Veteöl

Veteöl görs främst i Tyskland och Belgien, men finns självklart även från andra platser i världen.

Veteöl från Tyskland kan delas upp i två undertyper. Weißbier är från från Bayern och i viss mån Baden-Württemberg som i sin tur kan delas upp i en rad undertyper som Mit Hefe, Kristall, Dunkel och Bock. Den andra typen är Berliner Weiße, från Berlinområdet, som är relativt alkoholsvag och ofta blandas med frukt- eller godisessenser som ger en sötare dryck. Notera: den ålderdomliga typ av Berliner Weisse som som kallas Gose. Läs mer i artikel: Saltöl, den stora smakresan.

Vad är veteöl?

Det är ett överjäst öl som bland annat bryggs med en stor andel vete. Det är ljusgult och kraftigt kolsyrat och smakar olika beroende på om det kommer från Tyskland eller Belgien.

Vad är tyskt veteöl?

Stilen serveras i höga pokalglas och är ganska vanlig i Sverige. Enligt lag måste den vara tillverkad av minst 50 procent mältat vete och ger smaker av skumbanan och kryddnejlika, vilka kommer från jästen. Ölet jäser varmt och är oftast ofiltrerat vilket gör det grumligt. Klart och filtrerat veteöl heter Kristall. Tysk veteöl är mild, frisk och rejält kolsyrad med en obefintlig beska. Den omnämns både som weizen och weissen, beroende på var i Tyskland som man befinner sig. Utanför Bayern kallas den ofta för hefeweizen, vilket syftar på att den är ofiltrerad. Det finns även andra varianter av tysk veteöl: Weizenbock har drygt 100 år på nacken och kombinerar veteölskaraktären med de maltiga inslagen som finns i bocköl - starka, mörka och fylliga lageröl. Dunkelweizen innehåller rostad malt, vilken ger en mörkbrun färg samt aromer av choklad och rostade toner. Hopfenweizen är en ung veteölstil med mer humlesmak och aromer av citrus och tropisk frukt. Den är också beskare än traditionell tysk veteöl.

Vad är belgiskt veteöl?

Den belgiska stilen kallas för wit och innehåller omältat vete. Detta kan göra den fylligare än tyskt veteöl, samtidigt som den är mer komplex och aningen sötare. Det som framför allt utmärker den belgiska varianten är dock kryddningen med korianderfrön och pomerans. Ölet är ofiltrerat och grumligt, friskt och fräscht, och ger toner av örtkryddor, apelsinhonung och citronskal. Stilen dog ut på 1950-talet men återupplivades under decenniet därpå av Pierre Celis som grundade bryggeri De Kluins. I dag är den vida spridd.

Vad finns det mer för slags veteöl?

I USA kallas den belgiska stilen ofta för white. Den innehåller amerikansk humle vilket ger en lite annan smak.

Specialöl: Altbier

Alt som i gammal på svenska. Ölet är kopparfärgat med en alkoholhalt om cirka 5 volymprocent. Diskret fruktig, torr, mjuk beska och blommig smak. Bryggs i Düsseldorf av bland andra Im Flüschen och Zum Uerige. Hannen och Schlösser är de stora, internationella bryggerierna. Malten är vanligtvis vete. Tillverkningen sker till skillnad från dom flesta ales, som jäser varmt och under kort tid, så jäser altbier i en svalare temperatur, under längre tid. Den unika jäsningsprocessen, tillsammans med tyska humlesorter, ger ett öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken.

Drycker inom Veteöl