Veteöl – topplista öl
Veteöl är främst från Tyskland & Belgien, men tillverkas även på andra platser i världen. Veteöl finns i olika stilar och är en spännande grupp att upptäcka.
Veteöl från Tyskland kan delas upp i två undertyper. Weißbier är från från Bayern och i viss mån Baden-Württemberg som i sin tur kan delas upp i en rad undertyper som Mit Hefe, Kristall, Dunkel och Bock.
Den andra typen är Berliner Weiße, från Berlinområdet, som är relativt alkoholsvag och ofta blandas med frukt- eller godisessenser som ger en sötare dryck.
Notera: den ålderdomliga typ av Berliner Weisse som som kallas Gose. Läs mer i artikel: Saltöl, den stora smakresan.
Det är ett överjäst öl som bland annat bryggs med en stor andel vete. Det är ljusgult och kraftigt kolsyrat och smakar olika beroende på om det kommer från Tyskland eller Belgien.
Stilen serveras i höga pokalglas och är ganska vanlig i Sverige. Enligt lag måste den vara tillverkad av minst 50 procent mältat vete och ger smaker av skumbanan och kryddnejlika, vilka kommer från jästen. Ölet jäser varmt och är oftast ofiltrerat vilket gör det grumligt. Klart och filtrerat veteöl heter Kristall.
Tysk veteöl är mild, frisk och rejält kolsyrad med en obefintlig beska. Den omnämns både som weizen och weissen, beroende på var i Tyskland som man befinner sig. Utanför Bayern kallas den ofta för hefeweizen, vilket syftar på att den är ofiltrerad.
Det finns även andra varianter av tysk veteöl:
Weizenbock har drygt 100 år på nacken och kombinerar veteölskaraktären med de maltiga inslagen som finns i bocköl – starka, mörka och fylliga lageröl.
Dunkelweizen innehåller rostad malt, vilken ger en mörkbrun färg samt aromer av choklad och rostade toner.
Hopfenweizen är en ung veteölstil med mer humlesmak och aromer av citrus och tropisk frukt. Den är också beskare än traditionell tysk veteöl.
Den belgiska stilen kallas för wit och innehåller omältat vete. Detta kan göra den fylligare än tyskt veteöl, samtidigt som den är mer komplex och aningen sötare.
Det som framför allt utmärker den belgiska varianten är dock kryddningen med korianderfrön och pomerans. Ölet är ofiltrerat och grumligt, friskt och fräscht, och ger toner av örtkryddor, apelsinhonung och citronskal.
Stilen dog ut på 1950-talet men återupplivades under decenniet därpå av Pierre Celis som grundade bryggeri De Kluins. I dag är den vida spridd.
I USA kallas den belgiska stilen ofta för white. Den innehåller amerikansk humle vilket ger en lite annan smak.
Alt som i gammal på svenska. Ölet är kopparfärgat med en alkoholhalt om cirka 5 volymprocent. Diskret fruktig, torr, mjuk beska och blommig smak. Bryggs i Düsseldorf av bland andra Im Flüschen och Zum Uerige. Hannen och Schlösser är de stora, internationella bryggerierna. Malten är vanligtvis vete.
Tillverkningen sker till skillnad från dom flesta ales, som jäser varmt och under kort tid, så jäser altbier i en svalare temperatur, under längre tid.
Den unika jäsningsprocessen, tillsammans med tyska humlesorter, ger ett öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken.
Veteöl är främst från Tyskland & Belgien, men tillverkas även på andra platser i världen. Veteöl finns i olika stilar och är en spännande grupp att upptäcka.
TOPPLISTA Öl. Berliner weisse eller som på tyska, Berliner Weiße, är ett läskande syrligt veteöl.
Redan vid doften vet jag att det här är mina kvarter. Djupet, de blommiga tonerna som får en att associera till en aromatisk druvsort såsom […]
Veteöl jämförs ibland med vinets champagne. Som bäst smakar en Berliner Weisse elegant och stramt syrligt varför liknelsen till ädelt bubbelvin inte är avlägsen. Veteölet är en […]