 549 kr

Klassiskt varm chardonnay i mogen stil med en god dos ny ek, gula äpplen, persika och physalis. Eftersmaken är frisk med citrus, pigga syror, mineral och bra längd. En imponerande Mount Eden i en piggare, friskare och lite stramare stil än vi är vana vid.

• Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2019 (93241), 429 kr
OBS - NY SÄLJSTART 23/3

En varm, rik chardonnay med gula äpplen, citrus, grapefrukt, vita persikor och tydliga men eleganta nya fat. Eftersmaken är oväntat stram och elegant med våta stenar och mineral.

Australien vita viner | nyhetslanseringen 16 mars

• Tahbilk Museum Marsanne PTY 2014 (95291), Nagambie Lakes, 159 kr

Utvecklat och aromatiskt med honungsmelon, gula äpplen, bivax och hasselnötter. Lång, komplex eftersmak med mineral, sälta och fat.

Tahbilk är vinhistoria och på många sätt en av Australiens mest traditionsrika och intressanta producenter. Just det här vinet kommer från vingårdar som är över 90 år gamla. En del i ”receptet” är att det är lagrat, i detta fall sju år, för att få fram de nyanser producenten är ute efter. Det är spännande att det är ett sju år gammalt vin gjort på rhônedruvan marsanne och att det har en häftig personlighet. Om det faller konsumenten i smaken är en annan fråga. I min värld är det ett piggt och friskt vin med spännande stil och roligt att prova. Servera till en krämig skaldjursgryta med pressad potatis.

• Pike & Joyce Sirocco Chardonnay 2019 (90274), Adelaide Hills, 229 kr

Kraftig och rökig chardonnay, med gula äpplen, vita persikor, citrus, pomerans, fat och rostade hasselnötter. Eftersmaken levererar längd med tydlig ek, mineral och en frisk bra syra.

Övriga välden vita viner | nyhetslanseringen 16 mars

• Catena Alta Chardonnay 2019 (93497), Mendoza, 199 kr

Ett ungt, snyggt balanserat vin med persikor, gula äpplen, gråpäron, blommor mandlar och nya fat. Allt paketerat i en snygg eftersmak med underbar balans. Vinet är imponerande och möjligen den bästa Catena Altan jag har provat. Att Catena fortsätter att buteljera sina viner i extremt tunga och miljöföraktliga flaskor är en förbättringspotential.

•  Bouza Albariño 2019 (92616), Uruguay, 199 kr

Ung, fruktig Albariño med vita blommor, vita persikor och melon. Snyggt balanserad med bra eftersmak med fat, mineral och sälta . En imponerande Albariño från Uruguay med kapacitet att konkurrera med sin Galiciska kusiner.

Orange vin | nyhetslanseringen 16 mars

• Sybille Kuntz Orange Riesling 2019 (92111), Mosel, BIO, 289 kr

Ungt och friskt vin med persikor, apelsin, mandarin, passionsfrukt och aprikos. I eftersmaken dominerar syrliga och friska apelsinskal, hjortron och mineral. Servera till rökt lax med grillade grönsaker.

• La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2019 (93468), Toscana, EKO, 199 kr

Ett ungt vin med vinteräpplen, apelsin, mandarin, mandlar och kryddor. I eftersmaken finns citrusskal, apelsinjuice, mineral och en snygg sälta.

Frankrike rött | nyhetslanseringen 16 mars

• Gigondas Raspail-AY 2017 (95366), 279 kr

Stor, stöddig och varmt mogen Gigondas i härligt traditionell stil med björnbär, tjära, läder och en kryddpåse med provencalska örter. Lång, koncentrerad eftersmak med oliver, kaffe choklad och lakrits. En riktigt bra Gigondas, en bit efter årgången 2016 men trots det en värdig konkurrent till många Chateauneufer som kostar betydligt mer.

