Ägg Benedict med krispig lufttorkad skinka
20 minuter
Enkel
13 ingredienser
Ägg Benedict serveras oftast till lyxfrukosten eller brunchen, men varför inte servera den som en god middag eller förrätt? I detta recept så serverar jag min tillsammans med knaperstekt lufttorkad skinka, en väldigt bra kombination till det krämiga ägget och den feta såsen.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Pocherade ägg
4 st
Ägg
1 l
Vatten
1 msk
Ättika
Hollandaisesås
4 st
Äggulor
200 g
Smör
1 msk
Citronjuice
2 msk
Vatten
0.5 tsk
Cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Servering
4 st
Surdegsbröd
skivor
8 st
Lufttorkad skinka
skivor
200 g
Färsk spenat
Smörgåskrasse
Ingredienser för 4 personer
Pocherade ägg
4 st
Ägg
1 l
Vatten
1 msk
Ättika
Hollandaisesås
4 st
Äggulor
200 g
Smör
1 msk
Citronjuice
2 msk
Vatten
0.5 tsk
Cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Servering
4 st
Surdegsbröd
skivor
8 st
Lufttorkad skinka
skivor
200 g
Färsk spenat
Smörgåskrasse
Gör så här
Så här gör du
1
1. Börja med att smälta smöret på låg värme. Rör inte i smöret, du vill att det skiktar sig.
2
2. Stek den lufttorkade skinkan på medelhög värme i lite olivolja tills den blivit så krispig som möjligt. Lägg sedan åt sidan på ett galler. Stek spenaten tills den blivit mjuk i samma stekpanna med lite extra olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
3
3. Koka upp rikligt med vatten och ha i ättika. När vattnet sjuder vispar du tills du får en virvelvind. Knäck äggen i små skolan och gå ner ett och ett i vattnet. Låt dem sjuda i ca 3 minuter innan du tar upp dem försiktigt och lägger på hushållspapper.
4
4. I en kastrull går du ner med äggulor, citronjuice och vatten. Vispa på medelvärme tills du fått ett fint tjockt skum. Då går du ner med smöret droppvis under omrörning. Försök ha samma temperatur på äggen som smöret, ca 50 grader. Vispa ner allt smör förutom det vita i botten.
5
5. Smaka av såsen med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Rosta brödet och toppa med spenat, lufttorkade skinkan, ägg samt en stor sked hollandaise. Smaklig måltid!