Tillbaka till: Bourgogne Vin

Vosne-Romanée

Vosne-Romanée. Kommun i södra Côte de Nuit mellan Vougeot i norr, Nuits-St-Georges i söder, för röda viner av druvan pinot noir vilka rankas som världens bästa.

De bästa vingårdarna ligger i mitten på sluttningen där jorden har den bästa blandningen av kalksten, märgel, grus och lera. Här är dräneringen helt perfekt.

Appellationen gäller för rött vin där merparten av blenden består av druvan pinot noir. Det är tillåtet för vinmakaren att använda max. 15% av chardonnay, pinot blanc och pinot gris i blandningen.

Kommunen Flagey-Échezeaux har ingen egen appellation varför den ingår i Vosne-Romanée.

Tillsammans innehåller appellationen 15 Premier Cru-lägen samt 6 Grand Cru i Vosne-Romanée och 2 Grand Cru i Flagey-Échezeaux.

Som i övriga Bourgogne är kommunnamnet en sammanslagning av bynamnet och den bästa vingården. Således är byn Vosne och den bästa vingården, La Romanée.

La Romanée är den minsta Grand Cru vingårdarna i Côte de Nuits, tillika Frankrikes minsta AOP med sina 0,8 ha. Lägets placering är på kullen öster om Romanée-Conti, AuxReignots i väster och Richebourg i norr.

Smaken på vinerna beskrivs som en kombination av kraft och elegans.

Alla viner i kommunen håller mycket hög klass och deras makalösa rykte kanske främst vilar på Grand Cru-lägena.

I Vosne-Romanée AOP finns 12 Premier Cru vingårdar samt 3 i Flagey-Échezeaux (Les Beaux Monts, Les Rouges och En Orveaux).

12 Premier Cru
Les Beaux Monts
Les Suchots
Aux Brûlées
La Croix Rameau
Clos des Réas
Les Gaudichots
Les Chaumes
Aux Malconsorts
Au-dessus des Malconsorts
Cros Parantoux
Aux Reignots
Les Petits Monts

Grand Cru
Romanée-Conti of Domaine de la Romanée-Conti
La Tâche
La Grande Rue
La Romanée
Romanée-Conti
Romanée-Saint-Vivant
Richebourg
Echézeaux
Grands Échezeaux

Romanée-Conti och La Tâche är monopoles till Domaine de la Romanée-Conti, La Grande Rue är ett monopole till Domaine Lamarche och La Romanée är ett monopole till Comte Liger-Belair.