• Château Sociando-Mallet 2016 (93402), Haut-Médoc, 549 kr

En ung Bordeaux med svarta vinbär plommon, björnbär, bigarråer och nya fat. Djupt mogen, lång smak med kaffe och mörk choklad men ordentligt knuten i nuläget.
Sociando-Mallet har kapacitet att leverera exceptionell kvalitet. Jag har följt slottet sedan tidigt 80-tal och det hör till mina absoluta favoriter. I dagsläget är detta vin vresigt och tillknäppt. Min tro är ändå att det öppnar sig om några år och vi som då har kostat på oss de 549 kronorna kommer att vara lika lyckliga som en femtonåring som just fått sin första moped. Servera till lammracks med krämig svampsås och hasselbackspotatis.

• Christophe Pacalet Chénas 2019 (93459), Beaujolais, 199 kr

Ung, mogen, varm och lite örtig Beaujolais, med kryddiga toner, hallon, jordgubbar, smultron, lagerblad, kaffe och salmiak. Bra, lång eftersmak med mineral och sälta.

Italien rött vin | nyhetslanseringen 16 mars

• Russiz Superiore Riserva degli Orzoni Marco Felluga 2013 (95598), Collio 319 kr

Stor doft med örter, vinbär, kirsch, plommon, soja, balsamvinäger och gamla ekfat. Lång, fyllig eftersmak med intensitet i traditionell italiensk stil.

Spanien rött vin från Bierzo | nyhetslanseringen 16 mars

• Verónica Ortega Quite 2018 (93205), 159 kr

Ganska lätt, trevligt och välbalanserat med körsbär, nässlor, örter och te. Trevligt och välbalanserat med bra eftersmak. Ett lätt till medelfylligt vin. Bierzos svar på Beaujolais.

• Verónica Ortega Kinki 2019 (93203), 249, kr

Varmt, mogen, lätt till medelfyllig frukt med viol, vildhallon, körsbär, plommon, nypon, mjölkchoklad och fat. Bra, lång eftersmak med mineral, elegans syra och en lätt sälta.

• Verónica Ortega VO 2017 (93206), 259 kr

Djup mogen frukt med mörka körsbär, björnbär, nypon, nässlor, te och choklad. Bra, djup eftersmak med elegans, struktur, balans, mineral och längd.

• Verónica Ortega ROC 2017 (93204), 295 kr

Ett ungt, medelfylligt och rikt vin med mörka körsbär, nypon, choklad, kaffe och lätt rostade fat. Lång, elegant och välbalanserad eftersmak med mineral och en vibrerande energi. SNYGGT!

Verónica Ortega är ett av de unga stjärnskotten på den spanska vinmakarhimlen. Hon har praktiserat hos kända producenter i Bourgogne, Domaine de la Romanée Conti för att nämna en. Hon tillbringade även en period i Central Otago på Nya Zeeland, hos Álvaro Palacios i Priorato och slutligen en tid med Bierzoikonen Raúl Pérez. Sedan 2012 gör hon sina egna viner. Den viktigaste druvan i Bierzo är mencia och det utgör också merparten av blandningen i Verónicas röda viner. Druvan har vissa likheter med pinot noir. Något som accentueras med lagring. Drick därför gärna vinerna i bourgognekupor och lufta ordentligt. Att det nu dimper ner en samling eftersökta Ortegaviner på Systembolaget är en gåta där jag funderar på om lösningen heter COVID. De dyrare vinerna görs i en extremt begränsad volym om 3-5000 flaskor som en hel värld ska dela på.

Matvalet är inte knepigare eller lika knepigt som vanligt. Det man kan ha i åtanke är att druvan har en syra och mineraltoner som på ett bra sätt matchar fetare rätter av t ex fläskkött. De lättare vinerna går utmärkt till rätter av fågel eller grillade grönsaker. Bra kryddkompisar är mynta, timjan, rosmarin och salvia.

Nyfiken på Bierzo, läs här!

Rött vin Argentina | 16/3

• Alfa Crux Corte Uco 2011 (93315), 319 kr

Spännande doft med komplexitet, björnbär, kakao, körsbär och rostade fat. Bra, medelfyllig eftersmak med plommon, svartpeppar, kaffe och choklad. Ett välgjort vin i traditionell stil. Vinet är gjort på malbec, tempranillo, merlot och cabernet sauvignon och är stilmässig påfallande likt ett fylligt vin från Rioja.

TABELL

[drinklist id=" 92957"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar