Laddar annons
29 May, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

De 10 mest populära veteölen 2010

Veteöl jämförs ibland med vinets champagne. Som bäst smakar en Berliner Weisse elegant och stramt syrligt varför liknelsen till ädelt bubbelvin inte är avlägsen. Veteölet är en perfekt sommaröl, frisk och lätt samtidigt karaktärsfull. Inom gruppen veteöl är variationen stor från ytterligheter som fruktigt och syrligt till mer kryddig, fyllig söt smak. Om det traditonellt ofiltrerade ölet är klart så kallat, kristallklart, visar det sig som tydligast inte bara utseendemässigt utan också i smakupplevelsen. Mycket av smaken följer med jästfällningen. Hållbarheten förkortas radikalt om ölet är ofiltrerat. När ni stöter på fåniga ord som färsköl, eftersom all öl ska såklart ska vara färsk, betecknar det i regel ett ofiltrerat öl. Om ursprung är belgien är smaken moderat till lite besk vilket är tilltalande och gör ölet så charmigt - lättdrucket och törstsläckande.

Under senare år har även de svenska bryggerierna lanserat goda sorter, Wisby Bryggeri gör en till mig personlig favorit (Wisby Weisse nr 1564). Veteöl smakar mer eller mindre mycket av vete och som konsument leter man efter smaken av nygräddade vetebullar (den som champagnelovers refererar till som brioche och som sägs uppstå i samband med den andra jäsningen i butelj, autolysen). Mörk veteöl finns och är i regel fylligare, mer söt av de rostade malttonerna och av frukt. Ibland är de mörka varianterna även mer alkoholstarka. Veteöl med rötter i Berlin  har i regel en hyfsat liten andel vete cirka 1/3 och kan ha så låg alkoholhalt som tre volymprocent.  Ölerna är listade utifrån försäljning, i sjunkande ordning.

Weihenstephaner Hefe Weissbier (nr 1526), Tyskland, 24,40 kronor för 500 ml.
Omdöme: Fruktig sötmaltig och lätt kryddig doft. Smaken är rund, fruktig med inslag av vete och moderat beska. Härlig helhet, bra eftersmak. Jästfällning.
Betyg: 4

Hoegaarden Witbier (nr 1563), Belgien, 15,60 kronor för 330 ml
Omdöme: Tydligt syrlig, citrus, och en tangerande rökig touch. Mjuk, rund och fruktigt generös smak, liten beska. Jästfällning.
Betyg: 3

Erdinger Weissbier Hefe (nr 11208), Tyskland, 22,40 kronor för 500 ml
Omdöme: citrussrylig, lätt doft med inslag av honung. Artificiell med godisliknande smakinslag och beskt avslut. Upplever smaken som tangerande till obalanserad. Jästfällning.
Betyg: 2

Erdinger Weissbier Kristallklar (nr 1505), Tyskland, 22,40 kronor för 500 ml
Omdöme: Lätt maltig och söt doft. Smaken är torr, beskan hård. Klart obalanserad.
Betyg: 2

Franziskaner Hefe-Weissbier (nr 1687), Tyskland, 19,50 kronor för 500 ml
Omdöme: Liten, på gränsen till obefintlig doft. Fruktig smak, citrusfrukter, inslag av vete och med moderat beska. Försiktig och finstämd vetöl snarare än ett öl som tar ut svängarna. Jästfällning.
Betyg: 3

Paulaner Weissbier Kristall (nr 1530), Tyskland, 18,90 kronor för 500 ml
Omdöme: Lätt, viss söt maltvete-doft. Läskvarning smak, mingelfruktig upplevelse a la päron, passionsfrukt etc. Besk finish och som helhet, urvattnad smak.
Betyg: 3-

Franziskaner Hefe Dunkel (nr 1592), Tyskland, 19,50 kronor för 500 ml.
Omdöme: Karamellknäckig sötsur doft.  Saftig smak av söt frukt med inslag av karamell, sirap och knäck samt moderat beska. Jästfällning.
Betyg: 3

La Trappe Witte Trappist (nr 1573), Nederländerna, 13,90 kronor för 330 ml.
Omdöme: Neutral, så gott som doftlös! Lätt citruston men annars, så gott som urvattnad smak = lättdrucken! Jästfällning. Besvikelse....
Betyg: 2

Haystack Weat  (nr 1554), USA, 19,90 kronor för 355 ml.
Omdöme: Citrus med inslag av söt honung, gul frukt. Smaken är halvtorr, citrussöt med drag av karamell, örter och en lätt krydda. Moderat beska. Jästfällning.
Betyg: 3

Erdinger Weissbier Dunkel (nr 1542), Tyskland, 22,40 kronor för 500 ml.
Omdöme: Grönörtig doft. Halvtorr smak med, som jag upplever, markerad beska och en lätt rostad smak.
Betyg: 2